Městská knihovna Žatec se zanedlouho vrátí do zrekonstruované budovy

Hedvika Fajkusová 2018-09-01 12:42:00

Žatecká městská knihovna prochází od začátku tohoto roku celkovou obnovou. Rekonstrukce se dotýká nejen exteriéru, ale také vnitřních prostor knihovny. Čtenáři se budou moci těšit například na nové posezení s krásným výhledem na město. Jakých dalších novinek se dočkají a jaký je běžný chod Městské knihovny Žatec? Na to jsme se zeptali té nejpovolanější – ředitelky Radky Filkové.

Podle čeho vybíráte nové knížky do fondu vaší knihovny? Zohledňujete přání čtenářů?

Dbáme na vyváženost fondu a skladbu našich čtenářů, vybíráme z nabídky naučné literatury i beletrie. Snažíme se zohlednit přání našich čtenářů při zachování kvality knihovního fondu.

Kolik knih to tak zhruba ročně je?

Ročně nakoupíme přibližně 4000 titulů zejména v závislosti na možnostech našeho rozpočtu a nabídce knižního trhu.

Co všechno si můžu u vás vypůjčit?

Největší měrou knihy, dále pak časopisy a denní tisk, audioknihy, interaktivní knihy s elektronickou tužkou určené pro děti, společenské hry, výukové boxy.

Půjčujete i e-knihy?

Zatím ne, není o ně výrazný zájem mezi našimi čtenáři. Na základě našeho průzkumu preferují čtenáři tištěnou, papírovou knihu před elektronickou. Předpokládáme však, že se e-knihy již v blízké budoucnosti stanou součástí i našeho knihovního fondu.

Kolik máte ve fondu knihovny vlastně knih?

Máme přes sto tisíc knihovních jednotek. Do tohoto počtu patří i zvukové a ostatní dokumenty nebo výukové hry, největší část však tvoří knihy. Devadesát pět procent z toho máme ve volném výběru, na regálech v půjčovnách hlavní budovy a v našich pobočkách. Čtenáři si je tak mohou prohlédnout, prolistovat a půjčit si domů. Ve skladu jsou uloženy knihy, které by ve fondu knihovny chybět neměly, nejsou však tak často půjčovány. Jedná se zejména o knihy ke studijním účelům, specifickou odbornou literaturu nebo část multiplikátů.

Podle čeho knihy vyřazujete a kam poté putují?

Knihovní fond se neustále obměňuje. Počet vyřazených knihovních jednotek by se měl alespoň přibližně blížit počtu nově koupených jednotek. Knihy z našeho knihovního fondu vyřazujeme zejména na základě aktuálnosti obsahu, míry jejich opotřebení a konečně dle dlouhodobého zájmu čtenářů. Vyřazené knihy jsme povinni v souladu se zákonnými ustanoveními nabídnout ostatním knihovnám k dalšímu využití. Poté je nabízíme veřejnosti k odkoupení za symbolické ceny v rámci knižních bazarů a výprodejů. Dále knihy putují v rámci našich projektů do knihobudek v Klášterní zahradě, plážové knihovny na koupališti a knihovničky na vlakovém nádraží.

Máte u vás i cizojazyčné knihy, nebo pouze v českém jazyce?

V knihovně máme zastoupeny i cizojazyčné knihy, zejména v anglickém a německém originále, méně pak v ruském a francouzském. Nabídka titulů se odvíjí od zájmů čtenářů a chceme ji i nadále rozšiřovat. Velice oblíbené jsou bilingvní knihy (dvojjazyčné verze), kdy jedna strana knihy je tištěna v českém jazyce a druhá v jazyce originálu.

Která věková skupina podle vás čte nejvíce? A čte více mužů nebo žen?

Z hlediska věkového rozložení představuji čtenáři do 15 let 25%, čtenáři od 16 do 59 let 53% a čtenáři nad 60 let 22% z celkového počtu čtenářů. Z dospělé populace čtou nejvíce lidé mezi 40 – 49 věkem. Ženy a dívky mají výraznou převahu v naší „klientele“ a představují 75% našich uživatelů.

Máte čas na četbu knih? A prozradíte nám svého oblíbeného autora, knihu?

