Česko je nejlepším místem na světě, říká rodák ze Žatce a odborník na kryptoměny Dominik Stroukal

Iveta Drlíková 2018-03-29 11:04:00

S žateckým rodákem Dominikem Stroukalem, který je světově uznávaným odborníkem na kryptoměny, jsme si povídali o bitcoinech, o jeho nedávném vystoupení v televizní show Jana Krause i o tom, proč je Česká republika nejlepší místo na světě.

Zabýváte se bitcoiny a kryptoměnami, můžete nám jednoduše vysvětlit, o co jde?

Bitcoin je historicky první kryptoměnou. A kryptoměny jsou odpovědí internetu na problémy současných peněz. S těmi si centrální banky můžou dělat, co chtějí. A řadě lidí se to nelíbí a nelíbilo, a tak hledali alternativy. Kryptoměny jsou zatím poslední a nejmodernější alternativou k současnému peněžnímu uspořádání.

A proč právě kryptoměny? Myslíte, že mají budoucnost?

Už od počátku internetu bylo jasné, že ho budeme používat i k placení. Ostatně to už dnes děláme, kdykoliv platíme kartou nebo přímo online. Používáme ale stále české koruny či americké dolary apod. To jsou měny, ke kterým má někdo klíč. K Bitcoinu ho nikdo nemá, nikdo nemůže dělat měnové intervence, nemůže měnu znehodnotit, jako před 65 lety Zápotocký.

Kolik druhů kryptoměn existuje, jak a proč vůbec vznikly?

Dnes již tisíce. Velká část z nich jsou pouhé klony Bitcoinu, ale řada přináší i zajímavá vylepšení. Některé obětovaly trochu bezpečnosti, ale jsou rychlejší, jiné jsou složitější k používání, ale zajišťují svým uživatelům dokonalou anonymitu. Zatím ale žádná měna není ve všem lepší než Bitcoin. Vždy je potřeba něco obětovat. Tím neříkám, že je nutně Bitcoin nejlepší, má samozřejmě výhodu v tom, že byl první.

Dá se bitcoiny zaplatit i v reálném světě?

Dnes existují desítky tisíc míst, kde se dá bitcoiny zaplatit. V Praze občas zajdeme na pivo a zaplatíme kryptoměnami. Je pravda, že je to pořád úplné minimum, ale každý rok je to víc a víc.

Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Hlavní výhodou kryptoměn je skutečnost, že jsou „blbuvzdorné“. Může se nám v budoucnosti stát, že si zvolíme zlého nebo třeba jenom hloupého prezidenta. Ten najmenuje možná zlé, ale stačí, že hloupé centrální bankéře. V tu chvíli máme zničené peníze. U kryptoměn se to stát nemůže. Nikdo k nim nemá klíč.

Na toto téma jste dokonce vydal i knihu. Jak dlouho jste jí psal, bylo potřeba průběžně něco upravovat?

Začal jsem ji psát v roce 2013. Bitcoin se tehdy po pádu největší burzy zhroutil a vydavatelé ztratili zájem. Spojil jsem se s kolegou, který se vyzná více než já v technické stránce věci a dohromady jsme knihu na vlastní pěst vydali v roce 2015. Letos v únoru vyšlo druhé vydání. Finální podoba tedy vznikala přes čtyři roky a upravovala se neustále. Svět kryptoměn se mění každý den. Ale doufám, že se nám podařilo napsat to alespoň trochu nadčasově.

Dají se bitcoiny padělat nebo třeba ukrást?

Nedají se padělat, to je z podstaty nemožné. Ale kradou se často. Každý vlastník bitcoinů si musí hlídat privátní klíče k adresám, na kterých své prostředky má. Kdokoliv by se těchto klíčů zmocnil, by si mohl bitcoiny poslat k sobě. I proto vznikly hardwarové peněženky, první z nich Trezor, dokonce v České republice, které dokážou tyto klíče bezpečně ochránit před potenciálními útočníky.

Jsou nějaké státy, které lze považovat za bitcoinové „velmoci“?

Česká republika je rozhodně centrum bitcoinového světa. Hodně se toho samozřejmě děje ve Spojených státech, v Japonsku či Německu, ale to jsou velké země, to se dá čekat. Z menších je vedle nás zajímavé třeba Slovinsko či Island.

V současné době je velký rozmach technologií, které z nich mají podle vás velkou budoucnost?

Osobně věřím technologiím, které vrací centralizovanou moc státu zpátky k lidem. Probíhá spousta malých decentních revolucí směrem k decentralizaci, probíhá decentrevoluce. Vedle kryptoměn jsou to P2P spojení jako je BitTorrent, decentralizované aplikace typu Arcade City, které dělají to samé, co Uber, akorát bez centrální společnosti, prohlížeče jako je TOR apod. Sám také fandím transhumanismu a věřím, že do budoucna budou stroje součástí lidského organismu. Zatím je to hudba budoucnosti, ale sám mám pod kůží čip, na kterém mám kryptoměny a čas od času s nimi platím mávnutím ruky.

Nedávno jste vystoupil v pořadu Jana Krause, stalo se během natáčení něco, co vás překvapilo, pobavilo?

Celé mě to moc bavilo! Bylo vidět, že Jan Kraus se vyzná, jde s dobou a moderní technologie mu nejsou cizí, naopak jim fandí. Potom už to bylo snadné, hezky jsme si popovídali. Celé se to seběhne hodně rychle, takže na moc zážitků kolem není ani prostor.

Jezdíte přednášet různě po celém světě, kde se vám nejvíc líbí a proč? Dokázal byste tam třeba i natrvalo žít?

Není to jen laciné vlastenectví, ale Česká republika je asi zatím nejlepší místo, kde jsem kdy byl. Je tu levno, bezpečno, nemáme tu až na občasné povodně devastující přírodní katastrofy, naši politici jsou hrozní, ale v zahraničí bývá ještě hůř. Máme všechna čtyři roční období, takže se chodíme opalovat i lyžujeme. Jenom lidé se možná zbytečně moc mračí. Žijeme na nejlepším místě na světě v nejlepší době dějin.

Od vysokoškolských studií žijete v Praze. O návratu do Žatce jste neuvažoval?

Jelikož se živím jako vysokoškolský učitel a ekonom, který chodí pravidelně do médií, tak je to obtížné, i když mám Žatec rád a zůstala mi u nás celá rodina. Možná ale časem postavíme v Žatci vysokou školu :)

Jsou nějaké otázky, které vám kladou všichni pořád dokola anebo naopak, které vás nejvíc překvapily?

Kolik mám bitcoinů. Což je asi úplně stejná otázka, jako kdyby se mě někdo ptal, kolik mám peněz na účtu. Něco tam mám, ale zatím musím chodit do práce :) A jestli se nebojím, že mě někdo s tím čipem pod rukou může sledovat. Opravdu nemůže.

V pátek 30. března máte v restauraci U Orloje v Presidentském salónu od 18 hodin přednášku. Na jaké téma bude?

Ne úplně překvapivě se budeme bavit o Bitcoinu a dalších kryptoměnách. Stavte se!

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video