Motokárová dráha nebo květinová zahrada. I tak si umí občané představit centrum Podměstí

Hedvika Fajkusová 2018-07-05 09:32:00

Žatec (hf) V lokalitě Podměstí se uskutečnil projektový den spolku ,,A dál?“, jež nesl příznačný název ,,Zachraňme Zlatý chmel!“. Zde se setkali místní občané při společné diskuzi o dlouhodobě neutěšeném stavu území mezi Obchodním domem Zlatý chmel a Kulturním domem Moskva.

 “V průběhu celého dne jsme diskutovali s občany města o současném stavu centra lokality Podměstí, probírali jsme s lidmi i vlastní nápady, které vyplynuly z našeho dlouhodobějšího pozorování. Sami občané, vesměs obyvatelé Podměstí, se poté vyjadřovali skrze mapu přání, dotazník či 3D model území, na němž jsme pracovali poslední týden. Návštěvníci různých věkových kategorií se zájmem shlédli také výstavu historických fotografií a nerealizovaných záměrů v žatecké čtvrti Podměstí,” popisují průběh akce členové spolku ,,A dál?“.

A co se od občanů spolek dozvěděl? Potvrdilo se, že valná většina z nich je s podobou náměstí nespokojena. Z důvodu špatného technického stavu řada z nich toto místo dokonce obchází.  

Hodně se hovořilo o tom, jak centrum Podměstí vypadalo dříve. Byl zde vodní prvek, pěkné lavičky a krásná zeleň. Navrácení tohoto stavu by většina obyvatel uvítala s nadšením. V okolních budovách by pak samozřejmě rádi viděli pěknou kavárnu, nebo vytoužený bankomat. 

Příchozí mohli dokonce své nápady naskicovat. Náměstí se na papírech proměňovalo například v basketbalové hřiště, květinovou zahradu, motokárovou dráhu nebo výstavní prostor.  

Další fází projektu spolku ,,A dál?“ je nashromáždění veškerých podnětů od místních občanů a jejich předání městu. Spolek bych chtěl rovněž prosadit vypsání architektonické soutěže.  

“Během našeho tříměsíčního archivního bádání jsme si nejen potvrdili, že architektura obklopující toto náměstí je výjimečná, ale také se ještě více ukázalo, že síla dobře navrženého místa je právě v kontextu budov, které jej obklopují. Podle našeho názoru dokáže pouze nástroj architektonické soutěže přinést do tohoto místa paletu efektivních návrhů, naučit obyvatele i vedení města přemýšlet o daném problému a v neposlední řadě ukázat Žatec také z jiného úhlu pohledu, než je pivo a chmel,“ dodávají členové spolku na závěr.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video