Modrá síť konečně zmizí. Město se pustí do rekonstrukce historické radnice

Markéta Chalupová 2018-04-16 12:57:00

Žatec (mch, utz) Plánovaná rekonstrukce radnice by mohla začít již letos na podzim, město Žatec má na opravu již schválenou dotaci z IROP. Po více než třech letech tak konečně zmizí modrá síť, která překrývá historickou dominantu na náměstí Svobody.

Žatec je úspěšným žadatelem o dotaci na rekonstrukci radniční budovy. Jestli vše půjde podle plánů, práce by měly začít již letos na podzim, jejich dokončení město musí stihnout nejpozději v prosinci příštího roku. Předpokládaná cena všech prací před výběrem zhotovitele je 38,9 milionu korun, přičemž 28 milionů korun by pokryla dotace z IROP. Oprava historické budovy musí splňovat požadavky památkářů. Zároveň se ale projekt připravuje tak, aby zajistil vyšší komfort pro pracovníky úřadu i občany, kteří si na radnici přijdou vyřídit své záležitosti.

Oprava tak čeká nejen fasádu a střechu, ale práce proběhnou i uvnitř budovy. V pánu je například výtah, klimatizace a rekonstrukce toalet. „Dělat se bude kompletní obálka, to znamená rekonstrukce fasády, výměna všech otvorů tedy okna, dveře, vitráže v přízemí i střecha. Součástí projektu budou sociální zařízení na celé radnici a také nové zakrytí atria, které bude opět skleněné. Nově ale bude zcela průhledné, aby bylo vidět na oblohu,“ vyjmenovává, co vše se opraví, vedoucí Odboru rozvoje a majetku města Kateřina Mazánková a doplňuje: „Nově se udělá také výtah až do podkroví, zatím je možné vyjet jen do druhého patra.“ Práci a pobyt na úřadu zpříjemní, hlavně v letních měsících, zaměstnancům a veřejnosti také klimatizace, ta má být nově nainstalována ve velkém zasedacím sále, v podkroví a v obřadní síni.

Ke změnám dojde i v radniční věži, která je lákavou turistickou atrakcí a během roku ji opakovaně navštěvuje i spousta Žatečanů. Nově budou mít lidé možnost prohlédnout si při stoupání na ochoz radnice stálou expozici zaměřenou na žateckou chmelařskou oblast.

„Uvidíme, kdy se nám podaří vše vysoutěžit. Chceme, aby se ještě za příznivých teplot vyměnila okna, střecha i fasáda se mohou dělat i později. Vše se budeme snažit skloubit tak, abychom co nejméně omezili provoz radnice. Vzhledem k tomu, že se jedná o historický objekt a poslední rekonstrukce proběhla před více než dvaceti lety, předpokládáme i nějaké vícepráce,“ doplňuje starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

V současné době se připravuje výběrové řízení na zhotovitele stavby, který rekonstrukci radnice provede. V březnu budou zastupitelé projednávat uvolnění finančních prostředků na předfinancování prací. Konečný výsledek výběrového řízení by mohl být znám už o prázdninách. S pracemi by se tak mohlo začít v srpnu nebo září. Vše musí být hotové do konce roku 2019.

Foto: Rekonstrukce fasády a výměna oken, dveří, vitráže v přízemí i střechy na žatecké radnici začne letos na podzim. Ke změnám dojde i v radniční věži. Nově budou mít lidé možnost prohlédnout si při stoupání na ochoz stálou expozici zaměřenou na žateckou chmelařskou oblast. Foto: Markéta Chalupová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video