Z ukradených Filových obrazů se zatím našly asi jen rámy

Pavel Macák 2011-11-29 09:53:00

Peruc –  Kusy rámů pocházející pravděpodobně ze čtyř obrazů Emila, které byly ukradeny v Pamětní síni na zámku na Peruci v pátek 18.  listopadu, našel v aleji poblíž obce Byseň u Tuřan na Kladensku důchodce Oldřich Mikulec. Podle informací muž kusy rámů objevil a odnesl si je domů na zátop. Teprve poté si všiml, že na sobě mají zlaté štítky a napadlo ho, že by se mohlo jednat o části rámů ukradených děl. Zavolal proto na linku 158.

„K případu se nebudeme vyjadřovat,“ řekla tisková mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Po čtyřech nejcennějších obrazech, které byly na zámku ve Fillovo síni vystaveny, a které zmizely: obrazy Slepec, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce, Zátiší s mísami ovoce a obraz Žena s kartami, jejichž odhadovaná cena je téměř osmdesát milionů korun, policie zatím bezvýsledně pátrá a podrobnosti o průběhu vyšetřování policie z taktických důvodů tají.
„Policisté nás navštívili o víkendu a ptali se, zda jsme něco podezřelého, nějaké cizí lidi nebo auto v poslední době v obci nezahlédli. Ale je to složité, protože Peruc je častým cílem turistů a všimnout si něčeho podezřelého je poměrně složité,“ řekl nám Jan Vnouček.
Pachatelé šli pravděpodobně najisto a situaci měli ve své režii. K Pamětní síni se mohli dostat velice jednoduše třemi vchody a i když se v galerii nacházela i jiná díla, sebrali ty nejcennější a nejdražší díla z expozice, a to i přes to, že elektronické zabezpečení fungovalo. Než se na místo dostavili policisté z Loun, byli pryč. „Myslím si, že kdyby zůstalo policejní oddělení na Peruci, nikdy by se to nestalo, nebo alespoň by byli pachatelé dopadeni,“ dodal další oslovený občan Jiří Menoušek. Chybou je i to, že v místě není žádná bezpečnostní kamera, která by zaznamenávala pohyb osob u vstupu nebo vně pamětní síně. „S ohledem na probíhající vyšetřování mohu zatím sdělit pouze to, že na případu pracuje tým zkušených kriminalistů, který shromažďuje a vyhodnocuje získané poznatky, stopy a další zdokumentovaný materiál,” uvedla tisková mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video