Náš komentář: Lounští zastupitelé kopírovali poslaneckou estrádu

Pavel Macák 2011-11-30 00:00:00

Louny – Na 8. zasedání zastupitelstva města Loun, které se konalo 21. listopadu, se kromě sedmadvaceti zastupitelů dostavilo také několik občanů, kteří chtěli protestovat proti uvažovanému zpoplatnění parkovacích míst ve městě. Tato problematika se ovšem tentokrát v programovém scénáři nevyskytla a zmatení občané, kteří jsou neznalí jednacího řádu zastupitelstva, doslova prokaučovali možnost vyjádřit se k této věci v bodu „Připomínky a náměty zastupitelů a občanů“, který je k tomuto účelu vždy v úvodu jednání.

Nic méně, kontroverzních problémů bylo na programu víc. Asi tím nejdiskutovanějším byl návrh rady na novelizaci obecně závazné vyhlášky o stanovení času, ve kterém mohou být ve městě Louny provozovány výherní hrací přístroje. Tato vyhláška byla již schválena na předešlém zastupitelstvu a stanovila, že výherní automaty mohou být v provozu pouze od 20 do 06 hodin. Návrh radních na novou vyhlášku měl tuto časovou povolenku přesunout na dobu od 16 do 02 hodin. Důvodem této změny byla petice čtrnácti nespokojených majitelů a provozovatelů hracích automatů. S tímto návrhem ovšem nesouhlasila v diskuzních příspěvcích většina zastupitelů, kteří nebrali ani ubezpečení policie a městské policie, že navrhovaná časová změna je pro bezpečnost ve městě příznivější.
Nakonec zastupitelé hlasovali o třech variantách novelizace vyhlášky, ve kterých se časy povolení provozu lišily pouze v zahájení provozu s tím, že ukončení bylo u všech návrhů dvě hodiny po půlnoci. První návrh od 18. hodiny, stejně jako druhý od 20. hodiny neprošly, když pro ně hlasovalo jedenáct a dvanáct zastupitelů, a pouze deseti hlasy pro neprošel ani návrh rady povolit provoz od 16. hodiny. Zajímavé je, že pro návrhy hlasovali shodně zastupitelé za ODS a ČSSD, ostatní strany byly proti nebo se zdržely hlasování.
Dalším neméně sporným bodem programu byl návrh rady prominout společnosti KB-Blok Postoloprty úhrady úroků z prodlení ve výši 304 500 Kč. Tento problém se táhne již šest let a dokonce ve prospěch města prošel i soudním řízením. Radní ovšem nyní navrhli zastupitelům, aby odhlasovali, že firma nic platit nemusí. Paradoxem je, že od občana se vymáhá důsledně každá nesplacená pohledávka včetně penále, ale u firmy, která dluží takovou částku a ještě o nutnosti zaplacení rozhodne soud, by se mělo promíjet. Nic takového! Řekla mírná nadpoloviční většina nebo se alespoň zdržela hlasování. Návrh na prominutí tedy neprošel a město bude po společnosti dál tuto částku vymáhat.
„Nikdy jsem na zasedání zastupitelstva nebyla, ale to, co jsem dneska viděla, je nad moje chápání. Vážně pochybuji, jestli to skutečně někteří naši zastupitelé myslí s obyvateli tohoto města dobře. Silně mi to připomínalo „estrádní“ vystoupení našich parlamentních poslanců. Kopírovat něco takového v Lounech určitě není dobré,“ podotkla jedna z občanek, která setrvala na jednání až do konce. A já s ní mohu jen souhlasit.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video