Rádi mezi sebe přivítáme více žen, říká prezident Společnosti českých střelců Louny Luděk Dvořák

Jarka Cibulková 2018-03-22 09:58:00

Již čtyřicet let vede Luděk Dvořák jeden z nejaktivnějších a nejúspěšnějších střeleckých klubů v naší republice, Společnost českých střelců Louny. Je autorem řady střeleckých disciplín a sportovních terčů, které se používají po celém světě. Vyzpovídali jsme ho v našem rozhovoru a řeč přišla i na jeho lásku k malování obrazů.

Od založení Společnosti českých střelců Louny letos uplyne 40 let, byl jste u jejího zrodu?

Organizace byla založena 17. října 1978 pod názvem Klub důstojníků a praporčíků v záloze při Okresním národním výboru Louny. V roce 1994 se pak přejmenovala na Společnost českých střelců Louny. Letos na podzim si slavnostním zasedáním připomeneme 40. výročí vzniku. Organizaci jsem založil já spolu Josefem Bednářem, který je známý jako člen dechové kapely Lounská třináctka.

Kolik členů má v současnosti tato sportovní organizace, přivítali byste nové tváře?

V současnosti má naše organizace šedesát osm aktivních dospělých členů a devět dětí do 18 let. Během existence organizace se v ní vystřídalo 357 členů. V loňském roce vstoupilo do Společnosti českých střelců Louny osm nových členů a letos zatím dva. Vzhledem k tomu, že tento sport je poměrně finančně náročný, je příchod nových členů celkem příznivý. Přivítali bychom však více žen, ty máme zatím pouze tři.

Co musí splňovat?

Zájemci o členství musí mít především zájem o sportovní střelbu a být držiteli zbrojního průkazu.

V Lounech je pět střeleckých klubů, ne-přetahujete si členy?

Každý střelecký klub v Lounech dělá jiný druh sportovní střelby, někde se střílí velkorážové pistole a revolvery, jinde vzduchové nebo malorážové zbraně, či útočné pušky nebo brokovnice. Navzájem se klu-by doplňují a často spolupracují. Klubů, které provádějí sportovní střelbu a mají sídlo v Lounech, je celkem pět. Je to Společnost českých střelců Louny, Sportovní klub policie Unitop Louny, Sportovní střelecký klub Louny, Svaz branně technických sportů Zálesák Louny a Asociace víceúčelových základních organizací Technických sportů a činností ČR Březno.

Jakých největších úspěchů vaši členové dosáhli?

Během své historie získali členové SČS Louny celkem dva tituly mistrů Evropy, jednačtyřicet titulů přeborníků České republiky v soutěžích týmů a třicet šest titulů přeborníků České republiky v soutěžích jednotlivců.

Již několik let pravidelně organizujete Pohár českých střelců, který, mnohokrát vyhrál Pavel Vlk ze Žatce, je zatím „nejlepším střelcem“ v historii?

Je to tak, Pavel Vlk během historie klubu vyhrál již osmdesát čtyři soutěží, je dvoj-násobným mistrem Evropy a mnohonásobných mistrem České republiky. Druhý nejúspěšnější je Svatopluk Kolařík, který má na svém kontě vítězství v jednapadesáti soutěžích. Dále pak Horst Kail a Josef Herink, který spolu s Pavlem Vlkem tvoří nerozlučnou dvojici pro souboje, ve kterých jsou jednoznačně nejlepší dvojicí v České republice i v Evropě.

Odkud je váš nejvzdálenější člen?

Náš nejvzdálenější člen je kvalitní střelec Jaroslav Minařík, který žije v Olomouci. Jinak naprostá většina členů je z okresu Louny. Pár členů máme z Mostu a Prahy.

Kolik soutěží ročně pořádáte?

Společnost českých střelců Louny pořádá na střelnici Chlum v Lounech, v po-sledních letech, každoročně dvacet čtyři soutěží. Organizujeme i velké mezinárodní závody. Aktivně se věnujeme i dětem. Patříme již řadu let mezi nejaktivnější a nejúspěšnější střelecké kluby v České republice.

Jaká je nejnovější?

Tou jsou souboje z brokových zbraní.

Uvítali byste více peněz na podporu společnosti?

Finanční podpora organizace ze strany města je na odpovídající úrovni. Střelecký sport je drahý a většinu prostředků si hradí členové sami. Velkou podporou naší činnosti je využívání střelnice Chlum v Lounech, která je dnes, díky městu Louny a velkému množství práce členů, na velice solidní úrovni.

Co představuje funkce předsedy Svazu branně-technických sportů České republiky, kterou vykonáváte již dva roky?

Na podzim roku 2016 jsem byl zvolen předsedou Svazu branně-technických sportů České republiky. Jedná o svaz, který je členem Sdružení sportovních svazů České republiky a má několik desítek základních spolků po celé republice. Má ně-kolik tisíc členů a věnuje se kromě střelby velmi aktivně práci s mládeží, především v oblasti branné výchovy.

Dalo by se říct, že svaz je nadřízeným SČS Louny?

Svaz branně-technických sportů České republiky není SČS Louny nadřízený. Společnost českých střelců Louny má samostatnou registraci na úrovni svazu. SČS Louny je však po vzájemné dohodě kolektivním členem Svazu branně- technických sportů České republiky, jako několik dalších střeleckých organizací.

Vím o Vás, že jste vynálezcem terčů pro sportovní střelbu i některých soutěží, můžete nám je představit…

Je pravda, že jsem vymyslel řadu střeleckých disciplín, z nichž některé se střílí již řadu let i na mezinárodní úrovni. Jedná se o střelecké souboje, střelecké štafety, volné akční úlohy a v neposlední řadě pak o kolektivní střelbu s názvem Repiko (revolver, pistole, kolektiv). Ve všech těchto disciplínách se v různých svazech konají již řadu let přebory České republiky. Dále jsem vymyslel několik papírových a kovových terčů pro střelbu, které se dnes běž-ně při sportovní střelbě užívají. Podrobnosti najdete na našich webových stránkách www.scsln.cz.

Jaké jsou vaše zájmy?

Kromě sportovní střelby a především jejího organizování, se mnoho let věnuji výtvarné činnosti. Maluji obrazy.

Dá se skloubit střelba a malování obrazů?

Dá, já osobně jsem toho důkazem.

Jste členem nějakého spolku výtvarníků?

V roce 1987 jsem spolu s Václavem Krejcarem založil lounskou amatérskou výtvarnou skupinu s názvem VOSA a tuto organizaci po celou její dobu vedu. Za třicet let existence jsme uskutečnili 32 týdenních výtvarných seminářů. Dále 35 společných výstav, z toho řadu v lounském Vrchlického divadle. Dále naši členové uskutečnili sami více než sto šedesát individuálních výstav. V současné době má VOSA celkem třicet tři aktivních členů.

Máte v rodině nějakého pokračovatele, ať už ve střelbě nebo v malování?

Syn je členem Společnosti českých střelců již mnoho let. Dcera je učitelka a malování se příležitostně věnuje.

Děkuji Vám za odpovědi. Jarka Cibulková


foto 1: Prezident Společnosti českých střelců Louny Luděk Dvořák (vpravo) při střelbě z pistole. Josef Herink mu měří rychlost střelby timerem. Foto: archiv SČS

foto 2: Jeden z navržených papírových terčů prezidenta Společnosti českých střelců Louny Luďka Dvořáka. Poprvé byl použit v květnu 1994. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video