Nejvíc chutnaly muchomůrka a hřib strakoš

Veronika Salášková 2011-11-21 00:21:00

Žatec – Degustaci nakládaných hub pořádal ve čtvrtek 10. listopadu od 17 hodin Houbařský spolek Žatec. Na verdikt patnáct členů poroty čekalo celkem 44 vzorků nakládaných hub. Konkrétní vzorek byl porotcům vždy rozdán, ochutnali ho a hned zapsali počet bodů na kartičky. Tyto hlasovací lístky byly posbírány a odneseny k vyhodnocení. Ještě před přinesením dalšího vzorku se porotci i ostatní příchozí dozvěděli, o jaký druh houby se jednalo. „Pokusili jsme se co nejvíc přiblížit způsobu hodnocení na celostátní degustaci,“ řekl předseda spolku Pavel Dombaj.

V první kategorii se soutěže zúčastnilo 21 vzorků, zvítězil v ní Jiří Tonar s hřibem strakošem. Na druhé příčce se umístil Jozef Spodniak s hřibem dubovým. Ve druhé kategorii  ze 23 vzorků hodnotitelům nejvíce chutnala muchomůrka růžová od Pavla Dombaje, který s  třepenitkou makovou obsadil i druhé místo. Všichni zmínění tak postoupili na Celostátní degustaci, která se bude konat 17. března v Žatci. Na třetím místě se v obou kategoriích umístila Sofia Svobodová v první s hřibem strakošem a ve druhé s čitůvkou dvoubarevnou. Oba její vzorky poslouží při celostátní degustaci jako předskokani kategorií na vyladění chuti. Jednalo se již o 28. degustaci v dějinách žateckých houbařů. Soutěží se od roku 1984, předtím někteří soutěžili v Kryrech. Na Chaloupce má tato akce svou tradici, konala se zde již po šestnácté. Spolek si vede také statistiku nejúspěšnějších degustátorů, kteří se nejvíce shodnou s celkovým hodnocením a mají tak nejvytříbenější chuť. Dále pak má vyhodnocen žebříček, jak byli členové v jednotlivých letech úspěšní se svými naloženými houbami.
V sobotu se pak konalo zamykání lesa. Členové spolku odjeli automobily do lesa ve Vroutku. Hlavní cíl tentokrát nebyl najít houby, ale pokochat se přírodou a rozloučit se s ní. Na Chaloupce potom pokračovala druhá část programu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video