Autobusům hrozí, že nevyjedou

Redakce 2018-07-26 09:30:23

Ústecký kraj (red) Radní Ústeckého kraje se rozhodli nepřidat peníze společnosti BusLine, která je jednou ze čtyř firem zajišťujících v Ústeckém kraji dopravu. Hrozí tak velká autobusová krize.

Společnost hodlala peníze využít na platy řidičů, servis či naftu do svých “zelených” autobusů. Kolaps by mohl kraj zasáhnout už dnes. Dotknout se má desítek linek v lokalitách Děčínsko, Litoměřicko, Lovosice, Louny, Lounsko-západ, Podbořansko, Vejprtsko a Ústecko.

Zelené autobusy BusLine před nedávnem koupila společnost Autobusová doprava Podbořany. „Obrátili se na nás, že koupili firmu, která je na tom špatně a půjde do insolvence. Chtějí, abychom ukončili platné smlouvy, jinak asi nechají cestující stát na zastávkách. Radní jednohlasně vyzývají společnost BusLine, aby plnila smlouvu, ke které se opakovaně zavázala. Je to vydírání, nedáme jim ani korunu,” řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek s tím, že se kraj připravuje na krizový scénář.

Momentálně kraj poptává externí dopravce a dopravní podniky měst, které by mu dokázaly pronajmout autobusy a s krizí tak v případě výpadku BusLinu vypomoci. „Variantou je také to, aby pro nás jezdily formou subdodávky," dodal Komínek.

Připravených je též 75 řidičů Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, kteří by za volant mohli okamžitě usednout. „Chtěl bych vyzvat také všechny řidiče společnosti BusLine, že u nás mají dveře otevřené, okamžitě je zaměstnáme,” míní Komínek. Podle jeho slov nedokáže kraj ze dne na den výpadek po BusLine nahradit.

Už tento týden se podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Jindřicha Fraňka zřejmě rozhodne, jak bude společnost fungovat dál.

„BusLine smlouvu plní, autobusy jezdí. Ve čtvrtek 26. července by mělo nastat splacení velkých závazků, a to by mělo vyvolat insolvenci. Snad to veřejnosti řeknou včas a ne že lidé zůstanou stát na zastávkách. Jako kraj jim smlouvu vypovídat nebudeme a budeme rádi, když ji budou plnit do 30. června 2019,” řekl Franěk.

Regionální ředitel společnosti BusLine Milan Toms datum 26. červenec nepotvrdil. „Budeme se snažit s krajem jednat do poslední chvíle, abychom odvrátili úpadek společnosti. Ambice úředníků k vytvoření vlastního dopravního podniku za 1,4 miliardy korun je tak obrovská, bohužel i tak průhledná, že záměrně likvidují dopravce. Vytváří krizi za obrovské peníze daňových poplatníků,” myslí si Toms.

„Věříme tedy, že BusLine neskončí ze dne na den, snad nám dá alespoň čas. Pokud skončí, hrozí společnosti obrovské sankce 5 milionů korun denně,” podotkl Komínek.

Loni dostal BusLine od kraje 5,7 milionu na jednotlivé oblasti kvůli navýšení mezd řidičů. „Tyto peníze nepokryly ani navýšení mezd v jedné oblasti v jednom roce. Doprava stojí stovky milionů. Tohle je jen mediální žonglování. Letos žádné navýšení už nebylo,” dodal Toms.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video