Výzva! Hledá se Černý Václav z Liběšovic

2018-05-30 15:48:00

Pojedete-li z Liběšovic ke kapli sv. Václava, za odbočkou k Čárce minete po levé straně pole řepky. Pro kvalitní černozem se této lokalitě mezi silnicí a říčkou Blšankou říkávalo „V Černém“. Dnešní rozsáhlý lán rozdělovaly kdysi dvě cesty – cesta z Čárky jihozápadním směrem ke splavu na Blšance a cesta od zmíněné liběšovické silnice k Siřemi. Osamoceným pamětníkem těchto časů je dnes už jen strom rostoucí v místě, kde se tyto dvě cesty protínaly. Tady uprostřed, stejně jako i v Čárce, před Siřemí a směrem ke splavu, býval podle starých map také křížek – nebo možná boží muka. Na západní straně čtveřici doplňovala socha Černého Václava.

Ve farním soupisu sakrálních památek z roku 1835 je psáno: „Na cestě ze Siřemi do Blšan a Letova stojí socha sv. Václava, včetně podstavce zhotovená z kamene. Je velmi silně pokrytá mechem, zhotovená nějakým šikovným mistrem. Není známo, kdo ji mohl postavit, ale sedlák Josef Bauer ze Siřemi čp. 1 se zavázal nejen sochu vyštafírovat, ale také prostřednictvím vkladu do pozemkové knihy její zachování učinit povinností pro každého budoucího majitele (jeho) statku.“

A tak tam Černý Václav střežil cestu v časech dobrých i zlých. „Socha přežila obě světové války, až v první polovině šedesátých let zmizela za okolností nám zatím ne přesně vyjasněných. Dlouhou dobu nikomu nechyběla, a už se zdálo, že je na Václava dočista zapomenuto. Ale padesát až šedesát let je v lidské historii jen malý krůček. Možná si Liběšovičtí vzpomněli náhodou, možná je inspiroval náš zrekonstruovaný sv. Jan Nepomucký. Každopádně nás oslovili s prosbou o pomoc s navrácením Černého Václava na jeho místo – a my bychom pomohli moc rádi,“ říká Dagmar Břehovská ze spolku Přátelé Soběchleb.

První stopy v jejich pátrání vedly na zámek v Cítolibech, odtud na Nový hrad v Jimlíně. Tam ale není. Ve svém depozitáři jej nemají ani nejbližší muzea a archivy. „Možná, že zatímco hledáme v širokém okolí, v klidu odpočívá v některé liběšovické stodole nebo marně čeká na vysvobození ze sutin v nedaleké rokli. Věříme, že někteří z vás ještě jeho osudný den pamatují a vzpomenou si, kam byl odvezen. Když nám to prozradíte, my už pak zařídíme všechno ostatní. Děkujeme!“ apelují na veřejnost Přátelé Soběchleb.

Informace rádi přijmou na emailové adrese sobechleby@centrum.cz nebo na tel. čísle 607 858 730.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video