Těšte se na nejznámější písničky i tři novinky, slibuje kapela Deaken, kterou hlasování dostalo na hlavní scénu Vábení

Lucie Steklá 2018-07-22 09:38:00

Louny (lus) Za měsíc se v Lounech chystá jubilejní 15. ročník Letního lounského vábení (LLV). Program městských slavností je hotový. Také letos dostane v programu hlavní hudební scény prostor regionální kapela. O tom, která to bude, rozhodovala v jarních měsících veřejnost hlasováním v internetové anketě. Vítězem hlasování se stal kapela Deaken. „Rádi bychom informovali o výsledcích ankety o regionální kapelu, která bude zařazena do programu hlavní hudební scény na Mírovém náměstí. V první řadě děkujeme všem, kteří v anketě hlasovali. Svůj hlas odevzdalo celkem 1047 respondentů. S náskokem 99 hlasů zvítězila kapela Deaken,“ uvedla facebooková stránka LLV. Deaken v anketě získala 363 hlasů (34,67 procenta), druhá se umístila Fundybrothers (264 hlasů), třetí Refreš (199 hlasů), následované Red Hot Čili Pepa (155 hlasů) a Paralet (66 hlasů). Na výsledek ankety ihned kapela na svém facebooku reagovala: „Vážení přátelé, kamarádi, fanoušci. Máme pro vás skvělou zprávu. Svými hlasy jste nás dostali na hlavní scénu Letní lounské vábení. Zahrajeme v sobotu 11. srpna od 17 hodin na hlavní scéně, která bude již tradičně na Mírovém náměstí. Určitě vám tento datum ještě několikrát připomeneme. Mockrát vám všem děkujeme za vaše hlasy, je to pro nás pocta,“ vzkázala kapela. Pro ty, kdo Deaken ještě neznají, ale i pro zvědavce, kteří o kapele chtějí vědět více, přinášíme rozhovor s jejími členy.

Těšte se na nejznámější písničky i tři novinky, slibuje kapela Deaken,  kterou hlasování veřejnosti dostalo na hlavní scénu lounského Vábení

Letní lounské vábení každý rok umožňuje na hlavní scéně vystoupení jedné regionální kapele. Letos hlasování veřejnosti v internetové anketě vyhrála kapela Deaken. Ve svém okolí má řadu fanoušků, její členové každý týden pilně trénují, připravené jsou i tři novinky. Pro ty, kteří Deaken třeba ještě neznají, nebo se o kapele chtějí dozvědět více, nabízíme rozhovor s jejími členy.  

Na úvod se nám kapelo Deaken představte jmény a kdo na jaký nástroj hraje?

Kryštof Kubec – zpěv, elektrické housle; Martina Pavlíčková – zpěv; Jakub Daniška – elektrická kytara; Ivan Vokurka – elektrická kytara; Petra Kubošková – basová kytara; Daniel Burian – bicí nástroje, zpěv.

Všichni jste již pracující? Jaká jsou vaše povolání?

Kryštof je živnostník v oboru výškových prací, Martina je hotelová recepční, Jakub je správce systému (IT), Ivan pracuje jako kamerová videoinspekce, Daniel je pro-vozní restaurace. Petra ještě studuje na UJEPu.

Kdy a kým byla skupina založena? Bylo tehdejší založení již s cílem hraní na pódiích?

Hudební skupina Deaken byla založena v roce 2014 jako studiový projekt bubeníka Daniela a kytaristy Jakuba. Už při založení jsme si řekli, že to uděláme jinak, než 90% ostatních kapel. Nechtěli jsme nacpat velké peníze do debutové desky, videoklipu a proma jen pro to, abychom nakonec zjistili, že naše hudba zas až tak moc nikoho nezajímá a na koncerty nás zvou pouze ze známosti. My jsme na to šli tak, že jsme si svépomocí natočili 2-3 singly, které jsme vypustili přes internet a čekali na reakce posluchačů. Ty se dostavily a byly velmi kladné, což nás donutilo pomalu začít sestavovat kapelu i pro živou produkci.

Jsou současní členové těmi původními, nebo se složení kapely za dobu jejího působení výrazně obměnilo?

Když se v roce 2015 transformoval dvoučlenný, studiový projekt na plnohodnotnou kapelu, byli v jejich řadách Jakub, Daniel, Ivan a basák Honza Kranda. V roce 2016 přišla Petra a vystřídala Honzu na postu basové kytary. V této sestavě kapela odehrála svůj první, pouze instrumentální koncert na festivalu Touchenfest. Tehdy jsme sklidili velmi pozitivní ohlasy a začali se ohlížet po někom na post zpěváka. V září roku 2016 přišel na post zpěváka Kryštof, ač původně houslista a skvěle jsme si sedli…tudíž máme jak zpěváka, tak houslistu. Začíná kolotoč zkoušek, skládání nového materiálu, aranže. Počátkem roku 2017 domlouváme první koncerty a festivaly a v září přibíráme na palubu i naši letitou kamarádku, vynikající zpěvačku Martinu. Určitě se ptáš proč jsme Martinu vzali až v roce 2017, když je to naše dlouholetá kamarádka. Do té doby totiž studovala nejprve v Brně, poté v Číně. Společné zkoušky v Lounech tak nepřipadaly v úvahu.

Jaký žánr je tím vaším?

Zapeklitá otázka. Neradi naší tvorbu škatulkujeme. Řekněme, že je to moderní rocková muzika, jemně podkreslená samply. Samozřejmě v naší hudbě najdeme i spousty dalších vlivů, jako je třeba metal, core, progressive, ale taky hip hop, electro, nebo rap.

