Zámek v Dobříčanech se mění v domov pro seniory

Hedvika Fajkusová 2018-07-25 08:43:00

V posledních dnech prochází zámek v Dobříčanech u Liběšic značnými změnami, a to hlavně v rámci začišťování náletových dřevin, které již zakrývaly přední fasádu zámku z pohledu od silnice. To vše je prvopočátek vysněné vize majitele Martina Rippla, který by zde chtěl v budoucnu zřídit úctyhodný domov pro seniory.

První zmínka o vsi Dobříčany pochází z roku 1318. Tvrz se zde připomíná poprvé v roce 1437. V první polovině 17. století pak byla původní tvrz přestavěna na renesanční zámek, který byl v majetku šlechtických rodů až do roku 1945, kdy došlo k jeho konfiskaci a následného využívání zemědělským družstvem a poté i armády, která zámek značně zdevastovala. Roku 1992 objekt koupila firma Benitrans, která zde měla v plánu zřídit lázeňské centrum. Sny vzaly rychle za své a chátrání objektu nadále pokračovalo. Dalším fantastou se nakonec ukázal i podnikatel Petr Bajer, který v objektu před třemi lety založil Nadační fond Horizont, díky němuž mělo být během pěti let barokně upravené sídlo opraveno. Poté se mělo stát komunitním centrem s nabídkou pracovních míst pro zdravotně postižené.

V srpnu roku 2016 koupil dobříčanský zámek Martin Rippl, který říká: ,,Mou vizí je udělat ze zámku domov pro seniory.“ Práce je však mnoho a sil málo. ,,Budu rád za každou pomocnou ruku a také za podporu ze strany liběšického obecního úřadu, žateckého stavebního úřadu a samozřejmě i památkářů. Zejména, co se týče dotací na opravu zdevastovaného objektu,“ dodává Martin Rippl, kterého ze všeho nejvíc rozčiluje, že zámek nechali lidé dojít do takového stavu.

V tuto chvíli se objekt začišťuje od náletů dřevin zvenčí. Poté je v plánu rekonstrukce samotného objektu a posléze rozlehlé zahrady. ,,Prý se zde nacházejí staré stoleté topoly, které rozhodně zanechám,“ ujišťuje Martin Rippl, jehož přesvědčení o celkovém zvelebení zdevastovaného objektu je skutečně úctyhodné.  

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video