Poblázněná sídliště v Podbořanech

Jan Vnouček 2011-11-30 02:01:00

Podbořany – Je to nevkusné a hyzdí to vzhled města! Řeč je o pestrobarevných fasádách nově zateplovaných panelových domů v Podbořanech. Prvotní bohulibá snaha osvěžit šeď sídlišť se totiž poněkud zvrhla a začínají se ozývat první hlasy, které volají po regulaci.

„Město by s tím mělo něco dělat,“ tvrdí architekt Jiří Vaníček. „Bylo by asi víc než podivné, kdyby si obyvatelé Podbořan, nevšimli, jaké prapodivné barevné variace se objevují na některých fasádách panelových domů, dokonce v samotném centru města. Majitelé domů a jednotlivých vchodů se předhánějí, který z nich si namaluje na fasádu větší, barevnější a výstřednější motiv. Jejich počínání ale přesáhlo hranici rozumného vkusu.  Mnozí kolemjdoucí, kteří chtě nechtě musí tyto výtvory shlédnout, se zastavují a kroutí nevěřícně hlavou nad těmi nevkusnými paskvily, které zde vznikají.  Pak si, jak jsem byl svědkem, klepou si na čelo a vyslovují otázku: Co to ten stavební úřad zase povolil? Kdo to schválil? Proč s tím radnice něco nedělá? Myslím, že tito lidé přemýšlí správně. Ve svých obývacích pokojích nechť se každý na své stěně ukájí, jak se mu to líbí, ale velkoplošné fasády panelových domů jsou součástí veřejného prostoru. Je to prostor, který všichni vnímáme, prostor, který dotváří město. Barevnost fasád by měla být promyšlená a jednotlivé barvy domů a sekcí by měly vytvářet harmonický celek. Fasáda domu není zrovna nejvhodnějším místem pro exhibicionisty, z řad majitelů bytů, kteří si zde mohou libovolně a bez omezení úřadů realizovat svoje nápady. Tady není na místě benevolence. Chceme-li žít ve městě normálním, ne obklopeni chaosem, blbostí a kýčem je nutné, aby se i podbořanská radnice zamyslela. Stačí použít selský rozum a kompetenci orgánů a komisí města,“  vyzývá spolumajitel architektonického ateliéru.
Oslovení představitelé podbořanského městského úřadu o problému samozřejmě vědí, ale podle svých slov jsou proti němu bezmocní. „Pestrobarevnost panelových sídlišť se nám také nelíbí. Ale my, jako stavební úřad, s tím nemůžeme nic dělat. Podbořany nemají městského architekta ani architektonickou studii, která by zpracovávala celkové stavební řešení  města. Nejsme památková rezervace ani lázeňské město. A když je všechno podle projektové dokumentace, tak nemáme žádné nástroje, jak investorovi nařídit například barvu fasády,“ pokrčil rameny Milan Cimr, vedoucí Stavebního a vyvlastňovacího úřadu MěÚ Podbořany. A proč si město studii nenechá zpracovat? „Je to drahé. A pokud vím, tak ji nemají ani větší města, jako jsou třeba Louny a Žatec. Navíc by nařizovala i barvu a typ oken, a jiné detaily na fasádě. A pak by lidi zase nadávali, že jim něco vnucujeme. Ale nebráníme se tomu. Když o tom zastupitelstvo rozhodne, tak si ji zpracovat necháme,“ uvedl tajemník radnice Martin Gutzer.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video