Studenti vyšli před školy, stávkují za dodržování ústavních zvyklostí

2018-03-15 13:59:00

ČR, Podbořany (až) Studenti z téměř 300 vysokých a středních škol po celé zemi vychází v poledne před školy a zapojují se do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v ČR. Půlhodinovou stávkou dávají najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. V některých městech se konají také shromáždění, happeningy či diskuse. Protest podpořila některá divadla.

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili v minulém týdnu studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme,“ uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský.

Akce na pražském Albertově začala ve 12:00. Protest u Národního divadla se koná později, přibližně ve 13:30. 

Také studenti podbořanského gymnázia se rozhodli ke stávce připojit. Zveřejnili výzvu: 

Vážené studentky, vážení studenti,

již zítra 15. března (na Mezinárodní den proti policejní brutalitě) proběhne výstražná stávka studenstva na obranu ústavních hodnot a společenských zvyklostí ČR. S touto stávkou se pojí výzva #Vyjdiven, ke které se zítra můžete připojit podpisem. Jelikož nám, studentům podbořanského gymnázia, NEBYLA půlhodinová stávka umožněna, rozhodli jsme se dát najevo svůj názor jinak. Zítra od 7:30 budeme ve vestibulu budovy A rozdávat tyto odznáčky, které jsme připravili pro každého, komu se nelíbí aktuální stav české politiky a není mu lhostejný. Přijďte si zítra ráno pro odznáček a vyjádřete svůj občanský postoj podepsáním výzvy „Vyjdi ven“. 

Podle posledních informací, se část studentů gymnázia v Podbořanech rozhodla se připojit ke stávce v rámci výzvy Vyjdiven a vyjít před školu v pravé poledne. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video