V Ústí nad Labem začal soud s mužem, obžalovaným z vraždy na chomutovském sídlišti. Střelec z Písečné má prý mesiášské sklony

Tomáš Skřipský 2018-04-10 11:00:04

ÚSTÍ N. L./CHOMUTOV (r) — U Krajského soudu v Ústí nad Labem začal ve středu minulého týdne soud se 37letým Petrem Bendou, obžalovaným z vraždy 34letého řidiče dodávky na chomutovském sídlišti Písečná. K incidentu došlo vloni 27. května kolem třetí ráno poté, co řidič pod vlivem alkoholu podle některých svědků boural do zaparkovaných aut a najížděl i do lidi. Obžalovanému, který na šoféra vypálil třináct ran a na místě ho usmrtil, hrozí až dvacet let vězení. Benda se hájí tím, že chtěl jen chránit životy lidí.

Události měla předcházet hádka řidiče s příbuznými — matkou a strýcem. Muž měl po ní vyběhnout z bytu před dům a nastoupit do dodávky. „Viděl jsem, že někdo jezdí v dodávce po parkovišti. Na stylu jízdy bylo vidět, že řidič není v pořádku. Nějaká paní pak křičela, že jí snad přejel nohy. Najížděl do aut, najížděl i do lidí,“ citoval server Novinky.cz jednoho ze svědků bydlících v domě.

Hluk z ulice vzbudil i Petra Bendu, který se rozhodl zakročit. „V přesvědčení, že se tam děje nějaký zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi, naplnil nejméně třinácti náboji zásobník svojí legálně držené zbraně značky Beretta ráže 9 milimetrů, vložil jej do zbraně a natažením zbraň připravil ke střelbě,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Pak šel ven a vystřelil na dodávku nejméně 13 ran. Její řidič střelným zraněním na místě podlehl. Podle toxikologického rozboru měl v krvi nejméně jedno promile alkoholu a byl též pod vlivem marihuany.

Další sousedka podle Novinek.cz viděla, jak dodávka nabourala do červeného auta a předtím prý narazila do jedné osoby. „Ta další osoba křičela, že ho přejel, že ho asi zabil. Říkala jsem si, co je to za šílence, sráží lidi a bourá do aut,“ vypověděla seniorka.

„Viděl jsem, jak auto minulo skupinku několika lidí. Co mě vyděsilo, byl ten křik, ten řev. Bylo to úděsné,“ řekl obžalovaný Benda. „Byl jsem přesvědčen, že najede na trávník a taky mě přejede,“ vypověděl.

To, že dodávka bourala do aut a do popelnic, tvrdí i matka obžalovaného.

Podle ní to vypadalo, že najíždí také do hloučku lidí. Viděla, jak má syn v ruce zbraň. „Říkala jsem mu, ať nic nedělá. Volala jsem policii, ani jsem ho neviděla odejít,“ uvedla matka. Pak zaslechla už jen výstřely a šla ven před dům.

Podle znalců je Benda psychicky v pořádku, je jen nevyzrálou osobností zejména v sociálních kontaktech. Odborníci dále uvedli, že má výrazné ochranitelské, až mesiášské sklony.

Soud bude pokračovat ve druhé polovině dubna. V plánu jsou výslechy svědků, kteří minulý týden nedorazili, a dokončení dokazování. Potom by již mohl padnout rozsudek.

Napsal(a): Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video