Fotbal se hraje na Peruci již devadesát let

2018-06-17 04:39:00

Peruc (red) Fotbalisté Peruce se připomenou svoji devadesátiletou historii klubu v sobotu 23. června. Místní klub zve všechny bývalé i současné hráče a sportovní příznivce k návštěvě jejich zeleného pažitu. Oslavy zahájí v ?? hodin. Připomeňte si spolu s námi historii Fotbalového klubu Peruc.

Ve dvacátých letech 20. století vznikaly podněty k organizovanému fotbalového dění i v menších městech a obcích. Nejinak tomu bylo i v okrese Louny, kdy po vzoru FK Postoloprty (1922), S. K. Černčice (1927) a mnoha dalších, byl v roce 1928 založen fotbalový oddíl v Peruci. Fotbalový oddíl v průběhu historie měnil své označení. V historických záznamech se postupně objevuje S. K. Peruc (z doby založení), A. F. K. Peruc (Atletický fotbalový klub z období 40. - 50 let), Sokol Peruc, TJ Sokol Peruc, Fotbalový klub Peruc, z. s (současný registrovaný název). Kromě oficiálních soutěžních zápasů se na Peruci hrály i přátelské zápasy s mužstvem hokejistů L. T. C Praha nebo s fotbalovými internacionály. Od doby vzniku oddílu se postupně měnilo i místo hrací plochy. Stojí zato připomenout, že první fotbal se začal hrát na hřišti u bývalého cukrovaru (dnes kemp a koupaliště). Poté, ve třicátých letech, bylo oficiální velké fotbalové hřiště s přírodní tribunou na Débeři (2 kilometry od obce Peruc), na louce mezi Débeřskou vodárnou a Dlouhou loukou. Po druhé světové válce se začalo s výstavbou nového hříště na polích za peruckou školou, kam i v současnosti jezdí hráči poměřit své dovednosti. V počátcích fotbalu nebývaly jednoduché ani cesty na venkovní zápasy. Řešily se buď vlakem (odjezd do vzdálenějších míst už ve 4.45 hodin) nebo na korbě zaplachtované nákladní véesky. Z dnešního pohledu již nepředstavitelné.

„U příležitosti oslav 90 let připravil fotbalový výbor vydání knižní publikace mapující historii fotbalového dění, výstavu dobových fotek, prodej klubových suvenýrů. Jedná se o celodenní akci, pro nejmenší bude k dispozici skákací hrad, kolotoče, odpoledne exhibiční zápas se Starou gardou FK Teplice, události zakončí večerní hudební zábava,“ vyjmenoval Vladimír Kaplan, předseda Fotbalového klubu Peruc. 

Foto: Fotografie datovaná z 30. 6. 1935 ilustruje fotbalový zápas u příležitosti Peruckých výstavních trhů. Peručtí fotbalisté se tehdy střetli na Débeři se Župní jedenáctkou.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video