Rytíř Hruška vstal z mrtvých - Bitozeves oslavila 700 let!

Hedvika Fajkusová 2018-07-04 10:12:00

Bitozeves (hf) V obci Bitozeves se minulý týden konaly velkolepé oslavy kulatého výročí 700 let od první písemné zmínky. Návštěvnost byla úctyhodná. Přiletěl dokonce i drak se svými dráčaty, který se však nakonec ukázal jako mírumilovný.

Datum 23. června 2018 byl vybrán přesně podle první dochované písemné zmínky o obci Bitozeves z roku 1318. Tehdy vladyka Dalibor z Bitozevsi zmínil v písemnostech jeho patronátní právo nad zdejším kostelem. Na konci středověku žil rytíř Hruška, který se stal hlavním symbolem nynějších oslav 700. výročí. Jelikož bylo ve středověku zvykem zahájit den modlitbou, program oslav započal ranní mší za spásu rytíře Hrušky a jeho manželky, kterou vedl 20. biskup litoměřický Jan Baxant.

Dále začalo být rušno v centru obce, kde převzali na jeden den vládu nad obcí rytíř a rytířka Hruškovi, kteří provázeli návštěvníky po celou dobu oslav. Potýkali se s drakem a jeho dráčaty, kteří skutečně v Bitozevsi sídlí. Rytíř Hruška se domníval, že drží v zajetí dvorní dámy, ale ty všem vysvětlily, že se o ně naopak draci s láskou starají. Na znamení, že jsou hodní a někteří již zdárně vychovaní draci zazpívali - vystoupení školního sbor Berušky. Rytíř Hruška uznal, že není třeba sekat hlavy a na počest se konal rytířský turnaj.

Oslavy skončily o půlnoci, kdy rytíř Hruška předal zpět vládu starostovi Janu Horákovi a odešel směrem ke kostelu, kde se uložil na dalších 100 let ke spánku. Následně nad hlavami všech přítomných vypukl slavnostní ohňostroj.

Po celou dobu oslav byly na hřišti v Bitozevsi k dispozici stánky s občerstvením, řemesly, středověkými atrakcemi a soutěžemi pro děti pod vedením ,,Divadla v pytli“. V kulturním domě připravilo občanské sdružení Občané pro Bitozeves výstavu starých pohlednic a fotografií, kde byla možnost zakoupit si rovněž novodobé pohlednice a publikace o obci. V mateřské a základní škole se v tento den konal den otevřených dveří. Notoricky známé písně si pak večer mohli všichni přítomní diváci zazpívat společně se skupinou Elán revival.  

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video