Moderní technologie školákům nejsou cizí

Lucie Steklá 2018-08-17 11:04:00

Od září na děti v lenešické základní škole čeká novinka, 3D tiskárna

Lenešice (lus) Nový školní rok se blíží. Školáci Základní škole Lenešice se v něm mohou těšit na nový kroužek, který pro ně vedení školy připravilo. Nese název Základy 3D tisku. „Škola zakoupila moderní 3D tiskárnu, která ji umožní tisk učebních pomůcek, náhradních díků, prototypů žákovských projektů, ale i propagačních předmětů a odměn pro žáky,“ řekla ředitelka školy Jana Ledvinová. Tato technologie bude k dispozici i žákům v rámci mimoškolní aktivity, kde se naučí ovládat tiskárnu, poznají rozdíly mezi jednotlivými materiály a metodami tisku. V neposlední řadě budou navrhovat vlastní 3D modely, které si pak následně budou moci vytisknout a případně i obarvit. „Tiskárna bude samozřejmě k dispozici i pro ostatní vyučující, hlavně pro učitele informatiky a výtvarné výchovy, kteří mohou technologii využít pro modelování soch na počítačích a následný tisk těchto modelů.

Moderní technologie nejsou školákům v Lenešicích cizí. Již v uplynulém školním roce se seznámili na počítačovém kroužku s Ozobotem. Jedná se o robotickou hračku, která se dá naprogramovat. Ozobot ke komunikaci využívá unikátní barevný jazyk, který se skládá z červené, modré a zelené barvy. „Každá barva přitom znamená pro Ozobota jiný povel. Nakreslili jsme mu dráhu, kudy má jet a přidali pokyny pro „jízdu jako šnek“, „turbo“, „pirueta“ a další. Moc nás to baví. Třeba budeme mít jednou Ozobota doma a bude nám vozit z kuchyně svačinu,“ přiblížila další projekt školy ředitelka.

Na školáky čeká také nová počítačová učebna a jazyková laboratoř. „Každá technologie je-dnou doslouží a tak i naše počítačovna potřebuje omlazení a rozšíření kapa-city,“ vysvětlila ředitelka. Žáků ve třídách v lenešické škole totiž stále přibývá. Škola se proto rozhodla pro razantní krok – vybudovat zcela novou počítačovou učebnu, která bude multifunkční a bude ji možno používat i pro intenzivní výuku cizích jazyků. „Žáci budou moci vzájemně komunikovat mezi sebou pod dozorem vyučujícího a to všichni naráz. Mohou se nahrávat a učit se tak ze svých chyb, porovnávat se s ostatními a plnit rozličné domácí úkoly, dodala J. Ledvinová s tím, že toto umožní školákům rozvoj jejich komunikačních kompetencí a individuální tempo výuky. Celou jazykovou laboratoř chce škola realizovat s přispěním fondů Evropské unie, proto její vedení podalo žádost prostřednictvím servisní organizace MAS Vladař.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video