Ostrostřelci si dali sraz v Žatci

Markéta Chalupová 2018-04-05 07:15:00

Žatec (utz) Historičtí evropští ostrostřelci (EGS) se sjedou do Žatce. Ve dnech 6. a 7. dubna v našem městě proběhne, pod záštitou Ostrostřelců zemí Koruny české a díky podpoře senátorky Zdeňky Hamousové, poprvé v České republice jejich plenární zasedání.

Plenární zasedání EGS je úplně první tak významnou akcí, které toto evropské sdružení v naší republice pořádá. Setkání ostrostřelců vždy znamená velkou propagaci státu i města, ve kterém se akce koná. Ve vedení sdružení EGS je mnoho evropských osobností, jako například Karel Habsbursko-Lotrinský (rakouský politik z bývalé vládnoucí dynastie) nebo Karel-Ludvík z Merode (belgický šlechtic a politik). Celkem má Žatec navštívit asi 320 osob z celé Evropy.

Součástí dvoudenního programu bude v pátek 6. dubna v 15 hodin mše svatá s následnou investiturou rytířů řádu sv. Sebastiána, jedná se o světský rytířský řád při EGS. Mši bude v žateckém děkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie celebrovat litoměřický biskup Jan Baxant. V sobotu 7. dubna projde městem slavnostní průvod s dechovkou. Průvod vyjde v 10 hodin z Kruhového náměstí na náměstí Svobody, které obejde, a pak bude pokračovat třídou Obránců míru a uličkou u Domu dětí a mládeže projde na náměstí Prokopa Velkého, kde bude ukončen slavnostní salvou. Samotné plenární zasedání se uskuteční v Kulturním domě Moskva.

Spolek ostrostřelců se Žatcem dlouhodobě spolupracuje. Členové rakovnického spolku v dobových uniformách se v našem městě například loni zúčastnili programu Dnů evropského dědictví. Návštěvníci je mohli potkat i v zahradě Křížovy vily, kde si mohli zájemci z řad veřejnosti vyzkoušet střelbu ze vzduchovky.

Popiska foto: Ostrostřelci naposledy zavítali do Žatce v září loňského roku. V zahradě Křížovy vily tehdy umožnili návštěvníkům střelbu z vzduchovky. Foto: Markéta Chalupová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video