Spolek rodáků a přátel města Žatce slaví 18 let od svého založení

Redakce 2018-08-06 09:56:00

Své plnoletosti dosáhne první srpnovou sobotu Spolek rodáků a přátel města Žatce. O jeho začátcích, ale i o názorech na Žatec v posledních letech, jsme mluvili s jeho předsedou Petrem Šimáčkem.

Jste předsedou Spolku rodáků a přátel města Žatce, který letos v srpnu oslaví již  18 let své existence. Prozraďte, jak spolek vznikl… 

S kamarády a přáteli sdruženými kolem bývalého rozhlasového studia v Žatci jsme o založení diskutovali daleko dříve. Všichni jsme milovali město a nechtěli stát stranou dění, takže jsme připravovali vlastivědné relace o jeho historii a mapovali události. Díky rozhlasovým zprávám jsme mohli Žatec prezentovat i mimo město. Jako parta žateckých patriotů jsme oznámili starostovi až potvrzení oficiálního založení 4. srpna roku 2000.

Proč jste se rozhodl spolek založit? 

Společně s dlouholetým starostou města Josefem Zábranským a výtvarníkem Vladimírem Halamáskem bylo naší motivací zviditelnění našeho krásného města.

Jaké jsou jeho hlavní cíle a úkoly? 

Přispívat k všestrannému rozvoji města i regionu a uchování jeho historických a kulturních hodnot, podporovat turistický ruch, sounáležitost občanů a informovanost.

V rámci své profese se rovněž snažíte o propagaci Žatce ve filmu, televizních pořadech a jiných projektech… 

Pro město se jen snažím zužitkovat znalosti a to, co jsem viděl jinde, co jsem se naučil a dát to v jeho prospěch. Stejně tak přicházejí s nápady i další naši členové, kteří nabízejí zkušenosti z jiných měst v ČR i v cizině. Ne vždy jsou však jejich názory a návrhy vyslyšeny ze strany města.

Je něco, co vás tedy mrzí? 

Hlavně pomalá realizace akcí a projektů. „Žabomyší války“ členů Rady a Zastupitelstva, jejich neschopnost vůbec spolu mluvit a domluvit se napříč politickým spektrem ve prospěch města. Znamená to, že většina zastupitelů nemá ke svému městu žádný vřelý vztah a nejsou přínosem. Mnohdy se zabývají věcmi jako v Kocourkově – například nočním odbíjením hodin na radniční věži… Což zřídit funkci ponocného, ten by nerušil? (úsměv.) Přitom jim unikají podstatné věci zajímající většinu občanů, podnikatele i turisty. Mrzí mne také jejich neprofesionalita vidět současnost města v kontextu budoucnosti.

Co se spolkem plánujete dál? 

Byl jsem mnohokrát přemlouván, abychom spolek přeměnili na hnutí nebo politickou stranu a kandidovali v komunálních volbách. Chtěli jsme zůstat apolitičtí, oslovovat a sdružovat lidi ze všech politických stran, ale nyní, kdy jsem měl již možnost vidět některé kandidátní listiny stran do říjnových voleb městského zastupitelstva, mne to docela mrzí… Mám za to, že někteří naši členové by asi vyčnívali… (úsměv). Náš spolek ale zůstane dál apolitický a otevřený pro všechny, kteří to myslí s městem dobře, ať už kritikou či nápady.

Tvoříte tedy určitou komunitu. Kdo všechno do ní může vstoupit? 

Každý, kdo má Žatec rád. Ovšem čeká je víc povinností a práce, než zvláštních práv. Všechny naše akce, besedy o netradičním cestování Žatečanů, zábavy, turnaje v bowlingu a pravidelná společenská setkání jsou otevřena pro veřejnost. Naši činnost i akce přibližují např. webové stránky www.rodacizatec nebo facebook.com/rodacizatec, případně informační tabule na Kruhovém náměstí.  

Jdete také po stopách významných žateckých osobností… 

Významné Žatečany a přátele města, kteří, jak říkám „prošli městem“ se snažíme mapovat, kontaktovat a zveme je třeba na besedy, případně nežijící přibližujeme vzpomínkovými přednáškami. Celá řada významných lidí, podnikatelů, sportovců, umělců, je stále mezi námi ve městě - většina lidí je však nezná. To je špatné. Například v hospůdce Cihelna jsem byl na pivu s žateckým akademickým malířem Václavem Nasvětilem. Vedle sedící dvě učitelky jedné žatecké školy vůbec netušily, že tento renomovaný český malíř žije a tvoří v Žatci. Jak mohou tyto dámy učit a rozvíjet v dětech povědomí o městě, kde vyrůstají, kdo zde žije a žil, jaká byla a je jeho historie? Moc lidí se o své rodiště a bydliště nezajímá. To je smutné!

Vzpomínáte rád na Žatec svého mládí? Jak se Vám líbí město dnes? Je něco, co mu  oproti dřívějším dobám chybí? 

Oproti dřívějšímu studenému a šedivému místu Žatec rozkvetl do krásy – je to živé, pulzující prosperující město, kde se dobře a slušně žije. Ať si celostátní (jistě sponzorsky zaplacené) ankety uvádějí, že naše město je hodnoceno až někde na 200. místě, určitě mu přísluší lepší příčka. Žatci závidí i jiná města, ze kterých k nám jezdí mnoho lidí za kulturou, památkami, prostředím, sportem. Oproti minulosti snad chybí lepší vztahy mezi lidmi – někteří závidí, pomlouvají, nekonají nic ve prospěch města, nečtou plakáty, přehlížejí informace, neúčastní se akcí a přitom říkají, že se tady nic neděje. I tyto zapšklé lidi se náš spolek snaží oslovovat.

Děkujeme za rozhovor. Celá redakce přeje spolku mnoho dalších let úspěšného fungování.    

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video