Objížďkou trpí nejvíce Tvršice

Hedvika Fajkusová 2018-07-17 12:50:00

Tvršice (hf) Od druhé poloviny května je uzavřená silnice ze Žatce do Trnovan a jedna z nejvyužívanějších objízdných tras vede přes obce Zálužice, Rybňany, Tvršice a Staňkovice. Již druhý den uzavírky trnovanského kopce byla ze strany starosty Staňkovic po stížnosti ze strany obyvatel Tvršic podána žádost na dopravní policii České republiky o kontrolu rychlosti v dané obci.

,,20. května to zavřeli a 21. května jsem okamžitě požádal dopravní policii, aby ve Tvršicích kontrolovali dopravu, protože jsem už očekával, jak bude vše probíhat. Od Rybňan každý přijíždí osmdesátkou a pak zjistí, že je v obci. Jezdí zde spousta lidí, kteří zde v životě nebyli. Dřív zde jezdilo jedno auto za minutu, teď jedenáct za minutu, což jsem si dokonce měřil,“ říká starosta Staňkovic, pod které Tvršice spadají, Vladimír Libich.

Ze začátku nikdo v obci nezaznamenal, že by zde policisté hlídkovali. Policie nakonec oznámila, že provedla ve Tvršicích jednu kontrolu v trvání 1,5 hodiny a nenaměřila ani v jednom případě překročení povolené rychlosti. Řidiči byli spíše sankciováni za telefonování nebo nepřipnuté bezpečnostní pásy.

Po výzvě občanů starosta Vladimír Libich podal rovněž žádost na Správu a údržbu silnic Ústeckého kraje o opravu děr a propadů nejen ve Tvršicích, ale také v Selibicích. ,,Na jedné straně obce Tvršice je propadlý kanál, na druhé zase utržená krajnice. Nikdo nic neopravil. Dali tam jen značky, že je silnice rozbitá a ty se musí složitě objíždět. Udělali jsme pro to všechno, co jsme mohli. Sami to označit nemůžeme nebo spíš nesmíme, protože silnice není naše,“ zní z úst starosty.

Ve směru od Staňkovic, kde je při vjezdu do obce propadnutý kanál, je již, kromě směrové desky, umístěná zákazová značka nejvyšší povolené rychlosti 30 km/h a výstražná značka zúžení vozovky z jedné strany. Zde řidič musí zpomalit. Jízda touto rychlostí mu povětšinou vydrží až do centra obce, kde je v některých místech silnice široká pouze pět metrů.

Větší problém však místní vidí při vjezdu do obce z Rybňan. Zde je u nově opraveného rodinného domu utržená krajnice. I zde se nachází dopravní zařízení, avšak bez značky rychlostního omezení. Občané se obávají nejhoršího. Málokdo totiž z daného směru při příjezdu do obce zpomalí, poněvadž sjíždí z kopce. Policisté sice po hlídce ve Tvršicích nezaznamenali překročení rychlosti, ale z pohledu místních obyvatel zde téměř každé desáté vozidlo jede více než 50 kilometrů za hodinu a to i v opačném směru při výjezdu z vesnice. V přepočtu tak během jedné minuty nedodržuje rychlost alespoň jedno z projíždějících vozidel.

,,Myslím si, že ten, kdo připravoval opravu trnovanského kopce, tak měl současně s tím připravit opatření pro objízdnou trasu. Umístit snížení rychlosti, opravit silnici předem a ne čekat, co se bude dít, až vše vypukne. Narychlo také začali při provozu stříhat větve, protože byla místa mezi Staňkovicemi a Tvršicemi, kde se auta ani nemohly vidět navzájem,“ dodává starosta Vladimír Libich.

Někteří lidé se rovněž domnívají, že mají do obcí, kudy vede objízdná trasa, zákaz nákladní automobily. ,,Zde je jen doporučená objížďka pro osobní automobily, ale to ještě neznamená, že tam nesmí nákladní auta. Pro ně je silnice akorát nevhodná, protože je úzká, ale nikdo jim to nezakazuje,“ upřesňuje Vladimír Libich. To samé platí pro autobusovou dopravu. V dnešních dnech projíždí v daných obcích třikrát tolik autobusů a také nákladních automobilů, než dříve. Nevole ze strany místních obyvatel je proto pochopitelná.

V menší míře si stěžují rovněž občané Staňkovic a to zejména na neznačenou křižovatku v centru obce. Řidiči, kteří to zde neznají, nevědí, z jaké strany směrem na Žatec najíždět. Častokrát se proto stává, že se na křižovatce vyskytnou v rovnocenném postavení dva automobily odbočující na Žatec a ani jeden neví, kdo má v danou chvíli přednost.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video