Sociální demokracie v okrese zažívá velké zemětřesení

Redakce 2011-11-30 00:17:00

Lounsko, Žatec – Tvůrce nové politické strany Jiří Paroubek se může těšit na příliv příznivců z Libčevsi, kde se minulé pondělí rozhodlo sto osmdesát členů z dvěstětřicetičlenné organizace ČSSD, že přejdou pod jeho vzniklou stranu Národní socialisté – levice 21. století. Spolu s nimi by měl údajně do jejich řad zamířit také bývalý žatecký místostarosta Aleš Kassal a současný zastupitel, který byl ještě donedávna jak předsedou místní organizace ČSSD Žatec, tak předsedou okresního výboru ČSSD  Louny.

„Aleš Kassal se vzdal jak své funkce předsedy místní organizace Žatec, tak i funkce předsedy okresního výkonného výboru Louny a zároveň vystoupil z ČSSD. Na sjezdu okresního výkonného výboru, který se konal v sobotu 26. listopadu v Dobroměřicích, byla jako jeho nástupkyně do funkce předsedy okresního výkonného výboru Louny plným počtem hlasů zvolena Jana Nováková. Místní organizaci Žatec volba nového předsedy teprve čeká,“ sdělil nám žatecký zastupitel Antonín Svoboda, který byl na dobroměřickém sjezdu zvolen členem okresní kontrolní komise OVV ČSSD Louny.
Na důvody, které Aleše Kassala k tomuto kroku vedly, jsme se ho bohužel osobně nemohli zeptat, protože nám nezvedal telefon. Nemáme tak zatím potvrzenou ani zprávu, zda skutečně vstoupil do strany Jiřího Paroubka.
Za to důvod odchodu libčeveských sociálních demokratů je známý, má jím údajně být nesouhlas s vedením ČSSD v Ústeckém kraji. Libčeveská organizace sociálních demokratů byla třetí nejpočetnější buňkou v kraji po mostecké a teplické. Prakticky každý sedmý obyvatel starší l8 let v této obci byl sociální demokrat a zbývající se rekrutovali z okolních obcí. Asi proto ji také krajské vedení obviňovalo z toho, že nabírá černé duše, aby získalo větší vliv v krajské organizaci, která v současnosti zažívá velkou krizi a za jejím vedením stojí jen čtyři okresy.
„Stávající situace je podle nás neúnosná, současné praktiky vedení krajské ČSSD nechceme reprezentovat,“ řekl předseda frakce Karel Vrba, který už s politikou chce skončit. Viní krajské vedení z rozkrádání peněz, náboru černých duší i zastrašování. Poslední kapkou prý bylo to, když na schůzi libčeveské ČSSD dorazil krajský radní Petr Jakubec (ČSSD), který se ji pak snažil blokovat kvůli formálním maličkostem.
Předseda krajské organizace ČSSD Arno Fišera prohlásil, že likvidace této místní organizace je jen důkazem toho, že šlo o podivnou místní organizaci, kterou vedl člověk, jenž byl pravomocně odsouzený. Narážel tak na minulost Karla Vrby, který se do čela ČSSD v Libčevsi vrátil letos po dvouleté pauze. Ze strany odešel v prosinci 2009 poté, co se v médiích objevily informace, že byl v minulosti dvakrát odsouzen například za loupež nebo ublížení na zdraví.
Paroubek si naopak mne ruce a příliv členů vítá. „Je to pro nás příznivá zpráva a na spolupráci s nimi se těším,“ poznamenal.
Současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka novinářům sdělil, že to potvrzuje informace, že se v případě libčeveské organizace jednalo o tak zvaně nájemné členy, kteří nevstoupili do soc. dem. kvůli jejímu programu, ale proto, aby posílili určitou vlivovou nebo hlasovací skupinu a řekl, že jeho strana nyní řeší návrh na přeregistraci členské základny místní organizace v Libčevsi a v Teplicích.
Podle našich informací opouští stranu i Blanka Vrbová, která je asistentkou senátora soc. dem. Marcela Chládka. Ten nám minulé úterý sdělil, že o odchodu své asistentky ze stranických řad hovořil týž den ráno. „Dohodli jsme se, že práci asistentky ukončí na konci listopadu. Oznámila mi, že odchází z ČSSD a chce vstoupit do strany Jiřího Paroubka a dělat politickou kariéru. V takovém případě není možné, aby mi dělala asistentku. Do problematiky okresní lounské organizace mnoho nevidím, ale domnívám se, že je to vyvrcholením neshod ve vedení, které jsou zde dlouhodobé,“ uvedl Chládek.
Neshody ve vedení okresní organizace ČSSD vyvrcholily před časem odchodem lounského Jana Čermáka z funkce místopředsedy okresního výkonného výboru a nyní po odchodu ze strany našim novinám potvrdila i Blanka Vrbová, že odchází z funkce první místopředsedkyně, která zastupovala předsedu. OVV ČSSD v Lounech se sešel na plánovaném jednání minulé úterý večer, ale toho se již Vrbová neúčastnila s tím, že svou rezignaci a odchod ze strany dá písemně.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video