Podle některých obyvatel v Chomutově citelně chybí zařízení pro toulavé kočky. O zřízení kočičího útulku však město neuvažuje

Soňa Šímová 2018-06-20 11:30:04

CHOMUTOV (soš) — Vzali si domů několik toulavých koček. V panelákovém bytě 3+1 jim poskytli zázemí, kvalitní stravu a péči, na jedno ovšem zapomněli — na kastraci. A tak se rodina rozrostla o pár koťat a následně další a další, až bylo zvířat kolem padesáti. V té chvíli kontaktovala jediné zařízení v dosahu, a to kadaňský kočičí spolek Petronella, které jim pomohlo. Aby k podobným situacím nedocházelo, vyráží nyní hlídky chomutovské městské policie do terénu s osvětovou akcí. Ta mimo jiné upozorňuje i na problematiku množíren.

Dobrovolníci se zároveň pokouší v Chomutově prosadit zřízení útulku pro kočky.

„Setkali jste se v okolí s toulavými kočkami? Víte na koho se obrátit v případě, že najdete zraněnou kočku? Myslíte si, že je v Chomutově kočičí útulek?“ — těchto několik otázek pokládaly strážnice lidem na různých místech města. „Odbor životního prostředí již řadu let zajišťuje kastraci volně žijících koček, tím se snaží jejich počet držet na únosné míře. Odbor spolupracuje s provozovatelem psího útulku, který toulavé kočky na oznámení odchytí, jsou vykastrovány, a následně puštěny do svého prostředí. Město postupně vytvořilo vztah s lidmi, kterým není osud koček lhostejný. Například se zahrádkáři.

Tito lidé mapují jejich výskyt a to pomáhá s odchytem,“ vysvětlil tiskový mluvčí města Tomáš Branda. „Lidé zpravidla neví, kam se mohou obrátit a jak tento problém řešit, proto se jim to snažíme v rámci osvětové akce vysvětlit,“ dodává strážnice Kateřina Krellerová, která lidem na ulici rozdávala letáčky Kastruj. cz, ve kterých jsou shrnuty základní informace o této problematice a doplnila, aby se lidé, kteří ví o toulavých kočkách v okolí, obrátili buď přímo na odbor životního prostředí, který může kastrace zajistit, či na facebookový profil „Hledá se?!”. V případě zraněného zvířete pak samozřejmě mohou kontaktovat městskou policii. Péči o toulavé kočky tak nemusí hradit ze svého.

Případ zmiňovaný v úvodu ovšem opět upozornil na jiný nedostatek ve městě. A to chybějící útulek pro kočky. Nejbližší je totiž v Kadani a ten má již bohužel omezenou kapacitu. „Rozběhli jsme kastrační maraton, kocouři a kočky jsou postupně odvezeni na kastrace, ale vzhledem k tomu, že kastrační program má „stop stav” a město Chomutov zajímá pouze adresa bytu k tomu, aby mohlo pokutovat a trestat za vzniklou pohromu, se obracíme na veřejnost o pomoc materiální i finanční. Potřebujeme pomoci s úhradou kastrací, léků hlavně pro koťátka a s očkováním. Číslo našeho transparentního účtu je 2800940745/2010, VS 430 01,“ napsal na svém facebookovém profilu spolek.

„O psy je v Chomutově řádně postaráno, jenže co kočky? Ty nekastrované se dále množí, často jsou nemocné, nebo jejich život končí pod koly aut. A to nemluvím o nezodpovědnosti některých majitelů,“ rozčílila se Lucie Grosskopfová, jedna z iniciátorek usilujících o zřízení útulku.

Podle ní totiž pouze kastrace nestačí. „Chtěli jsme zavést systém odchytit — vykastrovat — nechat zotavit (odblešit a podobně) — vypustit zpět do původní lokality. Dále šířit osvětu, budovat zateplené boudičky, zajišťovat krmiče v dané lokalitě a podobně,“ doplnila.

Návrh na útulek, který by se o kočky staral a zároveň koordinoval činnost kolem nich spojenou, ovšem město zamítlo. „Komise životního prostředí nedoporučila a rada města neschválila zřízení kočičího útulku. Jeho potřeba není akutní. Náklady na zřízení nového kočičího útulku podle všech stavebních, veterinárních a dalších požadavků by se mohly vyšplhat až ke třem miliónům korun. Roční náklady na provoz by se pochybovaly okolo 700 tisíc korun. Navrhovatelé přišli s návrhem na útulek s kapacitou dvacet koček. Podle odborníků tato kapacita by stejně nestačila. A útulek by byl do několika měsíců plný. Na rozdíl od psů však o kočky není takový zájem a kočky by v útulku zůstaly na dožití,“ shrnul zamítavý posudek tiskový mluvčí Tomáš Branda.

Lucie Grosskopfová a další dobrovolníci ovšem hodlají za útulek bojovat dál. „Tyto částky nebyly vyřčeny z našich úst. My jsme pouze chtěli prostor, ne rozpadlý, ne polorozpadlý a ani ne nový, kde bychom si, dle svých představ, zřídili spolek za symbolickou jednu korunu nebo zcela zdarma a doufali jsme v malou měsíční podporu na chod spolku a zakoupení odchytového sklopce a karanténních klecí. Odbor životního prostředí není pro zřízení kočičího spolku ve svém městě, přitom by tím předešel dalším a dalším problémům; to se trochu bije,“ uzavírá Lucie.

Foto: Sedmadvacet koťat odvezl kadaňský kočičí spolek Petronella z chomutovského bytu 3+1, ve kterém se majitelé ukázkově postarali o toulavé kočky, ale zapomněli na kastraci. Foto: Kočičí spolek Petronella

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video