V kauze s usmrcenými tygry figuruje muž ze Žatecka

Hedvika Fajkusová 2018-07-29 04:27:00

Praha, Žatecko (hf) Nelegální obchod s exotickými zvířaty, který vyšetřují celníci i policisté, v minulém týdnu otřásl celou Českou republikou. Policie po razii obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty tři muže ve věku 35, 56 a 67 let, jež mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Nejstarším z nich byl chovatel Ludvík Berousek starší, který pochází ze slavné cirkusové rodiny.

Celníci a policisté zasahovali minulé pondělí v Zooparku Bašť, který provozuje právě Ludvík Berousek, o němž se sousedé a radní obce zmiňují jako o bezproblémovém občanovi a nikdo z  nich nevěří, že by mohl být do něčeho takového zapleten. Kontrola probíhala také v areálu tržnice SAPA v Praze. Při domovních prohlídkách bylo nalezeno tělo čerstvě zastřeleného tygra, produkty z tygrů i kůže velkých šelem. Tygr byl podle informací střelený do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila cennou kůži.

Cílem činnosti organizované skupiny byl finanční zisk. Části tygrů jsou totiž v Asii využívány k léčení. Jsou velmi žádané a tudíž dobře zpeněžitelné. Prášek z tygřích kostí se například používá na léčení revmatu a penis tygra je údajně ideální na potenci. Cena tygra se pohybuje kolem 100 až 150 tisíc korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50 do 100 tisíc korun, drápy za 2 500 korun a jeden gram masoxu za 1 500 korun. 

Chovatelem tygrů byl Ludvík Berousek starší, u něhož policie zjistila 1, 8 milionu korun v hotovosti, kůže chráněných zvířat a také doklady k nakládání s tygry. Ten údajně šelmy dodával nejmladšímu z nich – pětatřicetiletému Čechovi – který jejich těla zpracovával. „Muž ročník narození 1982 objednával tygry, v jeho domově došlo k vyvrhnutí a zpracování masa. Po naporcování zpracovával tepelně kosti, které slouží k tygřím extraktům. Všechny části byly zpracovány,“ řekl zástupce generálního ředitele Celní správy Robert Šlachta. S tímto mužem úzce spolupracoval sedmapadesátiletý Vietnamec s dvojí identitou, který je považován za hlavního organizátora. Objednával tygry a distribuoval výrobky z nich do pražské tržnice SAPA. Policie u něj našla tygří masox a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu.

Trojici obviněných hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video