ZUŠ otevře Akademii umění pro seniory

2018-06-29 13:53:10

CHOMUTOV (PI) — Akademii umění a kultury pro seniory zavádí od příštího roku Základní umělecká škola (ZUŠ) Chomutov.

Jejího ředitele Karla Žižky jsme se v této souvislosti zeptali: Jak projekt umělecké a kulturní akademie pro seniory vznikl?

Podle demografických prognóz se předpokládá další stárnutí obyvatel ČR, které bude mít za následek vyšší počet seniorů. Přesto, že materiální péče o ně je v rámci možností kvalitně zajišťována, existuje řada občanů seniorského věku, kterým chybí dostatečně inspirativní podněty v oblasti psycho–sociální.

Důraz v moderní společnosti není kladen na pouhé prodlužování délky života, ale především na podporu zvyšování jeho kvality.

Komu je studium určeno?

Přihlásit se mohou seniorky a senioři, kteří mají chuť a čas se aktivně věnovat umělecké činnosti na neprofesionální úrovni. Na akademii neděláme žádné přijímací zkoušky a jediným kritériem přijetí je zájem o uměleckou činnost a dosažení seniorského věku. Občané, kteří se pohybují na hranici tohoto věku, ale ještě nemají přiznaný starobní důchod (např. nezaměstnaní, kteří čekají na důchod), mají v případě dostatečných kapacitních možností se v Akademii vzdělávat jako kategorie „55+“. Studium je otevřeno i pro držitele průkazů ZTP.

Jak se mohou zájemci přihlásit?

Přihlášku je možné podat na webových stránkách www. zuschomutov. cz prostřednictvím elektronického formuláře, e–mailem na reditel@zuschomutov. cz, telefonicky na čísle 474 686 446 či osobně v kanceláři školy a to až do konce září.

Bude se vzdělávání seniorů lišit od běžných hodin?

Neočekávám mnoho odlišností. Vzdělávání se bude uskutečňovat zpravidla jednou týdně formou přizpůsobených individuálních nebo skupinových výuk, přednášek, cvičení a koncertů. Zájemci o studium v Akademii si mohou vybírat z naší běžné nabídky vzdělávacích předmětů pro žáky školy. Nabídka bude téměř totožná. Budeme však také čekat na specifické požadavky zájemců, které mohou výrazně ovlivnit konečnou podobu výukových programů.

Proč se nositelem projektu stala právě ZUŠ?

Protože se projekt bude realizovat v prostorách základní umělecké školy, bude vzdělávání uskutečňováno s maximální finanční efektivitou (účinně využijeme volné prostory ve škole v dopoledních hodinách, vybavené učebny, hudební nástroje k zapůjčení, kvalifikované učitele a podobně). Díky tomuto projektu očekávám posílení většího začlenění seniorů do společenského a komunitního dění ve městě a zároveň tím podpoříme osobnostní a profesní růst jednotlivých pedagogů ZUŠ, kteří se na vzdělávání budou podílet.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video