Pro řidičský průkaz už nemusíte do místa trvalého bydliště

Hedvika Fajkusová 2018-07-14 03:23:00

Okres Louny (hf) Od 1. července si můžete vyřídit řidičský průkaz na libovolném úřadě obce s rozšířenou působností. Za správní poplatky si ovšem v některých případech připlatíte.

Nový řidičský průkaz a paměťovou kartu do tachografu získáte nově na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Znamená to, že už netřeba měnit řidičský průkaz ani při změně bydliště. Navíc k žádosti nepotřebujete ani papírovou fotografii.

Kde si o vydání či změnu v dokladu zažádáte, tam si průkaz také vyzvednete. Téměř vše tak bude možné vyřídit na jednom místě. Stejně tak si budete moci vyřídit vydání nového řidičského průkazu po úspěšném absolvování zkoušek ihned na nejbližším úřadě či vyměnit starý neplatný průkaz za nový. V kterékoli obci s rozšířenou působností půjde vyřídit změna údajů, ztráta, poškození, zničení, odcizení či reklamace daného dokladu. Taktéž občané jiného státu nemusí již nově žádat o výměnu průkazu za český v místě bydliště. To platí i při ostatních případných úpravách a náhradách.

Také si na zvoleném úřadě můžete požádat o výpis z evidenční karty řidiče nebo bodového hodnocení či vyřídit záležitosti spojené s profesní způsobilostí řidiče.

Avšak jsou zde i výjimky, při kterých se cestě do místa trvalého bydliště nevyhnete a to v případě odnětí nebo vrácení řidičského oprávnění či jeho dočasné omezení.

Podle nových úprav už ani nemusíte na úřad s vlastní fotografií. Systém nyní sám vyhledá, zda již vaše fotografie není nahraná v jiné databázi, např. z občanského průkazu nebo cestovního pasu, a pokud se bude shodovat s vaší stávající podobou, použije ji. Pokud ne, vyfotí vás úředník přímo při vyřizování žádosti. Vlastní fotografii si s sebou budete muset vzít v případě výměny mezinárodního řidičského průkazu.

Novinkou je i nutnost pořizování digitalizovaného podpisu žadatele o řidičský průkaz.

Při změně legislativy se změnila i cena správních poplatků. Za výměnu průkazu po vypršení jeho platnosti stále nic neplatíte. Při vydání nového průkazu však zaplatíte z původních 50 korun nově 200 korun. Rovněž se navýšil poplatek za zrychlení vydání průkazu do pěti pracovních dnů z 500 korun na 700 korun. Za vydání mezinárodního průkazu zůstává nadále částka 50 korun a za předání paměťové karty do digitálního tachografu také platí dosavadní cena sedm set korun. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video