Lidé z okruhu žatecké neziskové organizace Občasné sdružení z. s. usilují o vybudování nového skateparku

2018-08-18 06:58:00

Žatecký skatepark pod hradbami je již delší dobu ve velmi špatném stavu. Jeho podoba se od vybudování v roce 1998 nikterak nezměnila. Podmínky pro skateboarding se stávají nevyhovující a pro mladé začínající jezdce (,,skejťáky“, ,,ridery“) také nebezpečné. Mladí lidé sdružující se okolo neziskové organizace Občasné sdružení z. s. proto sepsali petici, ve které žádají o vybudování nového skateparku, jež by odpovídal současným trendům. Tento sport má v Žatci dlouholetou tradici. Od roku 2014 se o Dočesnou v rámci sportovně-kulturního festivalu UNDERWALLL konají také skate závody ,,Skatečesná“. Letošní pátý ročník bude bohužel, z výše popsaných důvodů, posledním. K petici a problematice žateckého skateparku se nám za Občasné sdružení z. s. vyjádřili Adam Široký, Pavel Broum a Daniel Nociar.

Jak celý nápad na sepsání petice vznikl?

Nápad se rodil již v dobách, kdy začala tzv. první etapa výstaveb skateparků v ČR. Což je cca před deseti lety v dobách, kdy v Chomutově vyrostl jeden z prvních betonových skateparků. Bohužel v té době bylo naší generaci 18 – 19 let a byli jsme jediní aktivní jezdci. Vím, že jsme se pokoušeli párkrát mluvit s tehdejšími zastupiteli, ale tyto pokusy zůstaly pouze v zapomnění, aby dnes ožily v tomto odstavci. Jde o to, že tohle místo „skatepark“ dalo naší generaci a nám osobně strašně moc. Víme, že tyto místa nežijí, ale mají svou duši, snažíme se, aby se s tím město pokusilo něco udělat, aby se zde zase proháněli mladí nadějní jezdci ze všech koutů republiky. Pokusy o navázání kontaktu, předložení návrhů a dospění k nějaké diskuzi už zde byly, dokonce i petice. Stále se ale nic neděje a tak jsme chtěli znovu poukázat na nutnost vybudování nového skateparku. Věříme, že to není otázka jen pro nás úzkou skupinu lidí.

Jde také především o vyžití pro mladší generace. Kolikrát slyšíme, že pro lidi okolo 20 let není ve městě vyžití, skatepark je jeden z prvků, který by to mohl zlepšit. V rámci poukázání na problém máme v plánu zorganizovat jednodenní až dvoudenní workshop pro děti a malou skateboardovou školku pro nejmladší.

Kdo je iniciátorem petice?

Sestavení petice byla kolektivní domluva v rámci Občasného Sdružení z. s.. Chtěli jsme o sobě dát opět vědět a upozornit na havarijní stav místního skateparku.

Kolik již čítá podpisů?

Petice je venku chvíli, ne všichni bydlíme v Žatci, takže to nějaký čas trvalo doladit. Dali jsme ji na veřejnost před měsícem, takže počet podpisů asi ještě není relevantní. Obsahuje zatím jen pár desítek.

Kde mohou lidé petici podepsat?

Zatím je petice na jednom místě a to na kruhovém náměstí v kavárně Caffé Vin, kde je celá společně s návrhem k nahlédnutí a podpisu. Pokud by nám někdo chtěl pomoci a umístit petici k podepisování i na jiných místech, velice to uvítáme. Petice bude určitě umístěna v areálu skateparku při závodech v rámci Underwallu 2018, jehož součástí bude také malá výstava dobových fotografií místních jezdců.

Kolik podpisů musí petice mít, aby byla předložena MěÚ Žatec?

Petice je spíše takové možné další zviditelnění problému, jelikož není k ničemu závazná a nemá váhu jako referendum, a ani dle zákona zde není určen počet podpisů. Samozřejmě čím více tím lépe a bude vidět vyšší zájem obyvatel a podporovatelů.

Co bude po přijetí MěÚ Žatec následovat?

Doufáme v otevření diskuze, popřípadě i naše přijetí abychom se k problému před úřadem vyjádřili. A v nejlepším případě doufáme, že to celé povede k investičnímu záměru a vyhlášení výběrového řízení na firmu, jež by projekt realizovala. Máme za to, že by výstavba nemusela být financována čistě z dotačních peněz, ale že by výstavbu mohlo pokrýt samo město.

