Dechovka žije, říká kapelník Lounské třináctky

Jarka Cibulková 2018-06-22 12:07:00

Letošní rok znamená pro dechovku Lounskou třináctku již třicátou šestou sezonu pravidelných nedělních vystoupení k tanci a poslechu. O prázdninách ji můžete slyšet hrát na různých oslavách, výročích či poutích. Novinkou letošního léta jsou čtyři koncerty v lounském parku. Na podrobnosti jsme se zeptali kapelníka dechovky Miroslava Rejhy.

Co čeká Lounskou třináctku o prázdninách?

Velmi teplé léto. A myslím si, že si ho užijeme dostatečně, jelikož máme minimálně čtyři vystoupení každý měsíc. Za námi jsou koncerty v Chotěšově, kde se konal koncert ke stému výročí Československa, který sponzoroval Ústecký kraj. Velmi krásný koncert jsme zahráli v přírodě pod lipami při oslavě sto dvaceti let hasičů v Počedělicích. Účinkovali jsme také na Slavnosti květů ve Valči s imitátorem Václavem Faltusem a také bych chtěl zmínit pouť v Líšťanech, kde v posledních letech vystupujeme pravidelně.

Chystáte koncerty v letním amfiteátru, co Vás k tomu vedlo?

Navrácení lounského parku obyvatelstvu a kultuře. Jedná se o akce s názvem Třináctka v parku. Konají se díky podpoře města Louny a spolupořadatelem je Městská knihovna Louny (Park Louny).

Kolik jich bude?

Jedná se o čtyři koncerty v parku během června, července a srpna. První bychom měli odehrát v letním amfiteátru, ostatní, uvidíme, zda bude zkolaudovaný pavilon A na lounském výstavišti.

Kdy se můžeme těšit na první koncert?

Proběhne již 24. června od 15 hodin v letním kině. Chtěl jsem, aby k tomu byly nějaké doprovodné programy, napadlo mě setkání rodáků, nebo pozvání univerzity Třetího věku a Sokolů. To by nakonec mělo klapnout a všechny, co přijdou, rádi uvidíme.

Druhý koncert bude něčím výjimečný?

Chtěli bychom zahájit tradici festivalu malých dechovek v lounském parku. Proto jsme druhý koncert pojmenovali Lounská křídlovka. Uskuteční se v neděli 15. července od 15 hodin a hostem bude vynikající zpěvák a herec Josef Zíma. Akci finančně podpořil Ústecký kraj.

Jednalo by se tedy o první ročník festivalu dechových kapel. Věříme, že z toho vznikne tradice.

Pepíček Zíma s vámi zpíval již několikrát…

Ano, máte pravdu. Poprvé s námi zpíval v pořadu Sejdeme se na Vlachovce, který se natáčel v listopadu 1986 a byl vysílán na MDŽ v roce 1987. V roce 1996 s námi zahajoval šestnáctileté působení v Kultur-ním domě v Dobroměřicích. Poté jsme ho pozvali na 36 let Lounské třináctky, které se konalo v KD Zastávka v Lounech.

Co říkal, že se podívá zase do Loun?

Pepa byl nadšený, do Loun jezdí hodně rád, má zde přeci dobrou kapelu se skvělým publikem. Myslím si, že při jeho věku se má od něj mnoho lidí, co učit.

Třetí a čtvrtý koncert v parku by se měl hrát již v opraveném hlavním pavilonu na výstavišti?

Doufáme, že již bude v pavilonu A, který se musí ještě zkolaudovat. Zde bude možnost i tančit. Třetí vystoupení Třináctka v parku je naplánováno v neděli 22. července opět v 15 hodin. Pro tancechtivé posluchače jsme přichystali i čtvrté setkání v neděli 26. srpna od 15 hodin.

Během prázdnin pořádáte další akce?

Prvního července budeme hrát od 10 do 12.30 hodin na sokolském sletu v Praze. Dokonce jsme dostali čestné místo na Národní třídě u Nové scény Národního divadla, kde budeme hrát sokolské po-chody. Průvod projde z Václavského náměstí k Národnímu divadlu, po nábřeží až k Rudolfinu a Pařížskou ulicí na Staroměstské náměstí.

Všechny chci pozvat na Staročeskou veselici, která je o Cyrila a Metoděje, od 20 hodin na sále v Mnichovském Týnci. V rámci obnovování staročeských tradic již třetí ročník této akce pořádá filantrop pan Soukup. Založil Spolek pro záchranu Mnichovského Týnce.

Třísethlavové publikum očekáváme na tradiční pouti ve Smečně 29. července od 14 do 17 hodin.

Dvě hodiny zpříjemníme návštěvníkům Letního lounského vábení. Poslechnout si nás můžete přijít jedenáctého srpna od 14 hodin do kulturního domu Zastávka. V Chyši u Lubence hrajeme 25. srpna od 13 hodin při oslavách 750 let obce. Prvního září vystoupíme v Bečově u Mostu na pouti od 13 hodin a poté na Krajských dožínkách na Peruci, které letos budou v sobotu 8. září. Naše místo je tradičně na tamním fotbalovém hřišti od 13 hodin. Patnáctého září si připomeneme sto let Československa koncertem ve Smečně.

Kdy poprvé v nové taneční sezoně zazpíváte na Zastávce?

Již 30. září začínáme třicátou šestou sezonu pravidelných nedělních odpolední s Lounskou třináctkou na Zastávce od 14 do 18 hodin.

Jaké jsou novinky přímo v sedmnáctičlenné kapele?

Hrajeme stále ve stejném, kvalitním obsazení. Vyhlížíme nové členy. Neustále se snažíme vylepšovat repertoár a ozvučení. Důležité je pro nás i různé zviditelnění. Využíváme dostupné možnosti propagace. V lounském měsíčníku si pravidelně můžou naši příznivci vystřihnout termíny vystoupení v daném měsíci. V Městském informačním centru visí týden před vystoupením plakát na další aktuální akci. Do budoucna chceme zavést stáže pro mladé hudebníky. Jsme jedna z mála kapel v Čechách, jež má ve svém obsazení dvě křídlovky a dvě trumpety, což je vlastně tradiční česká dechovka.

Co rodina, zpíváte stále všichni?

Ano. Kromě mé manželky, dcery a syna se do kapely zapojují postupně i vnoučata. Těší mě, že mají k hudbě kladný vztah. Pro jedenáctiletou vnučku Elišku už připravuji repertoár, aby si s babičkou a tetou střihly trio. Premiéru už má za sebou. O mé narozeniny mi zazpívala Sladké mámení na pravidelném vystoupení na Zastávce. Radost mi dělá i pětiletá vnučka Danielka, která ještě nechodí do školy, ale již se věnuje hře na klavír. Pro staršího sedmiletého vnuka Vítka mám již přichystanou trumpetu. A tříletý Ondra? Ten zatím buší do bubnů…

Děkuji Vám za rozhovor, ať se dechovce dál daří. Jarka Cibulková 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video