V Ústeckém kraji opět platí smogová situace

Redakce 2018-08-09 04:38:00

Ústecký kraj (red) Kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší meteorologové vyhlásili v Praze, středních Čechách a Ústeckém kraji opět smogovou situaci. Pokles hodnot nepředpokládají, na mnoha stanicích má naopak koncentrace stoupající tendenci. Vysoké hodnoty ozonu mohou být komplikací pro lidi s dýchacími problémy, pro děti a starší osoby. Měli by omezit pohyb venku.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje v případě, že koncentrace ozonu alespoň na jedné stanici v daném území překročí 180 mikrogramů na metr krychlový. Tento limit překročila nejvyšší naměřená čísla jen lehce. K takzvané varovné prahové hodnotě, která je 240 mikrogramů na metr krychlový, se zdaleka neblíží.

„Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti,“ uvedli meteorologové ve zprávě.

Podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly hodnoty překročeny jen krátkodobě ve středu mezi 16. a 17. hodinou, meteorologům ale i tak zákon ukládá smogovou situaci vyhlásit. „Očekáváme, že podobné to bude i ve čtvrtek, kdy by zvýšené hodnoty mohly vydržet i déle,“ řekl Handžák.

Přízemní ozon vzniká chemickými reakcemi mezi oxidy dusíku a těkavými organickými sloučeninami, k jakým může docházet za horkých letních dnů, zvláště pokud jsou spojené s bezvětřím. Na jeho vzniku se podle Handžáka podílí také výfukové plyny, proto se s nadměrným množstvím ozonu potýkají spíše města a průmyslové aglomerace.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video