Ne na všechny se dostane. O grant se nyní ucházelo sedmnáct žadatelů, podpořeno bylo osm

Alla Želinská 2018-03-06 15:53:00

Podbořany (až) Do 5. otevřeného grantového kola programu na podporu projektů ke zlepšování podmínek života na Podbořansku a projektů, jejichž aktivit se účastní či je využívají zaměstnanci nebo rodinní příslušníci společnosti Logit, bylo přijato celkem 17 žádostí o nadační příspěvek v celkové požadované výši 304 000 Kč.

Tříčlenná hodnotící komise se zapojením zaměstnanců společnosti Logit s ohledem na množství zajištěných finančních prostředků navrhla k podpoře osm projektů v celkové výši 102 000 Kč. Finanční dary ve výší od 5 do 18 tisíc korun tak nyní obdrželo osm spolků, sdružení či neformálních iniciativ. Od roku 2015, kdy byl založen, Fond Logit rozdělil již celkem 635 tisíc korun na 38 projektů z Podbořanska.

Jak vlastně probíhá výběr a hodnocení projektů? 

„Naše běžná praxe je zveřejňovat jen projekty úspěšné, které byly podpořeny. V prvním kole nám neziskovky či neformální občanské iniciativy zasílají jen stručný záměr svého projektu, aby je to nestálo zbytečně čas. Zda-li je jejich záměr plně v souladu s cílem grantového programu (posoudí tříčlenná hodnotící komise), je jeho předkladatel informován o postupu do 2. kola hodnocení a vyzván k rozpracování do podoby finálního projektu i s rozpočtem (cca 4 strany A4 formuláře). Předkladatel neúspěšného záměru = nepostupujícího do 2. kola je pak adresně emailem vyrozuměn o výsledku grantového řízení. A obdobně je to i po 2. kole hodnocení, kdy jsou vyhlášeni vítězové a „poražení“ jsou vyrozuměni emailem,“ přiblížil Petr Veselý, programový manažér Ústecké komunitní nadace, která fond Logit spravuje. 

A kdo jsou ti „poražení“? Mezi žadateli grantu v tomto kole byli např. turisté, zachránci památek či neformální spolek Kevin. Se svými projekty neuspěli. KČT odbor Podbořany žádal příspěvek na expozici těžby nerostných surovin na Podbořansku, spolek Kevin na svoje aktivity ve prospěch dětí a mládeže i obnovení kapličky v Hlubanech. „My jsme podávali jako spolek žádost, bohužel jsme neprošli přes první kolo, mrzí nás, že rozhodnutí záviselo na komisi v Ústí nad Labem. Tento rok to zkusíme každopádně znovu,“ říká Štěpán Sýkora ze Společenstva pro památky Podbořanska, které se snaží zvelebit a zpřístupnit okolí zříceniny hradu na Křečově. 

„V tříčlenné hodnotící komisi jsou dva zástupci společnosti LOGIT – dárce prostředků a jeden zástupce z Ústecké komunitní nadace. Je z Ústí, ale díky své profesní dráze v nadaci (7 let jsme jako Ústecká komunitní nadace pro celý okres Louny administrovali rozdělování příspěvků na zlepšení kvality života na území celého okresu) zná místní podmínky dostatečně. V druhém kole se již kromě odborné komise mohou do hodnocení zapojit i zaměstnanci společnosti LOGIT,“ vysvětluje Petr Veselý. 

A kdo jsou „vítězové“? Spolek 1. Česká společnost dostal 18 000 Kč na projekt Dětské hřiště svépomocí. „Naším cílem je vytvořit za pomoci rodičů a dobrovolníků v Podbořanech první oplocenou zahradu v přírodním stylu pro malé děti, a to otevřenou pro širokou veřejnost. Na zahradě chceme založit bylinkové záhony, stopoviště a mnoho užitečných převážně dřevěných prvků k rozvíjení znalostí dětí i dospělých,“ říká Zuzana Bechyňová z 1. České. Jedná se o zahradu na Bílém kopci, kde bydlí a na kterou tak chce přivést děti a maminky hlavně využívající služeb rodinného centra a školičky Chůvička, ale i další širokou veřejnost. 

