Kamencové jezero postupně mění dosavadní tvář. Další změny na něj čekají v průběhu dalších 10 let

Soňa Šímová 2018-06-12 11:12:22

CHOMUTOV (soš) — Poté co přešlo Kamencové jezero zpět pod správu města, událo se v něm hned několik větších či menších změn. Ty největší ho ale čekají. Do deseti let by do areálu chtěla radnice nalít kolem 100 miliónů korun. Zvažuje se i celoroční provoz.

Největší dosavadní investicí bylo nové molo, které vyšlo na bezmála 50 miliónů korun a letos je již plně v provozu. „Jsem ráda, že se na něm myslelo ina hendikepované,“ říká Eva Sejčková, máma vozíčkáře Michala. Ten si během slunečné neděle vyzkoušel bazénový zvedák hned několikrát. Pro přesednutí na sedačku ho zdejší plavčíci ochotně spustili do odděleného bazénu uprostřed mola a nyní si už i on může zaplavat v jezeře. Menší změny pozorují návštěvníci v celém areálu. Přibyly například lavičky nebo odpadkové koše. „Jen stánků je stále otevřeno jen pár, ale snad to do sezóny stihnou,“ podotkla další z návštěvnic.

„Je tu plno už od května, jezdí sem hodně víkendových turistů i ze zahraničí,“ potvrdila provozovatelka jednoho ze stánků v přilehlém kempu. V listopadu otevřeli poblíž pláže nové lanové centrum se skluzavkami, které kvitují hlavně rodiče větších dětí. Sportovní nadšenci i rekreanti zase uvítali větší nabídku v půjčovně vodních potřeb. Kromě tradičních šlapadel a lodiček mohou vyzkoušet i moderní Paddle boardy. Investovalo se i do oprav, které nejsou na první pohled zřejmé, ale přináší větší komfort pro návštěvníky.

A změny rozhodně nejsou u konce.

Za několik miliónů korun by se měl opravit například Dřevák. Tou největší investiční akcí by ovšem měl být projekt, který vznikl z unikátní architektonické soutěže. Vítězný návrh je z pera brněnského studia Refuel. „Já jsem nadšený z toho, že se sedmičlenná porota složená ze čtyř nezávislých hodnotitelů a tří zástupců zadavatele shodla jednohlasně a na Radě města to proběhlo stejně. Byla kolem toho diskuze, pár dotazů, ale následně Rada jednohlasně respektovala doporučení poroty,“ pochválil David Dinda.

To, že vítěz není zdejší, zástupce studia Refuel Jan Skoupý vidí spíš jako plus: „Svým způsobem je ten odstup docela fajn, protože nemáme emocionální vazbu, takže se nebojíme do toho říznout víc. Samozřejmě jsme si Kamenčák několikrát prošli a známe ho, ale určitě ne tak dobře, jako místní,” říká Největšími slabinami areálu jsou podle něj přístupové cesty. Dále by rád zvážil celoroční provoz. „Naše touha je to mít otevřené co nejvíce jako park. Samozřejmě hlídaný, jako je to například v Londýně, kdy se park na noc zavře,“ upřesnil Skoupý.

„Vítěz soutěže má právo obdržet veřejnou zakázku v hodnotě investice 30 miliónů korun. Tento ateliér bude projektovat a architektonicky vymýšlet to, co se následně postaví za tyto peníze. Tedy budou do detailu rozkreslovat první část. Následně pak bude moci kreslit projekty kdokoliv jiný, pouze se bude muset sejít se s vítěznými architekty,“ vysvětlil David Dinda s tím, že kvůli tomu ještě není úplně jasné, kdy se začne a s čím. První část by se ovšem měla realizovat už příští rok a hotová by měla být do roku 2021. Poté se počítá s investicí zhruba 10 miliónů ročně, do celkové částky 100 miliónů korun. Je také možné, že se projekt bude v průběhu úprav měnit.

A jak tedy vypadá vítězný projekt?

Rozdělen je do několika významných částí. U vstupu z Přemyslovy ulice má vzniknout Kamencové náměstí, které postupně přechází v městské molo.

Současné molo návrh tvarově doplňuje. Zároveň bude hlavním vstupem do areálu jezera a letního kina s přístupem ke vstupu do zooparku. Počítá se také s uzamykatelnými kójemi pro kola a novým infocentrem. Historická pokladna zůstane zachována.

U Aquasvěta by zase mělo vzniknout Sportovní náměstí. Rozšíří se parkoviště a vytvoří se prostranství propojující další okolní areály. Tudy by se také mělo nově vjíždět do kempu.

Otvická hráz mezi Kamencovým jezerem a Bandou by měla vyřešit hlavně více parkovacích míst a také propojit areál jezera a vodolyžařského vleku. Zvažuje se i nový hotel na východním břehu Kamencového jezera.

Návrh řeší i lepší dopravu jak pro cyklisty, tak pro pěší. Tvůrci by rovněž uvítali i diskuzi o prodloužení autobusové linky 303 až na hráz u otvické pláže. Automobilová doprava by měla být orientována především na vstupy od Aquasvěta a Otvického rybníku, kde budou kapacitní parkoviště. Ovšem i na Kamencovém náměstí je zamýšleno upravit stávající plochu pro parkování a navýšit kapacitu na 135 stání.

Dále by se měly zbourat stávající chatky a vyměnit za moderní dvoupodlažní. Vzniknout by měla i dětská herna. Sportovní zázemí a hřiště se v areálu příliš nezmění, přesunout by se měl minigolf, a po obou plážích a jejich okolí je navrženo volné rozmístění hracích prvků pro různě staré děti.

Studio navrhuje upravit režim areálu. V létě placený a uzavřený areál, po zbytek roku oplocený veřejný park s denní otevírací dobou.

Foto: Díky bazénovému zvedáku si může v jezeře zaplavat už i Michal a další hendikepovaní. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video