Úplné zatmění můžete pozorovat v Chomutově i Kadani

2018-07-24 11:13:37

CHOMUTOV/ KADAŇ (lan, r) — V pátek 27. července dojde na večerní obloze k úplnému zatmění Měsíce. V Chomutově se můžete přijít podívat nejen na Měsíc, ale také Venuši, Jupiter a jeho čtyři největší měsíce, Saturn, Mars a letní souhvězdí. V Kadani je možné pozorování hvězdné oblohy v tajemných a romantických zahradách Františkánského kláštera.

Astronomická společnost Chomutov zve veřejnost na další společné setkání pod hvězdnou oblohou. Na pozorovací stanoviště na louku vedle bývalého kina Oko můžete přijít v pátek ve 20 hodin. Každý si může přinést i svůj vlastní dalekohled. Vstup je zdarma. A pokud rádi fotíte, můžete se na místě zapojit do soutěže o nejzajímavější snímek z pozorování úplného zatmění. Soutěžící se písemně zaregistrují přímo na pozorovacím stanovišti. Slavnostní předání ceny pak proběhne ve čtvrtek 18. října.

Pozorování úplného zatmění Měsíce s komentářem Pavla Pintra se v pátek uskuteční i v kadaňských Františkánských zahradách ve 20.30 hodin. Jedná se o nejočekávanější měsíční zatmění celého desetiletí, protože Měsíc projde geometrickým středem zemského stínu. Díky tomu bude Měsíc při maximální fázi úkazu, která proběhne v Česku již relativně vysoko nad obzorem, velmi tmavý — na Měsíc se bude promítat nahnědlá centrální skvrna zemského stínu, kam dopadá nejméně slunečního záření lomeného zemskou atmosférou. S tím souvisí i fyzicky největší možná délka fáze úplného zatmění. Měsíc bude ponořen celý v zemském stínu 1 hodinu 43 minut. Pozorování proběhnou pouze za jasného počasí.

Foto: T. SCHOLTEN 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video