Základní škola Kryry získala 18 000 Kč na projekt Poznáváme region. „Instalujeme dřevěné venkovní prvky v areálu ZŠ, které interaktivní a zábavnou formou povedou děti k získání a procvičování informací o regionu, kde žijeme,“ přiblížila projekt ředitelka ZŠ Kryry Hana Lehnerová. 

Big Fish Team Podbořany – neformální občanská iniciativa obdržela 17 000 Kč na pořádání rybářských závodů dětí, mládeže a dospělých – Izzyho memoriál 2018. „Je to na podporu konání dalšího ročníku oblíbených rybářských závodů v prostoru bývalé požární nádrže v Podbořanech s podtitulem „Chyť a pusť“. Akce samotná je zároveň uctěním památky zemřelého kamaráda Tomáše „Izzyho“ Posnera, který tyto rybářské závody v minulosti spolupořádal a byl motorem obnovy celé nádrže a jejího zarybnění,“ seznamuje s projektem starosta Podbořan Radek Reindl, v tomto případě však zakladatel neformálního spolku v překladu znějícího „Velká ryba Tým“. 

Okrašlovací spolek Stebno 2020 dostal 10 000 Kč na opravu památníku sedmi obětem povodní a jeho okolí. „Pokračujeme vlastními silami s opravou památníku obětem povodní z roku 1872 a jeho okolí na kraji Stebna. V současnosti je památník stále v havarijním stavu a bez celkové sanace nemá šanci na přežití pro budoucí generace,“ uvedl předseda spolku Tomáš Ratiborský. 

Sdružení rodičů a přátel školy při I. ZŠ Podbořany získalo 18 000 Kč na 2. etapu dětského hřiště u školy. „Rozšiřujeme dětské hřiště v areálu ZŠ Husova v Podbořanech a pokračujeme v jeho dovybavování o zakoupení dalších bezpečných a pro děti atraktivních herních prvků. Hřiště využívají žáci obou škol i rodiče s malými dětmi, kteří mají do areálu hřiště o všední dny též přístup,“ seznamuje s projektem zástupkyně ředitelky ZŠ Husova Jaroslava Kudláčková. 

Spolek VEEV dosáhl na příspěvek 6 000 Kč, a to s projektem Kdo si hraje, nezlobí aneb aktivní využití volného času v Petrohradě. „Rozjíždíme pásmo 4 zájmových kroužků pro děti a mládež z Petrohradu, Černčic a Bílence, chceme hlavně přilákat děti a mládež k smysluplné činnosti, aby je nelákaly sociálně patologické jevy,“ přiblížila projekt Eva Učíková. 

Základní škola a mateřská škola Petrohrad obdržela 10 000 Kč na bylinkovou zahradu. „Chceme vybudovat bylinkovou zahradu převážně pro děti – žáky naší školy a školky s cílem zapojit je do péče a starost o přírodu. Projekt navazuje na skutečnost, že i žáci z vesnických škol přestávají mít kladný vztah k přírodě a zahradničení bohužel znají povětšinou již jen od svých prarodičů či z televize,“ vysvětlila ředitelka školy Ivana Hůrková. 

Základní škola a mateřská škola Vroutek dostala 5 000 Kč na zahrádku v MŠ. „Vznikne školková zahrádka na nevyužitém místě s cílem vytvořit tu místo pro pěstování zeleniny a ukázat tak dětem, jak zelenina roste a dostává se na talíře. Děti budou mít šanci si vyzkoušet vše od přípravy země a sázení, trhání plevele, zalévání až po sklízení a konzumaci vlastní mrkve či ředkviček,“ řekl k projektu ředitel vroutecké školy Milan Armstark s tím, že je to nápad hlavně učitelky Zuzany Beerové a Moniky Kuthanové z městského úřadu ve Vroutku. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video