Glosa Veroniky Saláškové: Populační houpačka

Veronika Salášková 2011-05-22 00:00:00

Dětí se někdy rodí méně, někdy více. Většinu lidí ale nenapadne, že tato populační houpačka může později přidělat vrásky jejich rodičům. Od svých kamarádek a známých, které mají malé děti, vím, že to často dá spoustu práce, než se jim podaří sehnat pro ně školku. Kapacita mateřských škol ve většině měst je plná až po okraj, problém většinou dočasně vyřeší výjimka z nejvyššího počtu dětí ve třídě jako například teď ve třech žateckých školkách.

Před lety se po celé republice zavíraly a rušily školky ve velkém, protože zely prázdnotou kvůli malému počtu dětí. Velké množství lidí totiž založení rodiny posunulo na pozdější dobu, než tomu bylo dříve před revolucí zvykem, a první dítě si pořídila, až jim minula třicítka. Začaly rodit silné ročníky „Husákových dětí” a situace se obrátila, školky ve městech i na vesnicích praskají ve švech. Některé to vyřeší přechodným navýšením počtu dětí ve třídě, jiné otevřou další třídu jako například školka v Liběšicích. Otevřít další školky je ale podnik značně nejistý, protože nikdo neví, jestli se za pár let situace nezopakuje a porodnost zase významně neklesne a opět bychom tu měli zavírání mateřských škol.
Tato kolísající demografická křivka ale nedělá potíže pouze ve školkách, slabé a nadprůměrné ročníky si problém s sebou nesou dál. V poslední době se uvažuje a mluví o slučování a rušení některých středních škol. Důvod je stejný jako u školek – je málo žáků. Ano, studenti nejsou, protože na středních školách jsou, nebo na ně míří právě ty slabé ročníky, kvůli nimž se před lety rušily školky. Pokud se řada středních škol skutečně zavře, kam za pár let půjdou studovat ty děti, které se teď nemohou vejít do přecpaných školek?

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video