PodDžbánský pivovar rád přivítá milovníky přírody, hudby, kultury, sportu, dobrého jídla a piva

Lucie Steklá 2018-04-19 08:36:00

Příjemné posezení, k tomu dobré jídlo a pivo z minipivovaru. To nabízí místím i desítkám turistů během celého roku PodDžbánský pivovar v Mutějovicích. Za dva týdny navíc majitel pivovaru nabídne hostům novinku – Pivní slavnosti a rockový festival. Na akci, ale i to, kdy pivovar začal fungovat a jaké jsou plány do budoucna, jsme se zeptali majitele Karla Klátila.

Jste druhým majitelem PodDžbánského pivovaru v Mutějovicích. Kdy jste zahájili provoz?

Pivovar jsme znovu otevřeli před rokem, přesně 28. 4. 2017. Pivovar fungoval od roku 2009 do počátku roku 2015. Pivo jsme začali vařit v březnu 2017 po dvou letech od jeho uzavření původním majitelem, jsme provedli několik menších úprav a zprovoznili restauraci a koncem května i penzion.

Proč jste se rozhodl zrovna pro provozování pivovaru?

Možnost přišla v době, kdy jsem se rozhodoval, jak dál se zaměstnáním. Nabídlo se toto a rozhodování mi chvíli trvalo, ale nakonec jsem se rozhodl pro. Líbila se mi myšlenka udělat rodinnou firmičku a vyjít vstříc místním lidem, kolemjdoucím a kolemjedoucím. Ti neměli kam chodit na pivo, museli buď do vedlejších obcí. Byla škoda, že v takovéto střediskové obci žádná hospůdka nebyla.

Říkáte rodinnou firmu…

Ano, dcera Lucka již dříve pracovala při škole a také po skončení hotelové školy právě zde v restauraci v PodDžbánském pivovaru, takže se sem po dvou letech vrátila. Mladší dcera Sabina dostudovala loi školu a obsluhuje hosty v restauraci. Obě dcery mají šikovné partnery, Tomáš vaří pivo a Štefan je šéfkuchařem.

Jaká byla vaše první sezona?

Lidé o znovuotevření začali postupně mluvit a návštěvnost se zvyšovala. V létě se tu cestou zastavovali cyklisté či turisté, letní sezona se povedla. A ani v zimě to nebylo špatné. Snažíme se dělat maximum pro to, aby vše fungovalo. A návštěvníci si mezi sebou řeknou – to je nejlepší reklama, doporučení od těch, kteří tu byli, byli spokojeni a doporučili nás svým přátelům. Pochválí výbornou kuchyni, výborné pivo i usměvavou obsluhu.

Otevírali jste pouze s hospodou, postupně jste rozšířili služby?

Ano, po otevření hospody a pivovaru jsme postupně zprovoznili možnost ubytování. Rozšířili jsme také služby kuchyně. Denně nabízíme polední menu, rozvozy jídla i pizzy, kterou děláme ve vlastní peci, kde topíme dřevem. Během sezony jsme také jezdili po slavnostech se stánkem a nabízeli naše pivo.

Novinky chystáte i letos?

Chtěl jsem posezení u piva ještě vyladit, spojit ho s muzikou. Pivovarský dvůr nabízí hezké posezení s velkou pergolou, přibyla i stage pro muzikanty, aby se mohlo hrát ve větším rozsahu. Dvůr se přímo vybízí k pořádání hudebních akcí. Kapacita je zhruba čtyři stovky lidí, což je myslím dostačující, aby tu nebyla hlava na hlavě, ale aby se lidé bavili, poseděli, ochutnali naše pivo a poslechli muziku.

První velkou hudební akcí bude rockový festival?

Ano. Pivní slavnosti s pivním festivalem pořádáme v sobotu 28. dubna od 11 hodin. Dopoledne proběhnou prohlídky pivovaru, degustace pivních speciálů, chybět nebude nabídka dobrého jídla. V půl třetí odpoledne je na programu jízda veteránů. Oficiální zahájení festivalu proběhne v půl čtvrté odpoledne křestem pódia, který provede Ota Váňa z legendárních Kabátů. Poté vystoupí Ina Urbanová, Paprikacze a Anacreon. Chybět nebudou soutěže v pití piva a pojídání hamburgeru. Také děti se během dne určitě nudit nebudou.

