Město chce odkoupit ruinu v centru. Mrtvola bezdomovce s tím pohnula

Redakce 2011-11-19 00:04:00

Rakovník – Vředem na tváři města by se mohla nazvat ruina domu za sokolovnou.  Bortící se zdi, polámané trámy, ostnatý drát – to vše nedaleko od hlavního náměstí není dobrou vizitkou a jak připomínají i členové Okrašlovacího spolku, hyzdí pohled na památkově chráněnou budovu sokolovny, Čermákovy sady i budovy COOP Jednoty Rakovník. Vrcholem však bylo, když nedávno tři studentky v ruinách domu našly mrtvolu bezdomovce, která zde ležela několik měsíců. 

„Určitě nám není jedno, že se v této lokalitě dějí takové věci,“ odpovídá na dotaz Regionu Rakovnicko starosta Zdeněk Nejdl.  Vysvětluje, že město mělo o nemovitost zájem již dříve, ale přeplatila je COOP Jednota Rakovník, která se bála, že by město v tomto prostoru vybudovalo nějaké zařízení komerčního typu, které by jim konkurovalo. „Snažili jsme se přes stavební úřad zjistit, zda stavba neohrožuje bezpečnost a Jednota poté zajistila opravu, která, jak se ale nyní ukázalo, nebyla dobrá.,“ dodává starosta Nejdl. „ Snažili jsme se vést debaty s  ředitelem Jednoty, které vždy skončily na podmínkách, jež většina radních nebyla schopna akceptovat. Rozhodli jsme se proto, že budeme postupovat po krocích. První krok je, že rada odsouhlasila, aby zastupitelstvo projednalo situaci a nabídlo Jednotě, že objekt město odkoupí, a to s tím, že cena bude 250 tisíc korun.“ Dříve nabízelo město více než 500 tisíc, ale cena podle starosty odráží stav nemovitosti a ještě je třeba odečíst náklady na demolici.  Starosta Nejdl je připraven podpořit i další kroky: „Když jsem tam naposledy byl, viděl jsem, že stavba není v pořádku. Už to, že se tam našel mrtvý bezdomovec, není normální. Měli bychom znovu požádat stavební úřad, aby našel jakékoliv páky, jak situaci řešit.  Zákon o obci uvádí, že obec může v sankčním řízení nařídit určité sankce za to, když někdo narušuje vzhled obce. Podle mého názoru ta stavba stoprocentně vzhled obce narušuje.“ Starosta také dodal, že případnou podmínku Jednoty, aby na místě nevznikl komerční objekt, je schopen akceptovat.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video