V Bezděkově se strhne boj o místo ve světovém finále

Hedvika Fajkusová 2018-05-16 14:31:00

Extrémní závody terénních vozů v Bezděkově u Žatce, které každoročně přilákají stovky, ne-li tisíce lidí, odstartují již tento pátek. Těšit se můžete na tradiční Offroad Trial, ale hlavně také na napínavý boj o místo ve světovém finále, které se letos pojede v Malajsii. Třídenní nabitý program mimořádné sportovní události odstartuje letos poprvé již v pátek 18. května ve 14 hodin v Žatci, na náměstí Svobody.

Nejprestižnější část závodů se jede jako Czech Offroad Trophy 2018 ihned ve třech kategoriích - Hard, Soft a Original. Posádky budou mít za úkol se svým speciálně upraveným vozem zdolat úseky v extrémním terénu plným nerovností a přírodních nástrah v co možná nejkratším čase za pomoci vlastních sil, popřípadě navijáku, heveru či jiných pomůcek. „Vítěz nejtěžší kategorie Hard, kde se při překonávání překážek může použít i naviják, postoupí z tohoto závodu na světové finále v Malajsii. Závod v Bezděkově je jediným závodem v Česku, ze kterého je možné se na Grand Final 2018 probojovat,“ uvádí zakladatel a ředitel závodu Miroslav Kalbáč z Offroad Teamu Klemo.

Třídenní nabitý program mimořádné sportovní události započne 18. května ve 14 hodin na náměstí Svobody.

Závody začnou v centru Žatce

Zde spolek Rodáků a přátel města Žatce připravil bohaté vyžití pro malé i velké návštěvníky. „Z našeho pohledu je důležité, aby se na náměstí Žatce konalo co nejvíc akcí místních spolků a organizací, tím se historické centrum města bude dál oživovat,“ říká předseda spolku Petr Šimáček. Akce začne slavnostním startem vozů z provizorní rampy umístěné u morového sloupu. Každé jednotlivé vozidlo odstartují krásné modelky či významné osobnosti, které přijali pozvání. ,,Součástí programu bude představení mažoretek Konvalinek z lounské Základní umělecké školy, retro přehlídka vozů Škoda a hudební vystoupení skupiny Blues gin Pavla Uhlíka. Připravené jsou rozhovory s organizátory i závodníky. Jde mimo jiné o připomenutí tradiční motoristické soutěže v Žatci Chmelová šiška, která se jezdila v 80. letech,“ dodává Petr Šimáček.

V pátek noc dlouhých světel

V páteční podvečer odjedou závodní vozidla z centrálního žateckého náměstí do Bezděkova do areálu U rybníka a od 20 hodin jsou naplánovány první závodní jízdy nazývané Noc dlouhých světel, kdy se pojedou dvě selektivní sekce až do 24 hodin ve Vojenském prostoru Perč. ,,Je to ztížené tím, že se jede v noci pod reflektory. První posádky pojedou ještě za šera, ale ostatní už za tmy. Pro vítěze navijákové nominační soutěže je pak připravena finanční podpora nepotřebná pro startovné na RFC v Malajsii,“ doplňuje Petr Hanzl z pořadatelského týmu.

Sobotní etapa startuje v Bezděkově

Sobotní etapa závodů odstartuje v deset hodin dopoledne v Bezděkově v areálu U rybníka a v sousedním lese v prostorách za závodištěm. ,,V sobotu a v neděli navážeme na naši desetiletou tradici Bezděkov Trial Cupu, kterou jsme letos zformovali ve vlastní režii. Pojede se klasický triálový závod v pěti kategoriích. Přihlásily se nám posádky ze Slovenska, z Maďarska i Běloruska, které zpestří závody mezinárodní účastí. V té nejprestižnější kategorii prototypů se zúčastní i ti nejlepší závodníci včetně dvou mistrů Evropy Bohdana Nowyho a Robo Krále,“ prozrazuje organizátor závodu Petr Hanzl. Pro odvážné nadšence military i rodiny s dětmi je připravená adrenalinová jízda v BVP – bojovém vozidle pěchoty. Akce se jako každoročně neobejde bez stánku s občerstvením a dětského koutku. Večerem se následně rozezní rockový koncert, při kterém zahrají Viktor Dyk, Hlahol a Schlak a další.

V neděli se odjedou poslední dvě tratě a ve 14 hodin se budou moci všichni těšit na vy-hlášení výsledků. Letošní záštitu nad offroadovými závody převzala starostka města Žatec Zdeňka Hamousová a hejtman Ústeckého kraje Ol-dřich Bubeníček. Hlavním sponzorem se stala žatecká firma Grape, díky níž bude zajištěný po celé tři dny živý přenos i se zvukem vysílaný na facebookových stránkách i online televizi Grape.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video