V chomutovské Bezručově ulici srazili na přechodu školačku. Silnice jsou nebezpečné, stěžují si občané

Soňa Šímová a Tomáš Skřipský 2018-06-13 09:39:00

CHOMUTOV/ JIRKOV (soš, tos) — Uzavírky, ale hlavně stále větší bezohlednost řidičů trápí obyvatele na mnoha místech sousedících měst. V Chomutově minulý týden letěl záchranářský vrtulník pro školačku, kterou na přechodu nedaleko školy srazilo auto. Přitom lidé zde volají po zabezpečení již delší čas.

Stejně tak v jirkovské Žižkově ulici, kde již přes dvě stě lidí podepsalo petici za řešení dopravně–bezpečnostní situace.

Minulé úterý v půl osmé ráno v chomutovské Bezručově ulici srazilo auto školačku, která přecházela po přechodu do blízké školy v Hornické ulici.

„Matka vezla dceru do školy, zastavila před přechodem a dívenka chtěla přejít na druhou stranu. Při tom ji na přechodu pro chodce srazilo vozidlo, které se snažilo stojící vůz objet,“ řekla okresní policejní mluvčí Marie Pivková. Jak dodala, pro školačku sice přiletěl vrtulník letecké záchranné služby a přepravil ji do nemocnice, ale její zranění naštěstí nejsou vážná. „Měli by ji co nejdříve propustit domů,“ informovala den po události.

„Říkala jsem si, kdy se zase něco stane. Minule sražená žena na přechodu, teď dítě,“ napsala nám čtenářka Lucie, která místo nehody vyfotila z domu, ve kterém bydlí.

Zdejší obyvatelé už delší čas upozorňují na nebezpečnou situaci, která se ještě zhoršila poté, co kvůli opravě uzavřeli Husovu ulici. „Navíc, když zde zastaví autobus, stojí zadkem přímo na přechodu a situace je nepřehledná,“ dodává Lucie.

Nyní už problematickou lokalitu hlídá městská policie. „S ohledem na politováníhodnou situaci tam bude stát do konce školního roku. Jak to bude od září, se teprve uvidí,“ říká mluvčí městské policie Kateřina Krellerová. Strážníci bohužel nemohou ve stejný čas obsáhnout všechny přechody u chomutovských škol. „Dohled je přímo před školou v Hornické ulici, kam by měli rodiče své děti vozit,“ vysvětluje mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda a dodává, že město neustále vyhodnocuje rizika v dopravě a upravuje dopravní řešení v jednotlivých částech. To v Bezručově ulici ovšem není jednoduché. „Ačkoliv komunikace není v majetku Chomutova, ale patří Ústeckému kraji, nechalo město inkriminovaný přechod pro chodce před třemi lety zvlášť osvětlit a v průběhu tohoto roku bude komunikace doplněna vodorovným dopravním značením, symbolem značky „Pozor, přechod pro chodce”.

V řešení je i přesun zastávky MHD, která je poměrně nebezpečně umístěna v těsné blízkosti přechodu. Tomu však zatím brání nejen to, že silnice není v majetku města, ale i další technické záležitosti, především skutečnost, že vedle silnice vede horkovod, který má ochranné pásmo,“ uzavírá mluvčí Magistrátu města Chomutova Tomáš Branda.

Složitá situace je i v kdysi klidné Žižkově ulici v Jirkově, přes kterou mnoho lidí míří do odpočinkové zóny v Olejomlýnském parku. Neukáznění řidiči, chybějící dopravní značení nepřehledné vyjíždění z křižovatky, to vše vadí zdejším obyvatelům, kteří zde zažili už nejednu nehodu. Situace se ještě zhoršila po uzavření Dvořákovy ulice z důvodu oprav. Sepsali proto petici, ve které vyjádřili přání důsledné kontroly dodržování rychlosti a zavedení stavebně–bezpečnostních prvků. Během krátké doby ji podepsalo přes dvě stě lidí. Nejvíce podpisů nasbírali v místním obchůdku, ve kterém pracuje i Karolina Wendová. „Dcera sem za mnou bude chodit ze školy, bojím se o její bezpečnost, řidiči tu jezdí jako blázni,“ sdělila důvod podepsání petice. „Mě tu málem srazili. Jedno auto zastavilo, druhé ho objelo a sotva stačilo zabrzdit,“ přidal svou zkušenost vozíčkář Josef Čerep.

Podle vyjádření odboru majetku města je ale v ulici vše v pořádku a zhoršená situace by se měla uklidnit ve chvíli, kdy se znovu otevře Dvořákova ulice.

„Oprava komunikace a stejně tak vybudování podélných stání bylo provedeno dle projektové dokumentace, schválené všemi příslušnými orgány včetně stanoviska dopravního inspektorátu. Všechny uvedené přechody jsou řádně označeny, rozhledové poměry jsou v souladu s normami. V místě přechodu do Olejomlýnské ulice je schodiště, ale pro cyklisty a kočárky je za prvním domem vybudován bezpečný přístup na chodník, po kterém se dostanou k přechodu.

Při používání komunikací vybudovaných pro chodce, dodržování povolené rychlosti v obci a pravidel silničního provozu ze strany chodců by nemělo docházet k nehodám,“ říká z pověření vedoucího odboru Milana Reinera Jana Endischová. Starosta Jirkova Radek Štejnar nicméně slíbil, že jakmile se k němu petice dostane, situací se bude zabývat.

Napsal(a): Soňa Šímová a Tomáš Skřipský

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video