Opera Nabucco se bude v Žatci hrát pod širým nebem v letním amfiteátru

2018-04-07 02:14:00

Žatec (kf) Jedinečný zážitek nabídne Letní kino Žatec na konci května. V přírodním amfiteátru mohou návštěvníci vidět operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Velkolepý scénický počin pod širým nebem se špičkovým pěveckým obsazením bude k vidění v „živém“ podání souboru a orchestru Severočeského divadla Ústí nad Labem. Představení začíná 26. května ve 20.30 hodin.

Pořádající Městské divadlo v Žatci několikrát za rok nabízí milovníkům opery přímé satelitní přenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Chodí na ně pravidelně desítky lidí, a to nejen ze Žatce. Živá opera, navíc v otevřeném amfiteátru ale v Žatci dosud nebyla. Pořadatelé jejím prostřednictvím chtějí veřejnosti nabídnout další kulturní novinku. „Ve světě je to trend, jde o módní a vysoce emotivní záležitost, která je třeba v Itálii velmi oblíbená. Chceme ji proto nabídnout i divákům v Žatci,“ řekl ředitel divadla Martin Veselý. Opera pod širým nebem zároveň cílí i na návštěvníky ze širokého okolí.

Cílem akce je představit operu v její plné monumentalitě, oslovit příznivce opery i nové návštěvníky, kteří preferují neformální prostředí, a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v přírodním amfiteátru. Pokud bude ze strany veřejnosti zájem, může se představení pod širým nebem opakovat každý rok. „Navíc je to další možnost, jak využívat letní amfiteátr, který prochází průběžnými úpravami. Právě kvůli takovým akcím byl ostatně před 63 lety budovaný,“ dodal ředitel divadla.

Představení se uskuteční i za nepříznivého počasí, případně ho mohou pořadatelé třeba o 30 minut odložit. Pokud by počasí bylo tak špatné, že by se opera nemohla uskutečnit, došlo by k jejímu úplnému zrušení – jiný termín pro odehrání není možný.

Žatecké divadlo nabízí vstupenky na operu v letním kině už od prosince. Pro některé obyvatele Žatce se staly zajímavým vánočním dárkem, k dnešnímu dni je již prodaných a zamluvených asi tři sta. S velkou regionální kampaní začne divadlo od dubna, a to jak v médiích, tak i formou plakátů. Propagace opery pod širým nebem by měla být stejně silná, jako v případě tradiční Dočesné.

Zajímavou myšlenkou je zapojení i jiných subjektů města Žatce do tohoto dění, které by dokázaly nabídnout doprovodný program k tomuto výjimečnému představení a ukázaly tak návštěvníkům, co všechno ještě může Žatec a organizátoři v něm nabídnout.

Opera Nabucco patří k nejznámějším dílům svého druhu. Verdimu se podařilo na biblický námět vytvořit velmi sugestivní dílo a libreto ho inspirovalo ke spontánní kompozici sboru, jehož plamenná melodie a rytmus z něj učinily osvobozeneckou píseň zpívanou po celé Itálii. Vášnivá hudba díla, pojednávající o osvobození Židů z babylonského zajetí, plně korespondovala s náladou obyvatelstva, zaujatého touhou po osvobození z rakousko-habsburské moci a sjednocení Itálie.

„Nápad vznikl již loni, ale filharmonie měla volný termín jen týden před Dočesnou. Nyní jsme vybrali nový termín, který byl třeba sladit s umělci z Ústeckého divadla. Operu Nabucco jsme zvolili i kvůli relativně jednoduché scéně. Potřebujeme se nejprve naučit, jak připravit vhodné podmínky pro podobná představení. Rádi bychom s projektem pokračovali i v dalších letech,“ řekla starostka Žatce Zdeňka Hamousová. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video