Mnoho lidí má představu, že zaměstnanci knihovny, a ředitelku nevyjímaje, přečtou všechny novinky, které knihovna zakoupí. Bohužel tomu tak není v duchu přísloví „Ševcova žena a kovářova kobyla chodí bosy“. Pracovní program je nabitý a čas je neúprosný, přesto si jej na knihu vždy udělám. V současné době čtu ráda severskou literaturu. Právě mám rozečtenou poslední u nás vydanou knihu od Jo Nesba s názvem Macbeth.

Ještě bych se chtěla zeptat, zda prozradíte, který žánr je ve vaší knihovně nejžádanější…

Beletrie je žádanější než naučná literatura. Nejvíce se půjčují všechny knižní bestselery a mnoho novinek v našem fondu si čtenáři často rezervují. V současné době jsou mezi dospělými uživateli nejvíce žádáni čeští autoři Patrik Hartl nebo Alena Mornštajnová, dále pak autoři historických románů a severských detektivek. Dětští čtenáři si nejvíce půjčují Deníky malého poseroutky nebo Deníky mimoňky.

V knihovně se koná řada besed a akcí. Jaké? Chodí i jiní lidé, než vaši čtenáři? 

Naše knihovna připravuje pestrý program pro širokou veřejnost, nejen naše čtenáře, během celého roku. Pro děti i dospělé realizujeme různé besedy a přednášky, autorská čtení a setkání se spisovateli nebo zajímavými osobnostmi, týdny čtení, noci literatury, dny otevřených dveří, tvořivé dílny, kluby, soutěže nebo prázdninový program ,,Léto s knihovnou“. Pro školská zařízení všech typů připravujeme lekce informačního vzdělávání v knihovně nebo ve školách. Zapojujeme se do projektů o čtení, jako například Čtení pomáhá, Čtěme dětem každý den, Už jsem čtenář a pasujeme prvňáčky na čtenáře. Registrovaní dětští čtenáři s námi mohou několikrát ročně v knihovně a s různými dobrodružstvími nocovat. Akcí je mnoho a čtenáři jsou o nich průběžně informováni na našem webu a facebooku.

Městská knihovna nyní prochází rekonstrukcí. Od kdy probíhá a kdy vlastně měla být ukončená?

Rekonstrukce hlavní budovy knihovny probíhá zhruba od počátku letošního roku. Stavební část rekonstrukce by měla být dokončena do konce měsíce září, následovat budou úpravy IT sítě, programového a regálového vybavení. Po dokončení všech prací nás čeká časově a fyzicky náročná činnost spojená se zpětným nastěhováním veškerého vybavení a knihovního fondu, včetně jeho revize. Znovuotevření knihovny v zrekonstruovaných prostorách předpokládáme v lednu.

Jak funguje knihovna v náhradních prostorách? Tak, jak jsou lidé zvyklí?

Prostorová kapacita a stavební dispozice náhradních prostor nám umožňují provozovat knihovnu dočasně pouze jako tzv. půjčovnu knih. Ve volném výběru mají čtenáři k dispozici pouze část fondu, zbývající část je umístěna v externím skladu. Na základě konkrétních požadavků čtenářů přivážíme knihy ze skladu vždy každé úterý. Pořádání našich akcí jsme se snažili zachovat v rámci možností v původním rozsahu, jen jsme přesunuli místo jejich konání. Besedy a přednášky se konají v přednáškovém sále Stará papírna a aktivity pro děti zajišťujeme v Sedmikrásce za laskavé spolupráce těchto institucí, ostatní se děje v naší režii.

Na co nového se mohou čtenáři těšit?

Budova získala nový kabát v podobě opravené střechy, fasády a oken. Ve vnitřních prostorách knihovny byly opraveny omítky, vyměněny podlahové krytiny, svítidla a část regálů. Venkovní prostory knihovny byly rozšířeny o zrekonstruovaný prostor na hradbách, který bude sloužit uživatelům knihovny k posezení s knihou, návštěvníků městských akcí k odpočinku s krásným výhledem a nám k pořádání různých akcí, zejména v letních měsících. Novinkou je propojení dospělého a dětského oddělení a čtenáři budou nově obslouženi u centrálního pultu. Dojde ke zkvalitnění programového vybavení a čtenáři budou rychleji odbaveni. Před budovou knihovny bude umístěn návratový box, tzv. Bibliobox, kam budou moci čtenáři vrátit vypůjčené knihy mimo provozní dobu knihovny.

Napsal(a): Hedvika Fajkusová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video