Offroadové závody v Bezděkově patří k těm nejlepším

Hedvika Fajkusová 2018-08-13 08:01:00

Motoristický klub Offroad team Klemo, o. p. s. má za sebou již další sezónu pořádání závodů terénních vozidel. O tomto specifickém sportu a organizaci soutěží v Bezděkově se dozvíte v rozhovoru s Miroslavem Kalbáčem.

Provozujete motoristický klub Offroad team Klemo, o. p. s.. Kdy a proč jste ho založil?

Bylo to přesně deset let poté, co jsem začal závodit a to v roce 2012. Bylo to zejména z důvodu toho, abychom mohli pod organizací pořádat offroadové srazy a závody.

Popište mi jako laikovi, co je to vlastně ,,offroad“?

Offroad znamená v překladu z angličtiny ,,cestou necestou“. Je to auto určené pro trialové a rychlostní terénní závody. Jezdí se šestihodinové i čtyřiadvacetihodinové, anebo se jezdí triály, co jezdíme my v Bezděkově – v dírách podle branek na trestné body.

Jak jste se k tomuto specifickému sportu dostal?

Před dvaceti lety se jel závod v Podbořanech na Kozinci a tam jsem se přihlásil ještě se sériově vyráběným autem. Tam jsem si to vyzkoušel a našel v tom zalíbení.

Jak se v té době závod jmenoval?

Jmenoval se ,,Novoborský offroad“ a založil ho a pořádal pan Jan Choroš Vávra. Vždy ho uváděl jako obdobu závodů ,,šlapaček“. Dnes to již není třeba, protože všichni vědí, co je to offroad.

Závodil jste po celou dobu jen s jedním vozem?

To ne, naše auto už je asi šestá generace. Poprvé to byl Suzuki Samurai, který se třikrát předělal do specialu, pak se celý rozřezal a postavilo se nové auto z Nissana Patrol. Na něj padly celkově čtyři vozy.

Bylo to zapříčiněné také vývojem. Závody měly kdysi na začátku určitá pravidla. Až když se začalo v České republice jezdit mistrovství Evropy, začala se auta měnit, protože se musely pravidlům přizpůsobit. Evropská pravidla byla daná, jako například, jaká má být síla a rozměr trubek, jak mají být rámy svařované, aby se nikomu nic nestalo a tak dále.

Jaké byly vaše největší úspěchy na offroadových závodech? Závodil jste i v zahraničí?

Závodili jsme v Německu, ve Švédsku, ve Švýcarsku, v Itálii v San Marinu, na Mistrovství Evropy na Slovensku a v České republice. Nejprve se mnou jezdil Viktor Šatava. To bylo ještě v začátcích v roce 2002. Pak se mnou jezdil Honza Krampera. 

Mezi první tři jsme se nikdy nedostali. Na těchto závodech to bylo obtížné, protože aut bylo vždycky hrozně moc.

Jak byste zhodnotil letošní sezónu offroad závodů konaných pod vaší záštitou?

Letos poprvé jsme jeli celosvětový závod Offroad Trophy RFC Global. Bylo ale málo závodníků, protože to tady lidé moc neznají. Ale přijeli i řidiči, kteří zde před tím nikdy nebyli a brali to jako jeden z nejlepších závodů.  Všichni byli nadšení také z akce na náměstí, kterou pořádal Spolek rodáků a přátel města Žatce. Nesla se ve stejném stylu, jako je tomu na závodech v Evropě. Tam je vždy v daném městě na náměstí slavnostní ceremoniál. 

Jak teď na konci července, tak i na jaře jsme však vybrali špatné datum. Závody se konaly v květnu a to byla chyba. Dříve jsme je pořádali v dubnu. Navíc se ten samý víkend konal tuning sraz v nedalekém Panenském Týnci, kde byly tisíce lidí.

Co plánujete na příští rok?

Přemýšlíme, že bychom jarní závody nechaly pod hlavičkou RFC Global a pojede se také trialový závod. Ale ne v květnu, ale někdy v polovině dubna.  Zůstane také Offroad Party, ale už se neponese v tak velkém duchu. Měli jsme zde skvělé kapely a lidé stejně nepřišli.  

Doslechla jsem se, že se v areálu u rybníka v Bezděkově pojede 22. a 23. září závod Niva Cup 2018. Na něm se budete rovněž podílet?

Niva Club mě požádal, jestli bych jim půjčil areál u rybníka v Bezděkově. Bylo to hlavně díky skvělým referencím lokality ze strany závodníků, kteří zde již několikrát byli.  My se však na akci organizačně podílet nebudeme. Zajistíme jen hospodu. Budeme točit pivo a poskytovat občerstvení.  

Děkuji za rozhovor.

Hedvika Fajkusová

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video