Majitelé domů a bytů v Chomutově neušetří, městu by prý chyběly peníze. Návrh na nižší daň z nemovitosti neprošel

Soňa Šímová 2018-03-20 10:37:53

CHOMUTOV (soš) — Ani napotřetí na zasedání zastupitelstva města Chomutov neprošel návrh politického hnutí Nový Sever. „Snížení daně z nemovitosti bylo jedním z našich bodů, se kterým jsme šli do voleb v roce 2014. Chtěli jsme napravit stav, kdy je v Chomutově velké daňové zatížení z pohledu této daně,“ říká Milan Štefanov z Hnutí Nový Sever. I příští rok by tak občané města měli platit stejně jako letos.

Paní Lenka si před patnácti lety s manželem koupila byt o osmdesáti metrech čtverečních za téměř půl miliónu korun plus daň z převodu nemovitosti. Další peníze spolkla rekonstrukce. Na to, aby byli takříkajíc ve svém, si vzali hypotéku, kterou stále splácí. „V době, kdy jsme byt kupovali, odváděli jsme každoročně daň z nemovitosti ve výši kolem osmi stovek, to se ještě dalo. Pamatuji si přesně, když mi před lety přišla složenka z finančáku, byla jsem akorát na rodičovské dovolené s druhým dítětem, obraceli jsme každou korunu a najednou jsme měli zaplatit osmnáct stovek,“ vypráví paní Lenka.

Kdyby návrh na zachování místního koeficientu a snížení základního koeficientu ze 4,5 na 3,5 u staveb k bydlení u zastupitelů prošel, ušetřila by ročně kolem čtyř stovek. „U rodinných domů by to samozřejmě bylo ještě markantnější. Ti, kteří platí například 4 118 korun, by tak uspořili 920 korun a to už je znát,“ říká Milan Štefanov. „Za rok 2017 a 2018 je pouze devět měst v České republice, která mají takto vypočítaný koeficient,“ zastala se návrhu na pondělním zastupitelstvu Jana Vaňhová (ČSSD). „Znám lidi, kteří bydlí v rodinných domcích a ti se ptají, proč já mám platit pět, šest tisíc, když v Kadani platí patnáct set. Nemyslím si, že tu máme tak bohaté lidi, aby museli platit jednu z nejvyšších daní z nemovitosti,“ doplnil ji spolustranický kolega Miloň Houda.

„Finanční výbor projednal návrh a vzhledem ke schváleným výdajům města s přesahem do dalších let a nutnosti pokračovat v investicích do veřejné infrastruktury nepovažuje za možné snížit výnos daně z nemovitých věcí a tím snížit příjmy města,“ řekla na zastupitelstvu Libuše Zmátlová (KSČM).

Ostře proti snížení koeficientu vystupovali i členové hnutí Pro Chomutov, kteří ovšem v roce 2011 neschvalovali první zvýšení daně z nemovitosti. „Nezměnili jsme názor. Dodnes jsme přesvědčeni, že tehdejší skokové zvýšení daně o sto procent bylo neodůvodněné.

Bohužel tehdejší koalice vedená ČSSD i nynější koalice vedená ANO 2011 zatížily rozpočet města celou řadou nových nákladů v souhrnné výši tak vysoké, že již nyní se Chomutovu v rozpočtu nedostává potřebných prostředků na zajištění nezbytných investic,“ říká David Palán, který třetí podání návrhu nazval absurdním amatérstvím a z důvodu nedojednané podpory v rámci koalice či alespoň některými politickými stranami, předvolební taškařicí.

Celý článek najdete v tištěném vydání týdeníku Nástup ve středu 21. března

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video