Rivalita mezi obcemi Zálužice a Stekník nekončí ,,Myslím si, že se jedná o předvolební agitaci,“ říká starosta

Hedvika Fajkusová 2018-07-12 09:38:00

Stekník (hf) Před podzimními komunálními volbami začíná situace houstnout a to i v malé obci Zálužice. Ta navíc spravuje Rybňany a také památkovou zónu Stekník, ve které se obyvatelé rozhodli veřejně promluvit. Vadí jim zarostlá požární nádrž, nepořádek v okolí zastávky i na návsi, nedůslednost při udržování zeleně, prorůstající chodníky nebo zanesené kanály.

,,Mrzí mě, že je naše vesnice dlouhodobě zanedbaná. Máme zde památkovou zónu a na zdejší zámek jezdí tisícovky turistů ročně. Je to ostuda…“ říká zklamaně obyvatelka Stekníku Dana Cilcová, která byla po dlouhých osm let starostkou Zálužic a poté ještě několik měsíců působila jako členka zastupitelstva. Nejen jí vadí například již dlouhou dobu neudržovaná požární nádrž na návsi, kterou měla obec v plánu před čtyřmi lety opravit, jenže peníze byly potřeba někde jinde. ,,Dalšími prioritami byla úprava návsi a vybudování dětského hřiště. Mimochodem, v obci žije pouze jedno dítě, které se sem nastěhovalo až poté,“ dodává Dana Cilcová. Jediné, co se vedení podařilo za čtyři roky v obci udělat, bylo údajně vyměnění prken na dvou lavičkách. Z vybudování dětského hřiště nakonec sešlo, namísto toho byla pro občany postavená pergola.

Stekník získal ještě před posledními volbami od Chmelařského institutu finanční dar od v hodnotě 500 tisíc korun, za které se podle tehdejšího zastupitelstva měla opravit náves. Nastupující vedení však usnesení zrušilo s tím, že se dané peníze rozdělí mezi tři obce – Zálužice, Rybňany a Stekník, které jsou spravovány společně. Do obce tak mělo přijít 170 tisíc korun. ,,Jediné, co za tu dobu vzniklo, jsou opravená prkna na dvou lavičkách. Pana starosty jsem se ptala, na co byly peníze použity a on mi neodpověděl,“ říká Dana Cilcová. 

Starosta Zálužic Jakub Ihnatola nyní odpovídá: ,,Ano, 500 tisíc korun jsme od Chmelařského institutu získali, ale pro obec Zálužice, pod kterou spadají Rybňany a Stekník. Peníze byly vyhrazené jen na kulturu. Opravila se za ně kaplička v Zálužicích, konaly se akce a to také na zámku Stekník. Na zastupitelstvu jsem dal navíc návrh na zvelebení všech tří obcí. Ze strany paní Cilcové se poté vznesla vlna nevole, že prý na to nejsou peníze. V roce 2012, kdy byla ještě paní Cilcová starostkou, se pro změnu doslova vyhodilo 73 tisíc korun na projekt na údržbu zeleně. Rovněž se za jejího vedení začal dělat vodovod, který se z důvodu věcných břemen nedokončil.“ 

Před volbami před čtyřmi lety bylo obyvatelům naslibováno řízení obce k jejich prospěchu a hlavně v duchu 21. století, což by znamenalo zapojení se do všech možných programů rozvoje vesnic a zajišťování dotací, jimiž mělo být zvelebeno prostředí, ve kterém místní žijí. Motto znělo jasně: ,,Zařaďte společně s námi dvojku, protože na jedničku se tady jelo dost dlouho“. ,,Oni tvrdě nabourali. Nezískali ani jednu korunu dotací. Byly to jen bláboly,“ strefuje se opět Dana Cilcová. 

Mezi Stekníkem a Zálužicemi společně s Rybňany byla odjakživa rivalita. ,,Je to jen vztek a závist. Osobně si myslím, že se jedná o předvolební agitaci,“ říká starosta Zálužic Jakub Ihnatola. V říjnu tohoto roku se totiž odehrají další komunální volby a dotyčné stěžující si osoby mají rovněž svou kandidátku. ,,Nevíte, jak to zde fungovalo dříve. Nechci nikoho špinit, protože nikdo není dokonalý. Jsem ve funkci pouhé tři měsíce a beru to jako vzdor proti mé osobě. Za nás se vybudovaly dvě dětská hřiště, nová silnice, chodník a pergola ve Stekníku, kterou si místní přáli,“ dodává starosta. Navíc s dotacemi pro takhle maličké obce, mezi něž patří i Zálužice, to není vůbec jednoduché. Vedení od nich odrazovala řada jiných starostů obdobných obcí. 

Kromě paní Cilcové si však stěžují i další obyvatelé Stekníku. ,,Obec by měli více udržovat. Je zde nepořádek. Nezameteno, neshrabaná posekaná tráva,... Za dva roky, co tu bydlím, jsem ještě nezažila, že by zde někdo zametl náves. Bydlela jsem jedenáct let v Liběšicích, devět let v Líčkově a tam pravidelně zametají a uklízejí. Když posekají trávu, tak ji také shrabou,“ stěžuje si další z obyvatelek Alena Olahová. V tomto roce byla v obci sekaná tráva jen dvakrát a je skutečně pravda, že se zde dodnes nacházejí nesklizené kupky sena. Se shodným názorem přichází také Vlastimil Krob, který říká: ,,Obec je spíše neudržovaná. Najímá firmu na sekání trávy. Přitom je zde zaměstnanec, který je pod výborem. Namísto něho se sjednává firma za peníze, které v kase nejsou.“ Ze zastupitelstva se však ozývá, že obec má zaměstnance na pracovní dohodu a ne firmu. Navíc se nyní trápí s rozbitou technikou. ,,Proč si to neuklidí sami, když vědí, že se technika rozbila? My si taky v Zálužicích vše uklízíme. Staráme se o okolí kolem řeky. Uklízíme zde odpadky. Snažíme se, protože to chceme mít hezký,“ rozhořčuje se členka zastupitelstva Danuše Prokopová.

Neudržovaný je také snad jediný z chodníků, který se ve Stekníku nachází. ,,Chodník prorůstá a nikdo není schopný ho vyčistit,“ stěžuje si Jana Závodská.

O celkové vzezření obce by se ale měli starat i samotní místní obyvatelé. Některým z nich se totiž zdá, že si někteří občané své domy dostatečně neopravují a neuklízí si před nimi.

Obcí vede také hojně využívaná cyklostezka. Když si zde chtějí cyklisté odpočinout, vyberou si většinou lavičku u autobusové zastávky, která prorůstá křovím a je celkově nestabilní. Všude okolo se navíc válejí odpadky, jelikož se v nejkratší vzdálenosti nenachází ani jeden koš. ,,Oni nevidí, co je zde zapotřebí,“ komentuje situaci Dana Cilcová a starosta Jakub Ihnatola oponuje: ,,Řekněte mi, kde se neválejí odpadky? To bych musel každého hlídat, jestli něco nevyhazuje. Koš navíc u zastávky nikdy nebyl.“

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video