SÚRAO se prezentovala, odpůrci úložiště chystají další protest

Redakce 2018-04-18 13:55:00

Lubenec, Blatno (red) Do podzimu mají experti vybrat čtyři místa, kde budou pokračovat průzkumy kvůli hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu. Zda postoupí lokalita u Blatna a Lubence, tzv. Čertovka, do dalšího kola výběru pro místo, kde by v budoucnu mělo být hlubinné úložiště jaderného odpadu, se rozhodne už brzy. Odborníci ze SÚRAO minulou středu prezentovali podrobné výsledky průzkumů, které na Podbořansku probíhaly v posledních letech, jednalo se zatím hlavně o povrchové zkoumání. „Z průzkumů vyplynulo, že na Čertovce je dostatečný horninový blok, aby tam úložiště případně mohlo vzniknout. Je tam vhodný horninový masiv, je dál z našeho pohledu perspektivní a nadějnou lokalitou,“ uvedl ředitel SÚRAO Jiří Slovák. S průzkumy, možným úložištěm i postupem jeho hledačů ale nesouhlasí část veřejnosti. Spolky SOS Lubenec a Za záchranu kostela sv. Jiljí připravují na 20. a 21. dubna v rámci celostátního Dne proti úložišti lampionový průvod v Lubenci a besedu a koncert v Libyni.

„Tento rok bude pro nás velmi důležitý. Z devíti lokalit bude stát letos vybírat čtyři, které budou postupovat do dalšího kola... Pokud nechcete dalších minimálně 40 let strávit na staveništi, nechcete zažít stavební uzávěry, stojíte o nádhernou přírodu a klid, které nám může celý svět závidět, a nehodláte zatížit budoucí generace jadernou skládkou, přijďte nás podpořit na tyto akce – 20. dubna od 19 hodin pořádáme lampiónový průvod kolem rybníka v Lubenci, 21. dubna zveme od 16 hodin na besedu a koncert v kostele v Libyni. Od 18 hodin zazní neskutečně nádherný hlas Jany Loty,“ zve za spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí Jitka Kantová.

„Pokud se alespoň trochu zajímáte o osud Čertovky, přijďte na plánované akce,“ dodává za SOS Lubenec Marcela Svejkovská. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video