Plameny ohrozily osm blatenských rodin. Za pár minut jim shořela střecha nad hlavou

Jan Vnouček 2011-11-22 09:13:00

Blatno – Požár, který minulé pondělí zachvátil obecní bytový dům v Blatně, připravil o střechu nad hlavou osm rodin. Díky včasné evakuaci se naštěstí nikomu nic nestalo a devět hasičských jednotek několikametrové plameny včas uhasily. Blatenská radnice v současné době usilovně pracuje na nápravách dvoumiliónových škod a co nejrychlejší opravě.

„Šel jsem okolo půl druhé do práce a v té době se ze střechy jen kouřilo. Během pěti minut ale byla v plamenech a než přijeli hasiči, tak z půlky shořela. Byla hliníková a ten hořel jak papír,“ vzpomíná na nepříjemný zážitek Alois Bechyně, který v domě podle vlastních slov bydlí už 20 let. Během chvíle na místo vyjely jednotky  SDH Kryry, SDH Vroutek, SDH Krásný Dvůr, HZS Žatec, HZS Podbořany, SDH Podbořany, SDH Lubenec, SDH Jesenice a SDH Žihle.
„V 13:32 byl na linku tísňového volání oznámen požár na bytovce v obci Blatno okres Louny. Průzkumem na místě události zjištěno, že se jedná o požár střechy dvoupatrové budovy v plném rozsahu. Dům byl evakuován. Některé byty museli hasiči otevřít, aby zjistili, zda se v nich nikdo nenachází. Ve 14:08 bylo hlášeno z místa zásahu, že jednotky dostávají požár pod kontrolu. Místo předáno starostovi obce,“ informoval o události mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
„Čekali jsme, že to shoří celé. Naštěstí shořel jen krov a do podlah se to nedostalo,“ oddechl si Alois Bechyně.  Často při podobných zásazích ohnivou pohromu dokoná hasební voda. V tomto případě to bylo jinak. „Hasiči byli naštěstí ohleduplní, i tak ale voda někde protekla dovnitř. Je to celé nasáklé, u stropu se nám objevila prasklina a budeme muset asi shodit vnitřní omítku. A jestli začne pršet nebo mrznout, tak je to v háji úplně,“ obává se a jen pro dokreslení vypočítává, o co všechno přišel. „Kromě škod na vybavení bytu, jsme měli na půdě uskladněné zimní oblečení a boty, zásoby, lovecké trofeje,“ vypočítává smutně, co všechno živel pohltil. Největší újma je ale psychická. „Jednu paní tady z toho musela odvést záchranka, jak ji to vzalo,“ dodává.
První dvě noci po požáru postižené rodiny museli nocovat u svých příbuzných. Blatenský starosta proto rychle sehnal od žateckého Hašičského záchranného sboru dva odvlhčovače zdí. „Dva byty mají zkroucené podlahy. Jedna rodina  má kde bydlet, druhé s malým dítětem sháníme ubytování. Ostatních šest bytů je v uspokojivém stavu,“ uvedl Václav Beneš v pátek. Celková škoda podle něj i se sanačními pracemi dosáhla 2 221 000 Kč.  Velkou většinu z nich by měla pokrýt pojistka. „Urychleně děláme poptávkové řízení, abychom dům co nejrychleji zakryli. Musí to ale udělat odborná firma, protože je to velká střecha. Situaci trochu komplikuje, že pojišťovna chce dopředu předložit položkové rozpočty. Ale snad to všechno proběhne bez průtahů,“ doufá představitel obce. Svou práci dělají i vyšetřovatelé. Místo ohledali, k závěrům zatím ale nedošli. „Příčina vzniku požáru z předběžného šetření nebyla zatím stanovena,“ ohlásila policejní tisková mluvčí Jaromíra Střelcová.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video