Máte již představu, jak by mohl skatepark vypadat?

Před dvěma lety byl zástupci sdružení sepsán celkový záměr, který město obdrželo, byly v něm nastíněné naše plány. Jako např. provozní řád, využití sportoviště, vizualizace atd. Nicméně jeden z bodů byl i návrh firem. Jelikož již skateboarding děláme 14 - 15 let, mám spoustu přátel a shodou okolností jeden z nich je projektant skateparků pro jednu z nejlepších firem v České republice – MYSTIC CONSTRUCTION. Takže návrh je ta poslední překážka. Naše vize je betonový skatepark s prvky překážek které jsou aktuální pro tuto dobu. Návrh skateparku je součástí petice.

Je například vytvořená studie?

Nejprve byl v únoru 2016 zástupci sdružení sepsán záměr na vybudování nového skateparku, který obsahoval kompletní návrh i provozním řádem a byl předložen vedení města. Na základě toho oslovilo město realizační firmu, která zpracovala studii i s vizualizací a cenovou nabídkou. Vizualizace je jako příloha petice.

Kolik by rekultivace skateparku odhadem stála?

O tomto čísle se dá spekulovat. Záleží na místě a také na pozemních úpravách, dá se mluvit o rozmezí mezi 2,5 až 3,5 mil Kč. Trend betonových skateparků je mnohem bezpečnější a také má vyšší životnost.

Jaké máte očekávání?

Doufáme v podporu petice a kladné rozhodnutí města ohledně výstavby. Stávající skatepark byl vybudován před 20 lety, kdy právě také celá generace jak skate, tak bruslařů jezdila na Moskvě v přilehlém okolí a různě po sídlištích. Nový skatepark byl pro ně darem. Patřili jsme mezi tyto jezdce, byli jsme neskutečně šťastní a přispělo to právě i k rozšiřování naší komunity a mladí začínali jezdit také. Pamatuji si, jak plno z nich přiváželi rodiče na park a skutečně to tam žilo.

Na místě se vždy scházeli nepřizpůsobiví občané. Nový skatepark by byl také pastvou pro vandaly. Berete to v potaz?

Místo dělají lidé a tato skupina obyvatel by v novém skateparku nabyla vítána. Náš návrh počítá s tím, že nový park by byl již oplocen, měl by svého správce a provozní řád, což by toto eliminovalo. Pokud je na čem kvalitně jezdit, tak si toto všichni, kdo tam jsou, hlídají. V minulosti, kdy byl skatepark na vrcholu, jsme tam byli v hojných počtech sedm dní v týdnu a to až do večerních hodin.

Má skateboarding v Žatci takovou tradici a zastoupení, že se městu vybudování nového skateparku vyplatí?

Celkově tyto sporty mají ve městech tradici. Plno lidí od aktivity opustilo právě i pro nevhodné podmínky a jistě někteří z nich by se do toho opět vrátili. V současné době se buduje-revitalizuje spousty skateparků i v daleko menších městech, je to sport, co neumírá. Je to sportoviště a ta by ve městech měla být. Své příznivce si vždy najdou. Jen s ohledem na stav stávajícího skateparku nás na závodech v posledních deseti letech navštívila špička skateboardingu. Dá se mluvit o jakémsi kouzlu toho místa, jeho umístnění pod městskými hradbami. Co se týče místních mladých skaterů, je tato otázka čistě prozaičtější, pokud bude vybudován nový park, věříme, že zde vyroste nová silná generace skaterů. To je jeden z hlavních cílů.

Nyní je v lokalitě vybudováno Rákosníčkovo hřiště. Místo by si tak určitě celkové zlepšení zasloužilo…

Umístění žateckého skateparku je jednoznačně výjimečné. V jiných městech jsou skateparky umístněny na jejich okrajích. Díky kouzlu tohoto místa jsme v minulých letech dokázali nalákat jezdce ze vzdálenějších míst i přes jeho technicky nevyhovující stav. Nicméně poslední ročníky účast na závodech upadá, především kvůli jeho stavu. Pokud by se podařila realizace nového skateparku v jistých parametrech můžeme se bavit i o závodech s mezinárodní účastí. Takto to spíše vypadá, že letošní závodu budou jedny s posledních a město přijde o jednu ze zavedených sportovních akcí.

Děkujeme za rozhovor. Petici přejeme dostatek podpisů a úspěšné absolvování cíle.

My děkujeme za možnost se vyjádřit.

Adam Široký, Pavel Broum, Daniel Nociar a Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video