Městské koupaliště v Žatci by se mohlo v příštích letech rozšířit

Hedvika Fajkusová 2018-08-20 04:31:00

Technické služby a technická správa Žatec se starají o to, aby město bylo čím dál tím příjemnějším místem pro život. Jejich důležitost je zcela nepopiratelná. Co je v jejich kompetenci, jak mohou městu pomoci sami obyvatelé, a co nového je v plánu? Na to jsme se zeptali ředitele Andreje Greža.

Jste ve vedení Technických služeb Žatec již řadu let. S čím jste za tu dobu v Žatci nejvíc spokojený?

Určitě se nedá srovnávat rok 1993, kdy jsme začínali. Tenkrát bylo vybavení a technika úplně na jiné úrovni, než je dnes. V tomto je obrovský posun. V průběhu let se například změnila technologie veřejného osvětlení, technika na úklid komunikací a údržbu zeleně a také je od základů nově vybudované koupaliště.

Také jsme značně rozšířili činnosti. Dříve byly technické služby roztříštěny na firmy, které pro město, potažmo Technické služby Žatec, pracovaly. Zvlášť byla zeleň, veřejné osvětlení, hřbitov, koupaliště, odpady,… Postupem času jsme všechny činnosti zase posbírali pod sebe. V současné době je mimo jen odpad, který částečně po vybudování nového sběrného dvora, budeme provozovat my.

Jaké práce tedy Technickým službám přísluší a co je v jejich kompetenci?

Ve městě jako takovém fungují Technické služby a Technická správa města. Pod Technickými službami je správa odpadů – zajišťujeme činnost a kontrolu firmy Marius Pedersen, provoz autobusového nádraží a veřejného WC, hřbitov – řízení, evidence, vybírání poplatků a správa smuteční síně. Vedeme hřbitov nejen v Žatci, ale také v Radíčevsi.

Pod Technickou správu patří činnosti, které děláme pro město – starost o zeleň, provoz koupaliště, kluziště a sportoviště, fyzická údržba hřbitova, veřejné osvětlení, úklid a drobné opravy komunikací, čištění města.

S kolika zaměstnanci služby pro město vykonáváte?

V Technických službách je zaměstnáno dvanáct lidí a v Technické správě průměrně za rok 48 zaměstnanců. V letních měsících je pracovníků samozřejmě víc.

Na koho se mohou občané obracet s připomínkami a dotazy, a jak rychle budete jejich problémy řešit? Mohou vám nějakým způsobem pomoci občané ve vaší práci?

Určitě mohou. Častým neduhem je tvorba černých skládek, které stále vznikají. Občané si pro sebe platí malé množství odpadních nádob a tak se poté odpad hromadí tam, kde by neměl. Následně zafouká vítr a odpad znečišťuje veřejné prostranství. Pro občany města je sběrový dvůr zdarma a i tak každý týden řešíme zhruba deset až patnáct černých skládek. A to si myslím, že je úplně zbytečné. Zřídili jsme proto emailovou adresu nahlas.skladku@tsmzatec.cz.

S připomínkami a dotazy se určitě mohou občané obrátit na nás, ale ne všechny věci jsme schopni sami vyřešit, poněvadž na některé nemáme kompetence. Tím, že pracujeme na objednávku pro město, tak by prvotně měly dotazy směřovat na příslušný odbor. Nyní od 1. září to bude odbor majetku města.

Samostatná kapitola je údržba hřbitova. Jak často se provádí?

Na hřbitově jsou tři zaměstnanci, kteří se starají o pravidelný úklid v průběhu celého roku. Vyřezávají náletové dřeviny, ošetřují hrobová místa a hrobky, které již mají propadlé majitele nebo nejsou majitelé známí, aby hřbitov nějak vypadal. Pak je to samozřejmě sekání trávy, a protože máme hodně stromů, tak se musí často shrabovat listí. Také příprava pietních aktů a péče o hroby padlých bojovníků.

Letošní sezóna se, co se týká počasí, opravdu povedla. Jak hodnotíte návštěvnost koupaliště oproti minulým rokům?

Sezóna se skutečně povedla. K datu 7. srpna máme 20 500 návštěvníků, což je vyšší průměr z provozovaných let od roku 2012, kdy jsme poprvé otevřeli. První rok bylo stejně enormní teplo jako letos a návštěvnost byla 23 000 lidí za sezónu. Koupaliště bylo nové, neokoukané a lidé na zahrádkách měli méně bazénů než teď, takže návštěvnost při tom počtu soukromých bazénů je celkem slušná.

Pokud počasí ještě chvilku vydrží, tak bychom se mohli dostat ke stejným číslům, jako v roce 2012.

Jak například probíhá zavlažování městské zeleně v těchto horkých a suchých dnech?

Pět dní v týdnu zaléváme zeleň kropicím vozem. V současné době je to kolem 35 kubíků vody za den. Objíždí se hlavně výsadba nových stromků, které potřebují větší péči, abychom je zachránili.

Také máme domluvu s dobrovolnými hasiči, kteří vypomáhají se zkrápěním silnic ve městě.

Může mít ředitel technických služeb nějaké roční období vůbec rád? Každé totiž přináší nějaký problém.

Asi žádné. (smích) Možná jaro, kdy končí zima a teprve všechno začíná kvést. To je hezké období.

Ale na jaře zase probíhá blokového čištění, kdy lidé mnohokrát nerespektují dopravní značení, což je pro nás nepříjemné.

Chtěl byste něco vzkázat našim čtenářům a občanům?

Aby na sebe byli hodní, ohleduplní a snažili se sžít s městem. Aby si vytvářeli příjemné prostředí, protože tak jak si ho vytvoří, tak v něm budou žít.

A na závěr prozraďte, co se v Technických službách a správě Žatec pro nejbližší dobu plánuje?

V Technických službách dokončujeme fázi rekonstrukce dvora – asfaltové plochy a parkovacích míst. Průběžně probíhají opravy centrální budovy a výstavba nového sběrného dvora, který ale bude ve finále od 1. 1. 2019 provozovat Technická správa.

V Technické správě probíhá v současné době výběrové řízení na nákup nového vozidla pro svoz a vývoz kontejnerů ze sběrného dvora. Také bude probíhat nábor zaměstnanců na provoz a zajištění činnosti dvora. Je před námi opět Dočesná, kde budeme zajišťovat úklid.

V příštích letech chceme prosadit rozšíření koupaliště o střední bazén pro děti ve věku od 3 do 10 let.

Děkujeme za rozhovor.

Hedvika Fajkusová

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video