Bude festival jednorázová věc, nebo s hudebními akcemi chcete pokračovat.

Určitě pokračovat. Mám v plánu zavést více hudebních dní. Klidně i menší akce v týdnu. Chtěli bychom hudební večery a žánrově je rozšířit, například o country, bluegras, prostě udělat zde místo, kam se na různý žánr dá dojet, posedět, poslechnout. Živá hudba je venku málo a to chceme změnit. Jsou skupiny, co si jedou zahrát, které začínají, nebo jen party lidí, které spolu hrají. A rádi si zahrají před lidmi, a tu možnost jim chceme nabídnout. Pro ně to bude zkušenost i reklama zahrát si před lidmi, a čekat na reakci publika. Pergola je krytá, proto nám nevadí jakékoliv počasí. Chtěl bych začít hudebními pátky, občas třeba v úterý, tak dvakrát třikrát do měsíce. Předminulý pátek u nás hrála skupina Kiks a byl to fajn večer. V okolí se moc venkovních akcí neděje. Lidé rádi přijdou posedět a strávit příjemné odpoledne s hudbou. Na dvoře je místo pro pár stanů, kdyby někdo chtěl přespat, není problém.

Nelitujete rozhodnutí provozovat pivovar s hospodou a penzionem?

Jsem se svojí situací spokojený. V Mutějovicích jsem vyrůstal a žil tady s rodinou. Mám k tomuto místu citové pouto a znám místní obyvatele. To byl jeden z motivů, proč do toho jít. Je dobré, že nejsme jenom restaurace, ale nabízíme širší možnosti. Být to jen hospoda, to by nefungovalo.

Jak jste říkal, nejlepší recenze jsou doporučení návštěvníků. Co jim nabízíte?

Chodí k nám nejen místí na dobré pivo. Častými hosty jsou tzv. pivní turisté, lidé, kteří jezdí po pivovarech, sbírají jednotlivé druhy, tácky, ochutnávají. Prakticky od jara od podzimu se u nás hodně zastavují cyklisté i motocyklisté. Zprávy o dobré kuchyni se šíří rychle, takže na páteční a sobotní večeři už lidé volají i na rezervace, vědí, že musí volat, pokud chtějí mít zaručené místo. Každý týden nabízíme od pondělí do čtvrtka akce na jídla, abychom návštěvníky ještě více namotivovali na dobré jídlo. A to je smyslem, ne aby k nám lidé jezdili jen během víkendu, ale také v týdnu. A když budou spokojeni, vrátí se a také nás doporučí známým.

Jaká piva PodDžbánský pivovar nabízí?

Poddžbánské pivo se vyrábí tradičním způsobem. K jeho výrobě se používá český slad plzeňského typu pro světlá piva a slad mnichovský, karamelový pro tmavá piva. K dalším surovinám patří granulovaný chmel typu sládek, žatecký poloranný červeňák a hlavně voda pramenící v pohoří Džbán. Naše piva vyrábíme bez jakýchkoliv přídavků, cukru a jiných náhražek, pivo nefiltrujeme ani nepasterizujeme. V nabídce máme světlé spodně kvašené kvasnicové pivo Desinu 10°, Dvandu 12°, Skoro tmavého Mourka 13° a pak vždy nějaký speciál 13°až 16°(Rudý baron 13°, Chmelda, Jantar, Meďák). Právě dopíjíme Meďáka 13° a na čepu budeme mít Granát 14°. Samozřejmostí je stáčení piva s sebou do pet lahví.

Co nějaké extra piva?

