Úsměvy smutných mužů zamířily do kin

Redakce 2018-07-23 02:03:00

Film o úspěšných mužích, kteří spadli až na samé dno, se odehrává nejen na půdě protialkoholní léčebny. Předlohou snímku byl autobiografický příběh Josefa Formánka o cestě z místa, kde nepít znamená přežít. Film se natáčel mj. v psychiatrické léčebně v Petrohradě, kde také v závěru června proběhla projekce pro pozvané. Jako protiplnění za půjčení prostor a zázemí pro natáčení dostala petrohradská psychiatrická léčebna nejenom propagaci spojenou s filmem, ale především Zahradní slavnost, která se odehrála letos 16. června, byla v režii Holiday Films. Právě tato společnost, spolu s Centropolem a Bontonfilmem ve spolupráci s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje stojí za produkcí nového snímku.

Jeden z hlavních protagonistů, herec Jaroslav Dušek byl hostem Zahradní slavnosti v Petrohradě, kde vyprávěl mj. o natáčení. Úsměvy smutných mužů byly představeny 4. července na tiskové konferenci na terase hotelu Thermal v Karlových Varech. Konala se také předpremiéra ve Zlíně, která byla beznadějně vyprodaná. „Máme dvě předpremiéry, a to v Ústí nad Labem a ve Zlíně, což jsou města, kde jsme natáčeli,” řekl ve Zlíně režisér filmu Daniel Svátek. Tvůrci filmu na zlínském filmovém festivalu představili klip k písni Davida Stypky Kříž, která je ústředním hudebním motivem filmu. Další role ztvárnili Jaroslav Plesl, Ondřej Malý, Simona Babčáková, nebo také zlínští herci Anna Randárová a Radovan Král, podle kterých bylo velmi zajímavé natáčení v petrohradské léčebně. „Pro pacienty i zaměstnance to bylo něco zcela jiného, někteří ve filmu i hrají. Byl to velmi silný zážitek pro obě strany,” potvrzuje ředitel PL Petrohrad Ladislav Henlín, který byl stále v kontaktu jak s režisérem Danem Svátkem, tak i s produkční Jiřinou Šimkovou. „Těším se na autogramiádu a diskusi s tvůrci a herci a na slavnostní předpremiéru filmu v Hraničáři v Ústí nad Labem 10. července,“ řekl nám před touto akcí ředitel PL Petrohrad Ladislav Henlín. Spolu s ostatními účastníky a hosty setkání na piazzetě před Hraničářem, které moderoval Jan Plouhar, se tak mohl potkat s herci Davidem Švehlíkem a Jaroslavem Duškem, s autorem hudby Endru, s režisérem Danielem Svátkem a s autorem knižní předlohy a scénáře J. Formánkem. Trailery k filmu najdete na https://www.csfd.cz/film/536245-usmevy-smutnych-muzu/videa/ . Slavnostní premiéra Úsměvů smutných mužů pro pozvané hosty se uskutečnila ve středu 11. července od 20 hodin ve velkém sále kina Lucerna v Praze. Film oficiálně vstoupil do kin ve čtvrtek 12. července. 

Film Úsměvy smutných mužů se vrátil 11. července do Ústí nad Labem, tentokrát se zde herci nesešli na place při natáčení, ale při autogramiádě a poté na plátně při předpremiéře filmu v ústeckém Hraničáři. Ještě před začátkem mohli příchozí diskutovat jak s herci, tak s režisérem Danem Svátkem nebo autorem knižní předlohy a scénáře Josefem Formánkem.  Film se natáčel v loňském roce také v Ústí nad Labem a velká část děje se odehrává na Lounsku v psychiatrické léčebně v Petrohradě. „Velmi nás těší, že stále více filmařů si nachází cestu do našeho kraje. Je to i jedna z možností, jak ukázat náš region širší veřejnosti. Velký dík patří hlavně kolegům z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, kteří s filmaři aktivně spolupracují,“ řekl radní pro cestovní ruch Zdeněk Matouš, který se předpremiéry filmu v Ústí nad Labem zúčastnil. 

Úsměvy smutných mužů jsou podle tvůrce příběhu tedy spisovatele Josefa Formánka opojně hořkou komedií podle stejnojmenného knižního bestselleru a vypráví osudy čtyř chlapíků, kteří se potkají při nelehkém úkolu. Jako vyvrhelové v protialkoholní léčebně se ocitají takříkajíc na okraji společnosti, ale ani to jim nebrání užívat si současného života naplno. Film o úspěšných mužích, kteří spadli až na samé dno, se však odehrává nejen na půdě protialkoholní léčebny, ukazuje, jak snadno se může člověk dostat na scestí a jak nelehká je cesta zpět. Jen rozhodnutí léčit se mnohdy nestačí. Jedna z cest, jak se z toho dostat ven, vede přes sport, v tomto případě běhání. Herci se proběhli i na ústeckém půlmaratonu. Příběhy hlavních hrdinů vás nenechají v klidu, někdy se budete smát, někdy přemýšlet nad osudy, vůlí, motivací a síle přátelství. 

Diváci se mohou těšit na přední české herce jako David Švehlík, Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Ivan Franěk či Simona Babčáková. Čtyři naprosto odlišní chlápci v nejlepších letech – spisovatel Josef (David Švehlík), sportovec Honza (Ondřej Malý), úředník Milan (Jaroslav Dušek) a učitel Tomáš (Ivan Franěk). Co je spojuje? Alkohol. A nutno dodat, že na začátku příběhu ve velkém stylu. Jsou to opravdoví mistři. Zdánlivá maličkost – jedna jediná sklenička, dělí tyhle čtyři pány, ale i mnoho jim podobných, od většiny ostatních. Autorem hudby, která hořkosladký příběh dotváří, je Ondřej Havlík alias Endru a Jen Hovorka. V kinech film diváci mohou vidět od 12. července. 

Filmová kancelář Ústeckého kraje za více než dva roky od svého vzniku má na kontě zhruba čtyři desítky větších i menších projektů. Získala také titul Film Friendly 2017 pro regionální subjekty za spolupráci s filmaři. Aktuálně v regionu probíhá natáčení pokračování kriminálky Rapl. Spolupracuje také na filmech studentů FAMU a Freien Universität Berlin, na filmu Jojo Rabbit režiséra Taiki Waititiho se Scarlett Johansson, který se v Ústeckém kraji natáčel v červnu a červenci, konkrétně v Žatci a Úštěku a na dalších filmových projektech včetně pohádek.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video