Závod k uctění památky Davida Beneše

Hedvika Fajkusová 2018-07-22 06:36:00

Žatec, Vršovice (hf) Proběhl již třetí ročník ,,Memoriálu Davida Beneše“, při kterém si vojáci z útvarů z celé České republiky formou soutěže připomínají tragickou událost z července roku 2014. Stejně jako loni si ani letos nenechali první místo ujít žatečtí účastníci.

Vše začalo na střelnici Vršovice u Loun, kde proběhla střelecká část soutěže. Poté následoval 30 km přesun se zátěží do Žatce. Zde se následující den dopoledne ve výcvikovém prostoru Pereč vojáci potýkali s taktickými disciplínami, jako bylo ošetřování raněných, práce s radiostanicemi nebo orientace v terénu. Hlavní závěrečná část, kdy bylo připraveno nejvíce zajímavého, včetně vyhlášení výsledků, se uskutečnila na sportovišti Flora. Zde vojáci překonávali překážkové dráhy a další zajímavé úkoly, které prověřily především jejich fyzickou přípravu.

,,Memoriál Davida Beneše“ se každoročně organizuje z důvodu vzpomínky na událost, která se stala před čtyřmi lety v Afghánistánu. V novodobé historii se jednalo o největší vojenskou ztrátu České republiky. Sebevražedný útočník zde zabil sedm civilistů, včetně malého dítěte, dva afghánské policisty a pět českých vojáků. Mezi nimi byli čtyři z vojenského útvaru v Chrudimi a také žatecký David Beneš, po kterém nese soutěžní klání své pojmenování.

Soutěž je určená pro vojáky z mechanizované pěchoty a je komponována jako víceboj. Ve Vršovicích u Loun a následující den v Žatci poměřili své síly vojáci v čtyřčlenných týmech z celé České republiky. Původně bylo přihlášeno deset týmů, ale dva byly během soutěže nuceny, kvůli drobným úrazům, odstoupit – jeden na pochodu a druhý těsně před dopolední částí ve výcvikovém prostoru Pereč. Kromě dvou žateckých týmů přijeli také vojáci z Tábora, Hranic na Moravě, Pardubic nebo Bučovic.

Před soutěží se vždy napíšou její propozice a ty se rozešlou v rámci celé armády. Zájemci se následně přihlásí. Jde hlavně o vojáky, kteří mají zájem, anebo o ty, kteří Davida Beneše skutečně znali. Memoriálu se zúčastnil i jeho nejlepší kamarád. Akce je zároveň spojená s rodinou Davida Beneše, která se tu s ostatními vojáky setkává a podílí se na soutěži.

Nejlepším střelcem z vršovické části byl vyhodnocen rotmistr s monogramem L. H. ze 72. mechanizovaného praporu. Celkově se nejlépe umístilo družstvo žateckého 41. mechanizovaného praporu, jen těsně za ním jako druhé bylo družstvo 141. zásobovacího praporu a jako třetí družstvo 42. mechanizovaného praporu. Pro výherce byly připravené hodnotné ceny, jako například sportovní hodinky, svítilny, batohy, vesty a mnohé další. Všem gratulujeme a děkujeme!

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video