Zemřel Josef Holec, válečný hrdina a politický vězeň

Markéta Chalupová 2018-04-02 18:53:11

Žatec (rd) Bývalý politický vězeň a válečný hrdina Ppl. v. v. Josef Holec, který dlouhá léta žil v Žatci, zemřel v sobotu 17. března ve věku 99 let. Za své zásluhy získal řadu ocenění a medailí. Čest jeho památce!

„Pepovi by letos 28. listopadu bylo neuvěřitelných sto let, často mi telefonoval, naposledy nedávno, hezky se s ním vždy povídalo. Připravovali jsme mu k narozeninám hudební dárek a gratulaci – byl totiž velký hudebník a sborový zpěvák. Jsem moc ráda, že jsem se s ním mohla potkávat,“ řekla nám ke smutné zprávě Jiřina Čajková z Velké Černoce, která svého času byla členkou pěveckého sboru, v němž působil i pan Josef Holec.

Josef Holec se narodil 29. listopadu 1918 v obci Český Straklov na Volyni. Na jaře 1939 byl odveden do polské armády, ale nebyl 1. září mobilizován. Po dělení Polska byl v roce 1940 odveden do sovětské armády, kde bojoval proti wehrmachtu jako dělostřelec, než se dostal do německého zajetí. Přestože se stal válečným zajatcem, bylo mu „dovoleno", aby ve wehrmachtu sloužil v polní kuchyni a vařil. Nucená služba nakonec skončila uvězněním v Kyjevě, kde se mu dostalo zvláštního propuštění ze zajetí – jako Čech se tam setkal s českým „Volksdeutsche“, Čechem odvedeným do německé armády, který mu navzdory velkému riziku obstaral propustku domů. Josef Holec se tak vrátil do obce České Noviny ke své rodině. V letech 1941-1944 byl místním vedoucím ilegální organizace Blaník.

Následně se dobrovolně přihlásil do nově se tvořícího 1. československého armádního sboru a stal se ženistou. V československé armádě přežil boje u Krosna i masakr u Machnówky. Zranění utrpěl při Karpatsko-dukelské operaci, kdy v jeho těsné blízkosti vybuchla mina a zasáhla ho do hlavy. V únoru 1945 byl jmenován náčelníkem 3. ženijního praporu a v této funkci setrval až do konce války. Po válce se usadil v Tvršicích na Žatecku a krátce na to se zapojil do Judexovy odbojové protikomunistické organizace, jejíž členové byli dne 18. listopadu 1948 pozatýkáni. Josef Holec byl následně odsouzen k 18 měsícům v Jáchymovských dolech. Po propuštění dne 21. května 1950 se vrátil do Žatce, kde pracoval jako závozník, mzdový referent a účetní. Poslední roky života o něj pečovala rodina jeho syna v Petrově nad Desnou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video