Do UNESCO nejdříve za dva roky

Hedvika Fajkusová 2018-07-23 09:40:00

Žatec (hf) Po jednání Výboru světového dědictví UNESCO v Bahrajnu již víme, že v letošním roce se ,,Žatec, město chmele“ na Seznam světového dědictví nezapíše. Nominace byla odložena nebo lépe řečeno doporučena k přepracování. Koncept se radě nezdál dostatečně propracovaný. Doplnit se má zejména ucelená část chmelnic. Součástí nominace byla totiž jen nejmenší chmelnička na náměstí Svobody vedle radnice.

,,Žádná žádost z České republiky nebyla v posledních patnácti letech přijata. Pro nás je důležité, že jsme neslyšeli ne. Máme dokumentaci dopracovat, to je úspěch,“ říká starostka Zdeňka Hamousová.

Potenciál světových hodnot, který Žatec nepochybně má, zazněl v Bahrajnu před celým světem. ,,Naši nominaci podpořila na jednání i čínská zástupkyně, která připomněla delegace z Číny, které do Žatce jezdí. Loni u nás byly čtyři, letos se chystá přijet další v září,“ doplňuje starostka.

Kromě rozšíření o chmelnice bude také potřebné vrátit se k otázce budoucího využití v současnosti prázdných staveb spojených s chmelařským dědictvím. Mnoho specifických chmelařských staveb na Pražském předměstí v Žatci je velmi cenných a autentických, ale záruky jejich využitelnosti do budoucnosti musí být konkrétnější. V současné době jsou pro světové dědictví také velice citlivým tématem vysoké stavby, které v dnešních městech převyšují historické dominanty. V případě Žatce tak není přijímán nedávno postavený Chmelový maják. ,,Česká republika trpí za Prahu. My jsme argumentovali, že maják zprostředkovává panorama města. Také padla varianta, jestli nechceme maják zbourat. Nikdo takhle na pilu ale tlačit nechce. Obyvatelé již maják přijali a sžili se s ním,“ říká starostka Zdeňka Hamousová.

Snaha o zrealizování velkorysejší pojetí nominační dokumentace je ze strany města veliká. K předložení další nominace dojde však nejdříve za dva roky, v roce 2020. ,,30. července budeme mít s přímými účastníky jednání steering group, kde domluvíme další postup. Lidi jsou vytížení a je těžké sladit termíny. Je reálné, aby se o naší nominaci znovu jednalo za dva roky,“ říká starostka a doplňuje: ,,Do toho vstupuje uvažování, jestli bude volná kvóta. Jde také o strategické uvažování, vše správně načasovat, aby se nestalo, že Česká republika bude mít v jednom roce třeba tři nominace.“

Je potřeba přepracovat srovnávací analýzu – prokázání jedinečnosti tématu ve světovém měřítku. Na to je potřeba odborníků. ,,Musí se dodělat rovněž management plán. Zpracovat doplnění chmelnic, kdy bude zapotřebí řešit majetkové věci s individuálními vlastníky pozemků a to je vždy složité. Znovu přijede hodnotící mise. Poté teprve můžeme nominaci předložit. Bude to tak akorát na dvouletou dobu,“ říká na závěr místostarosta Jaroslav Špička. 

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video