Byl hudební směr kapely daný od jejího založení, nebo se časem změnil až na současný ? 

Ano, od začátku jsme měli víceméně jasnou vizi, která je podrobněji rozebrána v předešlé otázce. Akorát jsme přidali živé housle.

Hrajete jen svoji vlastní tvorbu?

Ano, až na jeden cover od Michaela Jacksona.

Texty písní jsou v angličtině? Proč zrovna v angličtině a ne češtině?  

Pro celkový dojem a spojení s naší hudbou je angličtina určitě přijatelnější. Dalším důvodem je větší variabilita a melodičtější slovní zásoba.  Mimo to myslím, že napsat opravdu dobrý český text je velmi složité a málokteré kapele se to podařilo. Jako jedna z mála českých kapel, které se to podařilo, mě napadá třeba Lucie. 

Kdy a kde měla kapela oficiálně premiéru na scéně – mimo okres či domovské scéně?

Pokud nebudeme počítat již zmíněný instrumentální výstup na festivalu Touchenfest, tak to bylo 08. 03. 2017 v pražském klubu Chapeau Rouge.

Jak vás publikum přijalo ? měli jste po prvním koncertu ohlasy od fanoušků?

K naší radosti nás publikum přijalo velmi dobře. Plný klub jak našich příznivců tak náhodných návštěvníků nám udělal neopakovatelnou atmosféru. Největším ohlasem pro nás pak bylo, když jsme Chapeau Rouge zaplnili až po strop podruhé a v hledišti jsme viděli 80% lidí, kteří byli i na naší premiéře v březnu. To byl velmi silný moment.

Kolik koncertů jste od té doby odehráli? Hrajete jen v blízkém okolí, nebo vaše cesty míří dál od našeho města?

Aktivně hrajeme od roku 2017. Od té doby jsme odehráli cca 25 koncertů, plnohodnotných akcí s ozvučením atd. Vydali jsme se cestou, která nám vlastně ani neumožňuje zahrát někde v rohu hospody. Nejvíc koncertů jsme doposud měli v Ústeckém kraji a v Praze, ale nebráníme se ani delší cestě. Na příští rok je v plánu i pár koncertů v zahraničí.

Hráli jste někdy například jako předskokan „někomu slavnému?“

Klasickou předkapelu jsme zatím nikomu nedělali. To, že zahrajeme na festivalu společně se známou skupinou z nás předkapelu nedělá. Pokud bychom to však brali takhle, tak ano, sdíleli jsme pódium i s několika zvučnějšími jmény.

Vydali jste při vzniku kapely debutový disk?

Vydali jsme 2-3 singly, abychom zjistili, jak budou lidé reagovat. Vydávat celou desku hned po vzniku kapely nám v dnešní době sociálních médií připadá trochu zbytečné.

Kolik singlů jste od vzniku kapely natočily? Přibudou další?

Zatím jsme vypustili 5 singlů a během léta se chystáme vydat náš poslední počin, který nese název Salvation. Singl už je nahraný, zbývá na něm zapracovat po zvukové a produkční stránce.

Mohou si vaše písně fanouškové někde koupit či stáhnout?

Všechny naše písně jsou volně dostupné na internetu, ať už na hudebních portálech (www.bandzone.cz/deaken), YouTube, nebo našich facebookových stránkách.

Máte v plánu zúčastnit se nějakého festivalu, a kterých akcích plánujete v nejbližší době vystoupit?

Momentálně se připravujeme na Letní Lounské Vábení, a dále na Touchenfest a Mostecké slavnosti.

Vaším „cílem“ bylo dostat se na hlavní scénu lounského Vábení. To se vám letos po úspěchu v anketě podařilo. Jaká je spokojenost v kapele?

Spokojenost je veliká! Velmi si ceníme toho, že pořadatelé LLV dávají prostor i regionálním kapelám a máme radost, že si naší práce všímají místní a rozhodli se nás podpořit.

Chystáte pro fanoušky, kteří vás „na podium dostali“ třeba něco speciálního?

Měli jsme to v plánu, ale pořadatelé bohužel nezvolili transparentní typ ankety. Víme tedy, že jsme dostali cca 400 hlasů, ale už nevíme od koho, což je škoda.

Zahrajete na Vábení vaše největší hity anebo i nějakou novinku?

Určitě zahrajeme to nejznámější , ale na letošní rok jsme připravili i tři novinky.

Jak je těžké skloubit práci a zkoušky kapely a koncertování?

Popravdě, někdy je to hodně těžké. Na druhou stranu není nic, co by se nedalo rozumně vyřešit a nebo naplánovat. Termíny koncertů víme poměrně dlouho dopředu, takže každý je schopný se podle toho zařídit.

Zkoušíte v Lounech ve zkušebně, jak často zkoušíte? A stačí vám na rozvíjení kapely čas, který jí můžete věnovat?

Zkoušíme jednou týdně všichni dohromady a každý pak ještě doma individuálně. Pokud jde o rozvoj, tak jak sis sama mohla všimnout, nebráníme se různým technickým vymoženostem, jako jsou digitální procesory, in-ear monitoring a podobně. Tyto vymoženosti každému z nás umožňují individuálně doma nahrát nějaký nový nápad jako takovou „pracovní verzi“, mailem ji pošle dalším členům kapely, ti dohrají svoje nástroje a ve zkušebně už jenom dolaďujeme detaily aranže.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video