Na Lounsku do odvolání platí zákaz odběru povrchových vod

Lucie Steklá 2018-08-09 17:51:00

Šestnácti vodních toků na Lounsku se týká zákaz odběru povrchových vod, který Městský úřad v Lounech vydal ve středu 8. srpna.

„Na drobných vodních tocích došlo k významnému snížení průtoků. Současné hodnoty průtoků jsou velmi nízké a v případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde ve vodních tocích ke kyslíkovému deficitu, k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí drobných vodních toků,“ uvedla Marie Nováková, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Louny.


Na uvedených drobných vodních tocích došlo k významnému snížení průtoků. Současné  hodnoty průtoků jsou velmi nízké a v případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde ve vodních  tocích ke kyslíkovému deficitu, k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a  k ohrožení zajištění funkcí drobných vodních toků. Z tohoto důvodu využil vodoprávní úřad  ustanovení § 109 vodního zákona.  

Na vodních tocíh v uvedených úsecích (od pramene k ústí, u drobného vodního toku Výrovka od pramene do říčního kilometru 3,160) včetně jejich přítoků a z vodních nádrží  umístěných na níže uvedených drobných vodních tocích včetně jejich přítoků ve správním obvodu  obce s rozšířenou působností Louny. Zákaz začal platit 8. srpna a to do odvolání. 

  Vydané opatření obecné povahy při nedostatku vody se netýká odběrů povrchových vod pro  zásobování obyvatelstva pitnou vodou a odběrů povrchových vod za účelem využívání závlah ve  prospěch zemědělské a potravinářské produkce z hlediska veřejného zájmu.  

 Kde všude zákazy odběru platí, je možné zjistit na stránkách Povodí Ohře www.poh.cz/aktuality/zakazy_odberu.htm


 

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video