Město se snaží najít místo pro hřiště. Obyvatelé domu ve Vrchlického ulici proti němu sepsali petici

Markéta Chalupová 2018-05-03 10:33:00

Žatec (mch, tz) O tom, kde bude vybudováno nové Rákosníčkovo hřiště, není stále rozhodnuto. V anketě, kterou Město vyhlásilo na svém webu a Facebooku, získala více hlasů lokalita ve Vrchlického ulici. Část tamních obyvatel je ale proti a sepsala petici.

V nečekaně velkém množství se zapojili obyvatelé Žatce do ankety, ve které hlasovali o to, kde má být umístěno nové Rákosníčkovo hřiště. Vybírat mohli hned ze dvou lokalit, první byla ve Vrchlického ulici a druhá pod Libočanskou brankou. Celkem bylo přijato 1 120 platných hlasů, a to 632 pro Vrchlického ulici a 488 pro místo pod Libočanskou brankou. Další stovky hlasů byly vyřazeny, protože někteří lidé hlasovali vícekrát – započítával se vždy jen jeden hlas poslaný přes Facebook a jeden přes e-mail.

Přestože právě Vrchlického ulice by byla ideální pro většinu hlasujících v městské anketě, proti stavbě hřiště protestují obyvatelé bytového domu v nejbližším sousedství. Proto ještě před skončením hlasování sepsali petici, kterou podepsalo 26 obyvatel z č.p. 2494 a 2495. Ti se bojí hlavě přítomnosti problémových obyvatel, především z řad dospívajících. Obávají se jejich hlučnosti a nevhodného chování. „Petici jsme přijali a zaevidovali, budeme se jí dále zabývat. Záležitost musíme ještě konzultovat i se společností Lidl,“ vysvětlil místostarosta Žatce Jaroslav Špička.

 „Anketa má pro nás informační charakter, určitě není nijak závazná. Město má v záloze ještě několik dalších míst, jedno z nich je například v Šafaříkově ulici. Přestože je výběr lokality ponechán na rozhodnutí města, definitivní rozhodnutí, kde bude stát, učiní společnost Lidl jako investor stavby,“ doplnil místostarosta Špička.

Přestože větší počet hlasů nakonec získala lokalita ve Vrchlického ulici, najdou se i pádné důvody pro stavbu hřiště pod Libočanskou brankou. Například při hlasování prostřednictvím e-mailu si lidé stěžovali, že v blízkosti městského centra, žádné hřiště není. „Jsme na náměstí a kolem dokola opravdu nic není, proto dávám hlas pro umístění pod Libočanskou brankou,“ uvedla jedna z hlasujících z centra města. „Pod branou žádné hřiště není, děti si nemají kde hrát, je to všude blízko,“ vysvětlila další hlasující žena.

Rákosníčkovo hřiště vyhráli v celostátním hlasování obyvatelé města a je určené pro děti předškolního věku. Poté co bude rozhodnuto o lokalitě, začnou přípravy na jeho stavbu. Proti původním předpokladům, kdy padl až zářijový termín, nakonec s největší pravděpodobností práce začnou už v srpnu. Slavnostní otevření by mohlo být již v sobotu 11. srpna. Jeho součástí bude celodenní program, který kompletně připraví společnost Lidl.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video