Naší extra novinkou je Pivčák, páté nabízené pivo. Je to částečně zkvašená mladina, něco jako burčák z vína, ale z piva, takže Pivčák. Má méně procent alkoholu a je sladší, nemá tolik bublinek. Obsah alkoholu je od půl do dvou procent. Je plný živých zdravých kvasinek a enzymů a vitamínů. Nabízíme také Pražený slad – takový zákusek k pivu. Něco jako oříšky, ale jsou to naklíčená zrna ječmene, k zakousnutí k pivu je to super. Poslední je naše Pivovice. Ano, i pivo se dá přepálit. Vozíme ho do lihovaru a necháme si vypálit pivovici. Na ochutnávku máme světlou a barrique (ta ležela na tři týdny v dubovém sudu). Dělali jsme z ní koktejly a bylo to výborné čisté pití. V pivovici není nic přidaného, je to prodloužení piva do tvrdšího charakteru piva. Ocenili ji i hosté z Moravy a ochutnávku si vezli domů. Je to prostě něco, co jste ještě nepili.

Kdo je vaším sládkem?

Při koupi areálu jsem „jako bonus“ dostal i sládka. Vařil tu již dříve, před zavřením pivovaru a tak jsme díky němu pokračovali v nastavené kvalitě. Bývalí majitelé nám rádi pomohli, aby tradice v Mutějovicích pokračovala. Později bylo potřeba udělat změnu, a tak pivo nyní vaří Tomáš, patrner mé dcery Lucky, který se za pochodu v pivovaru vyučil sládkem. Pivo máme dobré, a to je základ!

Kuchyně nabízí polední menu i běžný denní provoz?

Ano, denně od 11 hodin nabízíme polední meníčka od 99 korun s polévkou a malou limčou nebo malou Desinou. V týdnu jsou mezi jídly tři speciality, tři hotovky, na každý den dvě až tři lehké minutkové úpravy. Menu u nás stojí 99 korun, takže vaříme za lidovky. Na víkend připravujeme též zjednodušené obědové menu, aby hosté dlouho nečekali. Samozřejmostí je jídelní lístek na večeře. Nabízíme také tematické podvečery například s cizokrajnými specialitami. Zavedli jsme také rozvoz obědů, který je hodně využívaný. Rozvážíme do patnácti kilometrů, čehož využívají zejména zaměstnanci okolních firem, důchodci, malé firmy či úřady. Rozvážíme jak standardní menu, tak pizzu i pivo. Zájemci si mohou objednat také patnácti či třicetilitrový soudek a standardní padesátilitrový sud (používáme hlavy flach, tzv. žehličky).

Penzion nabízí celoroční ubytování?

Ano. K dispozici máme 26 lůžek v deseti pokojích. Plánujeme rozšíření na čtyřicet lůžek ve standardní kvalitě. Ubytování se dá využít například pro svatebčany či jiné větší akce – oslavy, srazy, soustředění, cvičení. Prostory jsou využívané také na porady či školení firem. Hodně se k nám vrací skupiny lidí i firemní akce. Pokud odjíždějí spokojeni, rádi se opět vrátí!

Co vše je součástí penzionu?

Hlavně je tu klidné prostředí. Dá se sedět venku i vevnitř a nic vás neruší. Na dvorku je i dětské hřiště a pískoviště, prostor je tedy i pro děti. Zamýšlíme nabídku pořádání víkendů pro rodiny, s nabídkou hlídání dětí, prostě se servisem, aby si rodiče odpočinuli. Součástí areálu je také tělocvična, nebo boxerský ring. Nedávno u nás trénovali a školili se rozhodčí kix boxu.

Máte kromě hudebních večerů jiné plány do budoucna?

Plánuji zprovoznění místních cyklotras, které by vedly do okolních měst Rakovníka, Loun a Žatce a na přírodní a kulturní pamětihodnosti v okolí. Pro cykloturistiku je tento kraj jak dělaný a lákavý. Stezky by mohly být spojené s dalšími minipivovary, kterých je v okolí několik, nebylo by to ale dál než padesát kilometrů. Vzniknout by mohly takové Tour de pivo :) Zvažujeme spojení našeho místa s agrozájmy. Například kurzů jízd na koni, školení na sládka či v kovárně, nebo hrnčířský kurz. Plánů máme hodně a věříme, že časem se nám podaří je uvést do života.

Rádi přivítáme milovníky přírody, hudby, kultury, sportu a dobrého jídla a piva.

S pivovarským pozdravem se těším na shledanou. „Dej bůh štěstí!“

Děkuji Vám za rozhovor Lucie Steklá. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video